Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
Autor Wiadomość
marzena55 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Sie, 2010   Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G

Witam. Posiadam Nikon D40 i zmagam sie z wyszukaniem odpowiednich obiektywow do niego, na poczatek do podstawowego kitu chce kupic Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
Nietstey moj poziom wiedzy jest ograniczony minimum, zastanawiam sie czy gdy zakupie ten obiektyw bede mogla z powodzeniem uzywac go z innym/kazdym Nikona body. W przyszlosci chce zamienic D40 na powazniejszy sprzet.
I tak naprzyklad dreczy mnie pytanie czy wbudowany silniczek do obiektywu nie przyniesie mi nieporzadanych problemow w przyszlosci gdy bede chciala uzywac go z innym aparatem Nikona?

Czkajac na odpowiedz.
Pozdrawiam
Marzena

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 15 Sie, 2010   

Wszystko będzie dobrze działało. Kupuj śmiało.

marzena55 
Nowy

Niesamowite, moje polaczenie dzis z internetem jest wolniejsze niz odpowiedz udzielona na tym forum. :mrgreen:

Na taka odpowiedz mialam nadzieje. Dzieki serdeczne :) .

Pozdrawiam
Marzena

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marzena55, a jaki to ma być "poważniejszy sprzęt"? Bo jeśli to nadal będzie APS-C, to zamiast 50ki polecałbym Ci 35/1.8DX...

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

ja za to jestem za 50/1.4, 35tka jest spoko, takie szkło do wszystkiego... no właśnie.
Natomiast 50/1.4 umożliwi Ci już całkiem nie najgorszy portret (odpowiednik 75/2.5 na pełnej klatce).
Jeśli masz teraz dodatkowo 18-55 jakieś, to już w ogóle będziesz mieć niezły zestaw :)

marzena55 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
marzena55, a jaki to ma być "poważniejszy sprzęt"? Bo jeśli to nadal będzie APS-C, to zamiast 50ki polecałbym Ci 35/1.8DX...

Mysle, ze bedzie to APS-C, ale dopiero w przyszlym roku. To sa moje poczatki z fotografia wiec ten format/typ aparatu bedzie odpowiedni dla mnie;). W tym roku chce kupic przynejmniej jeden, moze dwa obiektywy, ktore w przyszlosci tez mialyby mi posluzyc po zmianie aparatu. Marzy mi sie wild 10-20 mm, ale teraz skupie sie na portrecie (najwdzieczniejsze sa dzieci) i chce kupic jasny obiektyw. Szukalam 50 mm, ale chyba powinnam 75-80 mm co wlasnie przeczytalam na fotal.pl cytat::"Wiele osób, szczególnie zaawansowanych amatorów posługujących się lustrzankami cyfrowymi używa jasnych standardowych obiektywów 50 mm. Biorąc pod uwagę fakt, iż po przeliczeniu przez współczynnik krotności dają one ogniskowe 75-80 mm, można by uznać, że nadają się do portretu. Niestety nie do końca. Owszem ekwiwalent ogniskowej i wycinek pola obrazowego sprawiają takie wrażenie, jednak obraz nimi rejestrowany wygląda nieco inaczej, niż ten z prawdziwej portretówki. Okazuje się bowiem, że sposób odwzorowania tła jest inny w obu przypadkach. Można więc przyjąć, że od biedy, przy klatce APS-C z krotnością 1,5 lub 1,6 x można użyć 50 mm, jednak lepszy efekt osiągnie się korzystając z dłuższej ogniskowej. "

I tu ponownie moje pytanie: Czy 50 mm jest wystarczajace do portretu czy tez kupic mam inny obiektyw, a jak tak to jaki? Przy zalozeniu, ze mam zmienic D40 w przyszlosci na cos innego?
marzena

ps. no i jeszcze nie wiem co znaczy "przy klatce APS-C z krotnością 1,5 lub 1,6 x można użyć 50 mm"

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rozchodzi się generalnie o to, że portrety wykonuję się z odległości około 1.5m a to co chcesz kadrem objąć definiuje kąt widzenia aparatu. Inaczej będzie gdy będziesz chciała w kadrze mieć samą twarz (taka paszportówka), inaczej gdy "od pasa w górę" na tle zamku czy ulicy a inaczej jeszcze gdy chcesz mieć dzieci w piaskownicy. Stałki maja to do siebie, że.. nie mają zooma - jak chcesz objąć mniej czy więcej - musisz się przybliżyć/oddalić. Potocznie nazywa się to zoomem nożnym. Tylko trzeba pamiętać, że takie chodzenie zmienia perspektywę...

