Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 08 Paź, 2010 Jaki obiektyw do Canona 450d.
witajcie
do swojego Canona 450d mam dwa obiektywy: kita i Canona 70-300 IS USM / 4-5,6.
Jednak planuje sprzedać C 70-300 i kupić inny obiektyw. I tutaj kieruje do Was swoją prośbe o pomoc w wyborze. Szukam czegoś o bardziej uniwersalnym zoomie np. 18-200. Jak się okazało tele nie jest mi tak bardzo potrzebny. Więcej zdjęć jakie wykonuje, to zdjęcia ludzi, a szczególnie w plenerze. A z 70-300 trzeba się wtedy nieźle nabiegać ;P a kit, jak to kit... średnio daje radę.
Co do ceny. Nie wiem za ile udałoby mi się sprzedać 70-300. I do tego coś dołoże i mam nadzieję, że kupie porządny obiektyw.
nie ma niczego porzadnego o zakresie 18-200, moze sie okazac ze kazdy z twoich obecnych obiektywow w swoim zakresie jest lepszy od wynalazkow typu hiperzoom. moze lepiej cos krotszego? typu 18-135 (niech sie canoniarze wypowiedza czy sie jako tako sprawuje)
Trochę mało napisałaś - jakie zdjęcia w plenerze wykonujesz? Sport, portrety, fotografia uliczna...
Pytanie też pod jakim względem 18-55IS nie daje rady. Jeśli chodzi o jakość optyczną, to po obiektywach o zakresie 18-200 nie spodziewałbym się poprawy...
troche mało napisałam, bo jeszcze sama nie zdecydowałam jaki to ma być obiektyw
powiem Wam, że ten 70-300 jest naprawdę fajny ale bywam bardzo często na zlotach samochodowych, czy też wykonuje zdjęcia portretowe np. w plenerze. Dlatego szukam czegoś bardziej uniwersalnego. Tele nie daje rady np. na parkingach podziemnnych (jest za ciemny) czy też ciężko jest mi złapać nim auto w ruchu.
Nie musi być koniecznie do 200. Może być też i 135.
Dlatego jestem ciekawa co mi polecicie.
Aktualnie przeglądam obiektywy Canona ze stabilizacją... może znajdę coś ciekawego.
Skoro 70-300 jest zbyt ciemny, to 18-135 czy 18-200 nic tu nie pomoże.
Skoro robisz zdjęcia portretowe i w ciemnych miejscach to być może najlepsza byłaby jakaś porządna jasna stałka - 50/1.4 lub 85/1.8 zależnie od tego jakie pole widzenia Ciebie interesuje.
jesli 4-5.6 jest dla ciebie za ciemne to wiedz, ze hiperzoomy beda jeszcze ciemniejsze a z kolei szkla jasniejsze beda wieksze i ciezsze (dla porownania taka sigma 100-300 wazy prawie 1.5kg a ma swiatlo "jedynie" 4, podobna w swoim zakresie sigma 120-300 o swietle 2.8 to juz ponad 2.5kg) i bez porownania drozsze
Zastąp kita czymś porządnym i nie sprzedawaj 70-300 IS, chyba że naprawdę go nie chcesz używać. O zastępcach kita masz mega-wątek w tym dziale, na samej górze, natomiast jeśli jednak zdecydujesz się sprzedać tele, to może zechcesz kupić jakąś portretówkę, 85 lub 50 mm?
Pierwszy obiektyw jaki przyszedł mi na myśl to Canon 15-85IS. To bardzo udany spacerzoom pod aps-c z dość szerokim kątem (te 3 mm na prawdę robią różnicę) i stabilizacją. Może nie zachwyca jego światłosiła, ale wywnioskowałem, że potrzebujesz przede wszystkim uniwersalności przy zachowaniu dobrych własności optycznych. Megazoom klasy 18-200 to już zbyt wielki kompromis w kierunku uniwersalności. 15-85IS jest pod tym względem optymalnie zbilansowany.
Być może masz jakieś preferencje co do konkretnej ogniskowej w której potrzebne Ci światło... W takiej sytuacji do wspomnianego wcześniej zooma można dokupić stałkę; niekoniecznie drogą. Być może sprawę załatwi poczciwe 50/1.8II za 400 zł.
[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 12:24 ]
Cytat:
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM ?
Brak szerokiego kąta będzie doskwierał Ci częściej niż myślisz...
Tu się nie będę dłużej wypowiadał, bo takowej nie posiadam w żadnym ze swoich obiektywów...
Generalnie im dłuższa ogniskowa, tym stabilizacja bardziej się przydaje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14