Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Lip, 2010 Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
Witam
Posiadam Canona 350D i przymierzam się do zakupu jednego z dwóch obiektywów: Canon EF-S 15-85 lub Canon EF-S 18-135, Osobiście najbardziej jestem przekonany do 15-85, ale dla małżonki podstawowy jest argument ceny jak porównać ze sobą te dwa obiektywy by mieć jak najwięcej rzeczywistych argumentów. Czytałem trochę testów lecz kobieta jak to kobieta musi zobaczyć i dotknąć a ja przyznam też chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ?
Wysłany: Pon 05 Lip, 2010 Re: Jak przetestować (porównać) obiektywy w sklepie
pitras napisał/a:
chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między tymi szkłami, może macie jakieś propozycje ?
Zdjec zrobionych oboma nie mam. Kiedys zastanawialem sie jednak nad 15-85 i mniej wiecej takie przemyslenia:
- USM (18-135 chyba nie ma) i wszystkie sytuacje kiedy stracisz zdjecie bo aparat nie wyostrzy na czas.
- 15 milimetrow na szerokim koncu. 3mm na dole to mniej wiecej byc albo nie byc dla zdjecia waskiej uliczki na wakacjach na Chorwacji.
- Zoom mniejszy w 15-85 (w sensie maksymalnego przyblizenia). Pytanie czy robisz zdjecia na srednich/dlugich ogniskowych i czy masz jeszcze jakies inne tele. Ja na przyklad po praktyce z obiektywami w stylu 18-200 czy 70-200 na cropie zauwazylem, ze uzywam dolu zakresu. Teraz mam cos na ksztalt odpowiednika 15-65 i wystarcza w zupelnosci. Ale sa i tacy, dla ktorych podstawowym obiektywem jest 100-400...
- Optyka lepsza w 15-85. Pytanie czy zona zauwazy roznice a jesli juz to czy uzna ja za warta ok 1000 pln wiecej. Najprawdopodobniej nie... moja nie widzi roznicy miedzy 450d + 18-55 a 5dmk2 + 24-105
maczetka napisał/a:
- 15 milimetrow na szerokim koncu. 3mm na dole to mniej wiecej byc albo nie byc dla zdjecia waskiej uliczki na wakacjach na Chorwacji.
Właśnie te 15mm bardzo mnie kusi Obecnie mieszkam we Włoszech gdzie jest masa wąskich uliczek i bardzo często brakuje mi owych 3mm na szerokim końcu
maczetka napisał/a:
- Zoom mniejszy w 15-85 (w sensie maksymalnego przyblizenia). Pytanie czy robisz zdjecia na srednich/dlugich ogniskowych i czy masz jeszcze jakies inne tele.
Nie mam żadnego tele, jak dotąd korzystałem wyłącznie z obiektywu kitowego a ten jak wiadomo jest do kitu prawdopodobie póżniej dokupię coś dłuższego np. EF-S 55-250mm
maczetka napisał/a:
- Optyka lepsza w 15-85. Pytanie czy zona zauwazy roznice a jesli juz to czy uzna ja za warta ok 1000 pln wiecej. Najprawdopodobniej nie... moja nie widzi roznicy miedzy 450d + 18-55 a 5dmk2 + 24-105
Właśnie o tą różnicę w optyce mi chodzi zrobiłem kilka zdjęć jednym i drugim obiektywem ale prawdę mówiąc trudno mi wskazać na podstawie tych fotek jakieś różnice, światło w sklepie jest raczej słabe i podbijając ISO zaszumiam zdjęcie co powoduje, że jest słabo z detalami. Jak dla mnie kultura pracy AF w obu obiektywach jest nieco inna mimo że moja 350D jest dość leciwym korpusem (bo chyba korpus odpowiada za AF ? ) Zdecydowanie trafniej i ciszej pracuje AF w 15-85mm
Myślę, że za jakiś czas wymienię korpus na coś z nieco wyższej półki np. 50D lub jego odpowiednik i wtedy lepsze szkło będzie bardziej wykorzystywane. Na Ebay.com różnica w cenie obu szkieł to jakieś 250-280 euro
Przepraszam za nieco lamerskie podejście do tematu ale mimo 6 lat użytkowanie 350D wciąż jestem amatorem w dziedzinie fotografii Mam trochę fotek w RAW-ach które zrobiłem w kilku sklepach i jeśli ktoś ma ochotę mogę wrzucić na rapidshare
Edit:
Na tej stronie bardzo ładnie widać różnicę między 15 a 18mm
15-85 to jest jednak optyka wyzszej klasy. Krotnosc zooma napewno nie imponuje, ale cala reszta jest lepsza niz w 18-135. Moim zdaniem wybor jest oczywisty.
