Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co to za wybór pomiędzy jednym badziewiem a innym badziewiem? Jak studio to mnóstwo zdjęć a to nie są profi wytrzymałe obiektywy. Jedyny plus studia to taki, że raczej nie będziesz korzystać z przysłony f/2.8 a tutaj mogła być klęska (choć D700 wieeele wybacza). Jak się ma studio to chyba wypada zainwestować w firmową optykę i mieć spokój, kompatybilność i niezawodność na lata.
Ja tam nie jestem ortodoxem. "Namiastka" wydaje mi się też nie do końca określać jakość jaką oferuje Sigma.
Zgadzam się, że profesjonaliści powinni dopinać szkła systemowe do swoich aparatów. Tylko co w takim razie mają podpinać użytkownicy aparatów Sigma? Tylko Nikkora? A może w tym przypadku jakiegoś Zuiko z przejściówką?
Wiem, nie powinienem się odzywać w tematach dotyczących profesjonalistów, ale zapowietrzyłem się lekko czytając "namiastka"..
Tutejszyn, to są takie dywagację czy lepiej zainwestować i kupić jednego nikkora na lata czy co roku kolejnego tamrona
Jeśli pstrykamy okazjonalnie, nic nie stoi na przeszkodzie kupieniu taniej alternatywy, ale jeśli chodzi o pancerność obudowy wybór jest jak na razie jeden.
A czemu pancerność budowy ma takie znaczenie w studio? To już prędzej gumy odłażące od Tamrona są istotne (choć w innym temacie obok można przeczytać, że od Nikkora 24-70 akurat też odłażą ). Ja bym się już jakością optyczną tych Sigm martwił a nie obudową (która w przypadku Sigm jest akurat dość pancerna). Z tego co się czyta, to ta nowsza nadal optycznie nie zachwyca. Sam znam tylko jedną osobę która tę nową Sigmę używa z Nikonem i akurat ma problemy z FF/BF przy różnych ogniskowych.
Gumy to estetyka - mi chodzi o kręcenie ciągłe wte i wewte zoomem, pierścieniem ostrości ręcznie czy automatycznie, zdejmowaniem i zakładaniem... Pancerność w znaczeniu "trwałość". Ta wewnętrzna... Jak wiadomo plastykowe trybiki się zużywają szybciej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12