Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wydaje mi sie, ze bigma na 400mm ma juz f/6.3 wiec de facto jest ciemniejsza. ale za to ze wzgledu na zakres moze okazac sie wygodniejsza oraz ma namiastke makro. zanim powiesz, ze makro cie nie interesuje to wez pod uwage sytuacje, gdy ci ptak usiadzie w odleglosci blizszej niz 3.5m bo taka jest minimalna odleglosc tego canona (a sigmy zaledwie 50cm na krotkim koncu i 1.8m na dluzszym). d300s z pewnoscia bedzie bardziej przyszlosciowym wyborem jesli chodzi o korpus, z tych dwoch bez wahania bralabym drugi zestaw o ile waga nie jest dla ciebie czynnikiem decydujacym (drugi zestaw bedzie sporo ciezszy)
jeśli chodzi o puszki, to tutaj nie ma wątpliwości, d300s jest lepszym, bardziej zaawansowanym korpusem. natomiast jesli chodzi o podane szkła to sprawa juz tak oczywista nie jest bo każde ze szkieł ma wady i zalety
canon: b.dobra jakość optyczna, lekki, szybki i celny AF.
ale nie ma zoomu ( co może ale nie musi być wadą). obiektyw często polecany do ptasiej fotografii.
sigma: uniwersalna, duży zakres zoom. ale optyka juz na gorszym poziomie.
tutaj link. porównanie obu obiektywów (z tym ze sigma w wersji bez OS )
Pogorszenie światła ma jednak swoje bolesne konsekwencje. Na dłuższym końcu nowa Sigma ma maksymalny otwór względny wynoszący f/6.3. Niestety wynosi on tyle nie tylko dla 500 mm, ale także dla 400, 300 i nawet 220 mm. W okolicach tej ostatniej ogniskowej zmienia się on dopiero na f/5.6.
tak sobie mysle, moze rozwaz wymiane tej sigmy 50-500 na 80-400? troche ci grosza z tego zostanie na dokupienie jakichs akcesoriow, swiatlo bedzie na 400mm to samo i jakosc optyki zdaje sie na 400mm lepsza niz bigmy
Jakość zdjęć będzie lepsza z Canona (super obiektyw), ale korpus musi się wyrobić by to zdjęcie zrobić. Z tym problemu nie będzie miał Nikon D300s. Tylko obiektyw od niego znacznie odstaje. Ja bym podanych zestawów nie chciał. Już lepiej kup Canona 400L i do tego nawet używane 40 lub 50D.
Canon nie mam nic przeciwko,tylko że jest problem bo nie wiem czy dostanę złączkę do luneta-aparat,bo wiem na pewno że do nikona lunety którą mam i nikona seria d jest złączka do dogi.A co do canona to nie mam pojęcia.
A może zamiast 50-500,stałkę nikona 300/4 i tc.2x?
Canon nie mam nic przeciwko,tylko że jest problem bo nie wiem czy dostanę złączkę do luneta-aparat
Ale przecież od początku rozważasz Canona więc jeśli bez tego nie możesz żyć, to może trzeba wpierw poszukać tej złączki?
orliczek napisał/a:
A może zamiast 50-500,stałkę nikona 300/4 i tc.2x?
Telekonwerter x2 nie jest dobrym pomysłem, szczególnie do szkła f/4. Zdecydowanie pogarsza się jakość (rozdzielczość, aberracje, ...) i światło zejdzie do f/8
Jest to taka ostatnia deska ratunku dla paparazzi.
Canon nie mam nic przeciwko,tylko że jest problem bo nie wiem czy dostanę złączkę do luneta-aparat,bo wiem na pewno że do nikona lunety którą mam i nikona seria d jest złączka do dogi.A co do canona to nie mam pojęcia.
Nikon na pewno takiej nie produkuje
Tak to z lunetami Nikona juz jest niestety... Ich złączki kończą się wyłącznie Nikonowskim bagnetem.
Ale z drugiej strony do digiskopingu to polecam zakupić Nikona P6000, dokręcić do lunety i finito. Z lustrzanką się męczył będziesz... Koszta wzrastają... statywu, głowicy, szyny balansowej. Lustrzanka na złączce generuje piękny moment siły, a przecież już same lunety Nikona są źle wyważone i strasznie ciężkie do tyłu...
Ale jak juz lustrzanka być musi to pewnie wolałbym pracować w projekcji okularowej za pomocą korpusu z tania 50/1.8 dokręconym do lunety siakąś złączką z gwintem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11