Ten kąt widzenia zależy od ogniskowej i wielkości matrycy w aparacie. Im matryca mniejsza tym "węziej" widać w wizjerze. D40 ma o połowę mniejszą matrycę od aparatów na klisze (pełnoklatkowych) zatem obiektyw 35mm da Ci mniej więcej taki sam kadr jak 50ka na pełnoklatkowym aparacie (35mmx1.5=52,5mm). A 50ka na D40 będzie jak 75mm na FF (50*1.5).

marzena55 
Nowy

mavierk napisał/a:
ja za to jestem za 50/1.4, 35tka jest spoko, takie szkło do wszystkiego... no właśnie.
Natomiast 50/1.4 umożliwi Ci już całkiem nie najgorszy portret (odpowiednik 75/2.5 na pełnej klatce).
Jeśli masz teraz dodatkowo 18-55 jakieś, to już w ogóle będziesz mieć niezły zestaw :)

Czyli to szklo Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G i zdobycie wiecej wiadomosci na temat " krotnosci 1,5 lub 1,6 " co tez i wyzej cytowalam daje mi mozliwosc wtargneicia w "swiat portretu"?

marzena

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marzena55 napisał/a:
zdobycie wiecej wiadomosci na temat " krotnosci 1,5 lub 1,6 "

Matryce DX Nikona dają ekwiwalent ogniskowej powiększony 1.5x, natomiast matryce APS-C Canona - 1.6x. Jeżeli masz obiektyw 18-55mm (na obiektywie ogniskowe ZAWSZE są podawane dla aparatu pełnoklatkowego) to de facto masz ekwiwalent 27-82,5mm - czyli taki wirtualny obiektyw w aparacie pełnoklatkowych dałby identyczne kadry (w sensie kątów widzenia).

marzena55 napisał/a:
Czyli to szklo Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G /.../ daje mi mozliwosc wtargneicia w "swiat portretu"?

W zasadzie to można by było odpowiedzieć - TAK.

marzena55 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
marzena55 napisał/a:
zdobycie wiecej wiadomosci na temat " krotnosci 1,5 lub 1,6 "

Matryce DX Nikona dają ekwiwalent ogniskowej powiększony 1.5x, natomiast matryce APS-C Canona - 1.6x. Jeżeli masz obiektyw 18-55mm (na obiektywie ogniskowe ZAWSZE są podawane dla aparatu pełnoklatkowego) to de facto masz ekwiwalent 27-82,5mm.

[ Dodano: Nie 15 Sie, 2010 21:44 ]
marzena55 napisał/a:
Czyli to szklo Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G /.../ daje mi mozliwosc wtargneicia w "swiat portretu"?

W zasadzie to można by było odpowiedzieć - TAK.

DZIEKUJE Tobie i innym za odpowiedzi :) . Mysle, ze to bedzie pierwszy moj przemyslany zakup - w temacie fotografii ;)
marzena

ps nie do konca wiem jak sie poruszac po tym forum (pierwszy raz tu jestem), wiec mysle, ze "pomogl" klikne w przyszlosci - po zakupie szkla ;)

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 16 Sie, 2010   

Przy typowej odległości od fotografowanej postaci i aparacie z matrycą DX, z 50mm wyjdzie mniej więcej coś takiego:
http://static.photo.net/a...T1-38952584.jpg
a z 35mm mniej więcej tak:
http://4.bp.blogspot.com/...7419+copy-2.jpg
Oczywiście można zrobić dwa kroki w tył lub w przód ale:
- zmieni się perspektywa (35mm zawsze da szersze tło)
- nie zawsze jest miejsce na krok w tył ;-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A jak perspektywa wpływa na portret zostało ładnie pokazane tu: http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

maczetka 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
A jak perspektywa wpływa na portret zostało ładnie pokazane tu: http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

to jak ten gosc w koncu naprawde wyglada? :-)

a na powaznie, to nie zdawalem sobie sprawy, ze roznice dalej beda tak istotne powyzej 85mm...

komor 
Moderator

maczetka napisał/a:
to jak ten gosc w koncu naprawde wyglada? :smile:

Na każdą rzecz można patrzeć z dwóch stron. Jest prawda czasów, o których mówimy i prawda ekranu… :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maczetka napisał/a:
to jak ten gosc w koncu naprawde wyglada?

A jak to ucharakteryzowana modelka ? ;)

maczetka napisał/a:
a na powaznie, to nie zdawalem sobie sprawy, ze roznice dalej beda tak istotne powyzej 85mm...

To się tak ładnie nazywa - lens compression ;)

Odpowiedz do tematu