Zobacz tez testy, rowniez na photozone.de.
15-85 ma lepsza ostrosc, mniejsza dystorsje (pomimo szerszego kata), aberracje mniejsze.
pitras napisał/a:
Jak dla mnie kultura pracy AF w obu obiektywach jest nieco inna mimo że moja 350D jest dość leciwym korpusem (bo chyba korpus odpowiada za AF ? ) Zdecydowanie trafniej i ciszej pracuje AF w 15-85mm
Bo powinna byc. Dobry AF to puszka, ale tylko w czesci. Roznica, ktora widzisz porownujac oba szkla dowodzi, ze obiektyw rowniez... miedzy innymi za to placisz wiecej przy 15-85
Tu się nie ma co zastanawiać. 15-85 jest sporo lepszy od 18-135. Jeśli argumenty optyczne nie przemawiają to te dodatkowe 3 mm "szerokości" powinny załatwić sprawę.
Jestem po pierwszym urlopie z 15-85 i polecam. 15 mm to dosc szeroko, stare uliczki i krajobrazy obsluguje bezproblemowo. Tele zakladalem tylko raz. Zdjecia sa ostrutkie (nawet dla takiego marudy jak ja), AF cichutki, szybki - dla mnie bomba.
Jestem po pierwszym urlopie z 15-85 i polecam. 15 mm to dosc szeroko, stare uliczki i krajobrazy obsluguje bezproblemowo. Tele zakladalem tylko raz. Zdjecia sa ostrutkie (nawet dla takiego marudy jak ja), AF cichutki, szybki - dla mnie bomba.
A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS
A jak spisuje się "w boju" stabilizacja ? Do jakich czasów jesteś w stanie zrobić zdjęcie "z ręki" ? Mi osobiście w trakcie testów przy 1/3s wychodziło poruszone a przy 1/13s lekko poruszone, ale pewnie trochę przeceniam IS
takie porownanie czasow nie ma raczej sensu. maksymalny czas zalezy od pewnosci reki fotografujacego i od ogniskowej (im dluzsza, tym trudniej wydluzyc czas).
zobacz jaki czas jestes w stanie wykrecic bez stabilizacji i z wlaczona stabilizacja przy tych samych pozostalych ustawieniach aparatu i ogniskowej. w ten sposob poznasz skutecznosc stabilizacji... cos takiego robia zreszta optyczni w testach
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 07 Lip, 2010
cybertoman napisał/a:
ostrutkie
znaczy, że to jakaś trutka na osy?
Zakres 24-135 jest niemalże idealny do codziennych fotografii. Szeroki kąt jest bardzo przyjemny, moim zdaniem 90% fotografującym nie jest potrzebne szerzej a długi koniec przydaje się na zabawy np. z Raynoxem
takie porownanie czasow nie ma raczej sensu. maksymalny czas zalezy od pewnosci reki fotografujacego i od ogniskowej (im dluzsza, tym trudniej wydluzyc czas).
zobacz jaki czas jestes w stanie wykrecic bez stabilizacji i z wlaczona stabilizacja przy tych samych pozostalych ustawieniach aparatu i ogniskowej. w ten sposob poznasz skutecznosc stabilizacji... cos takiego robia zreszta optyczni w testach
Przykładowe foto
IMG_1918.JPG ISO - 100 AV - 8 TV - 0,4 Ogniskowa 15mm
Wszystko wskazuje na to ,że troszeczkę przeceniłeś Swoje umiejętności.Przetestuj stabilizację na obiektach statycznych.Stabilizacja w 15-85 jest skuteczna, ale niewłaściwe jej wykorzystanie bardzo szybko weryfikuje doświadczenie fotografującego.
Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie postu: testowanie w sklepie nie jest takie złe, bo sprawdzasz konkretny egzemplarz, nie kierując się testami jakiegoś innego - lepszego a może i gorszego.
Sam sprawdzam (o ile nie kupuję via Internet) tak: biorę ze sobą kartę i/lub body i idę do sklepu. Kiedy wybierałem body, wkładałem swoją kartę do kilku i robiłem po kilkanaście strzałów w sklepie. Kiedy obiektyw - podpinałem do swojego korpusu i też robiłem zdjęcia. W domu otwierałem wszystkie RAWy w PS i miałem rzeczywiste porównanie a nie jakieś wydumane testy. Bo w rzeczywistości rzadko kiedy fotografuje się tablice testowe ze statywu
Problemem może być to, że nie w każdym sklepie na to pozwalają (licznik w aparacie!). Choć z kobietami przeważnie się udaje, do dzisiaj mam na zdjęciach jedną z Fotojokera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13