Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
Autor Wiadomość
pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie

Witam :)
Posiadam Canona 350D i przymierzam się do zakupu jednego z dwóch obiektywów: Canon EF-S 15-85 lub Canon EF-S 18-135, Osobiście najbardziej jestem przekonany do 15-85, ale dla małżonki podstawowy jest argument ceny :) :mrgreen: jak porównać ze sobą te dwa obiektywy by mieć jak najwięcej rzeczywistych argumentów. Czytałem trochę testów lecz kobieta jak to kobieta :) musi zobaczyć i dotknąć :mrgreen: a ja przyznam też chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ?

Reklama

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie

pitras napisał/a:
chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ?

Zdjec zrobionych oboma nie mam. Kiedys zastanawialem sie jednak nad 15-85 i mniej wiecej takie przemyslenia:
- USM (18-135 chyba nie ma) i wszystkie sytuacje kiedy stracisz zdjecie bo aparat nie wyostrzy na czas.
- 15 milimetrow na szerokim koncu. 3mm na dole to mniej wiecej byc albo nie byc dla zdjecia waskiej uliczki na wakacjach na Chorwacji.
- Zoom mniejszy w 15-85 (w sensie maksymalnego przyblizenia). Pytanie czy robisz zdjecia na srednich/dlugich ogniskowych i czy masz jeszcze jakies inne tele. Ja na przyklad po praktyce z obiektywami w stylu 18-200 czy 70-200 na cropie zauwazylem, ze uzywam dolu zakresu. Teraz mam cos na ksztalt odpowiednika 15-65 i wystarcza w zupelnosci. Ale sa i tacy, dla ktorych podstawowym obiektywem jest 100-400...
- Optyka lepsza w 15-85. Pytanie czy zona zauwazy roznice a jesli juz to czy uzna ja za warta ok 1000 pln wiecej. Najprawdopodobniej nie... moja nie widzi roznicy miedzy 450d + 18-55 a 5dmk2 + 24-105 :-)

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

maczetka napisał/a:

- 15 milimetrow na szerokim koncu. 3mm na dole to mniej wiecej byc albo nie byc dla zdjecia waskiej uliczki na wakacjach na Chorwacji.

Właśnie te 15mm bardzo mnie kusi :) Obecnie mieszkam we Włoszech gdzie jest masa wąskich uliczek i bardzo często brakuje mi owych 3mm na szerokim końcu

maczetka napisał/a:

- Zoom mniejszy w 15-85 (w sensie maksymalnego przyblizenia). Pytanie czy robisz zdjecia na srednich/dlugich ogniskowych i czy masz jeszcze jakies inne tele.

Nie mam żadnego tele, jak dotąd korzystałem wyłącznie z obiektywu kitowego a ten jak wiadomo jest do kitu :) prawdopodobie póżniej dokupię coś dłuższego np. EF-S 55-250mm

maczetka napisał/a:

- Optyka lepsza w 15-85. Pytanie czy zona zauwazy roznice a jesli juz to czy uzna ja za warta ok 1000 pln wiecej. Najprawdopodobniej nie... moja nie widzi roznicy miedzy 450d + 18-55 a 5dmk2 + 24-105 :-)

Właśnie o tą różnicę w optyce mi chodzi :) zrobiłem kilka zdjęć jednym i drugim obiektywem ale prawdę mówiąc trudno mi wskazać na podstawie tych fotek jakieś różnice, światło w sklepie jest raczej słabe i podbijając ISO zaszumiam zdjęcie co powoduje, że jest słabo z detalami. Jak dla mnie kultura pracy AF w obu obiektywach jest nieco inna mimo że moja 350D jest dość leciwym korpusem (bo chyba korpus odpowiada za AF ? ) Zdecydowanie trafniej i ciszej pracuje AF w 15-85mm
Myślę, że za jakiś czas wymienię korpus na coś z nieco wyższej półki np. 50D lub jego odpowiednik i wtedy lepsze szkło będzie bardziej wykorzystywane. Na Ebay.com różnica w cenie obu szkieł to jakieś 250-280 euro
Przepraszam za nieco lamerskie podejście do tematu ale mimo 6 lat użytkowanie 350D wciąż jestem amatorem w dziedzinie fotografii :) Mam trochę fotek w RAW-ach które zrobiłem w kilku sklepach i jeśli ktoś ma ochotę mogę wrzucić na rapidshare

Edit:
Na tej stronie bardzo ładnie widać różnicę między 15 a 18mm

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

15-85 to jest jednak optyka wyzszej klasy. Krotnosc zooma napewno nie imponuje, ale cala reszta jest lepsza niz w 18-135. Moim zdaniem wybor jest oczywisty.
Zobacz tez testy, rowniez na photozone.de.
15-85 ma lepsza ostrosc, mniejsza dystorsje (pomimo szerszego kata), aberracje mniejsze.

maczetka 
Rozmowny

pitras napisał/a:

Jak dla mnie kultura pracy AF w obu obiektywach jest nieco inna mimo że moja 350D jest dość leciwym korpusem (bo chyba korpus odpowiada za AF ? ) Zdecydowanie trafniej i ciszej pracuje AF w 15-85mm

Bo powinna byc. Dobry AF to puszka, ale tylko w czesci. Roznica, ktora widzisz porownujac oba szkla dowodzi, ze obiektyw rowniez... miedzy innymi za to placisz wiecej przy 15-85 ;-)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   

Tu się nie ma co zastanawiać. 15-85 jest sporo lepszy od 18-135. Jeśli argumenty optyczne nie przemawiają to te dodatkowe 3 mm "szerokości" powinny załatwić sprawę.

komor 
Moderator

Baku napisał/a:
Jeśli argumenty optyczne nie przemawiają to te dodatkowe 3 mm "szerokości" powinny załatwić sprawę.

Otóż to, jeśli nie planujesz kupowania specjalizowanego obiektywu szerokątnego klasy 10-20 mm to 15-85 jest bardzo kuszące.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Jestem po pierwszym urlopie z 15-85 i polecam. 15 mm to dosc szeroko, stare uliczki i krajobrazy obsluguje bezproblemowo. Tele zakladalem tylko raz. Zdjecia sa ostrutkie (nawet dla takiego marudy jak ja), AF cichutki, szybki - dla mnie bomba.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

cybertoman napisał/a:
Jestem po pierwszym urlopie z 15-85 i polecam. 15 mm to dosc szeroko, stare uliczki i krajobrazy obsluguje bezproblemowo. Tele zakladalem tylko raz. Zdjecia sa ostrutkie (nawet dla takiego marudy jak ja), AF cichutki, szybki - dla mnie bomba.

A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS :)

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Sro 07 Lip, 2010   

pitras napisał/a:

A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS :)

takie porownanie czasow nie ma raczej sensu. maksymalny czas zalezy od pewnosci reki fotografujacego i od ogniskowej (im dluzsza, tym trudniej wydluzyc czas).
zobacz jaki czas jestes w stanie wykrecic bez stabilizacji i z wlaczona stabilizacja przy tych samych pozostalych ustawieniach aparatu i ogniskowej. w ten sposob poznasz skutecznosc stabilizacji... cos takiego robia zreszta optyczni w testach

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

cybertoman napisał/a:
ostrutkie
znaczy, że to jakaś trutka na osy? :mrgreen:

Zakres 24-135 jest niemalże idealny do codziennych fotografii. Szeroki kąt jest bardzo przyjemny, moim zdaniem 90% fotografującym nie jest potrzebne szerzej a długi koniec przydaje się na zabawy np. z Raynoxem :)

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

maczetka napisał/a:
pitras napisał/a:

takie porownanie czasow nie ma raczej sensu. maksymalny czas zalezy od pewnosci reki fotografujacego i od ogniskowej (im dluzsza, tym trudniej wydluzyc czas).
zobacz jaki czas jestes w stanie wykrecic bez stabilizacji i z wlaczona stabilizacja przy tych samych pozostalych ustawieniach aparatu i ogniskowej. w ten sposob poznasz skutecznosc stabilizacji... cos takiego robia zreszta optyczni w testach

Przykładowe foto

IMG_1918.JPG
ISO - 100
AV - 8
TV - 0,4
Ogniskowa 15mm
Plik ściągnięto 7708 raz(y) 575,81 KB

jacenty 
Uczestnik

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

Wszystko wskazuje na to ,że troszeczkę przeceniłeś Swoje umiejętności.Przetestuj stabilizację na obiektach statycznych.Stabilizacja w 15-85 jest skuteczna, ale niewłaściwe jej wykorzystanie bardzo szybko weryfikuje doświadczenie fotografującego.

bacruk 
Entuzjasta

pitras, jeżeli cena jest akceptowalna to kup 15-85 :smile:

hucpa 
Nowy

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie postu: testowanie w sklepie nie jest takie złe, bo sprawdzasz konkretny egzemplarz, nie kierując się testami jakiegoś innego - lepszego a może i gorszego.
Sam sprawdzam (o ile nie kupuję via Internet) tak: biorę ze sobą kartę i/lub body i idę do sklepu. Kiedy wybierałem body, wkładałem swoją kartę do kilku i robiłem po kilkanaście strzałów w sklepie. Kiedy obiektyw - podpinałem do swojego korpusu i też robiłem zdjęcia. W domu otwierałem wszystkie RAWy w PS i miałem rzeczywiste porównanie a nie jakieś wydumane testy. Bo w rzeczywistości rzadko kiedy fotografuje się tablice testowe ze statywu :smile:
Problemem może być to, że nie w każdym sklepie na to pozwalają (licznik w aparacie!). Choć z kobietami przeważnie się udaje, do dzisiaj mam na zdjęciach jedną z Fotojokera :oops:

Odpowiedz do tematu