Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FF - jaka puszka i obiektywy za 15 tys. zł
Autor Wiadomość
Luke_S 
Maniak

Wysłany: Pon 16 Sie, 2010   FF - jaka puszka i obiektywy za 15 tys. zł

Decyzja zapadła - przechodzę na pełną klatkę. Mam swój typ jeśli chodzi o odpowiednią puszkę i szkła, ale chciałbym się jeszcze upewnić, że dobrze rozumuję. Może coś przeoczyłem, analizując ofertę konkurencji, może źle wyliczyłem, a może... W każdym razie ciekaw jestem Waszych opinii.

Interesuje mnie głównie fotografia industrialna, uliczna, krajobrazy - to jakieś 70% zdjęć, które robię. 20% to portrety. Pozostałe 10% to śluby i inne pierdółki. Na fotografii "zarabiam" więc sporadycznie i nie mam zamiaru tego zmieniać. Fajnie, jak wpadnie trochę grosza od czasu do czasu, ale jeśli nie, to też dobrze - mogę czasu poświęcić na te dziedziny fotografii, które nie są dochodowe, ale dają mi więcej frajdy. Raczej nie interesuje mnie fotografowanie na długich ogniskowych (przyroda, reporterka sportowa) - mam teleobiektyw i jest on najrzadziej używanym przeze mnie szkłem. Makro też tak nie za bardzo. Zdecydowana większość zdjęć, jakie robię, nie wymaga bardzo krótkich czasów ekspozycji ani szybkiego AF. Dużo zdjęć robię przy słabym świetle, poniżej granicy czasów umożliwiających fotografowanie z ręki. Często zamiast skracać czasy, korzystam z zalet stabilizacji obrazu i niskich czułości i nie chciałbym zmieniać tych przyzwyczajeń. Kompletnie nie interesuje mnie funkcja filmowania w lustrzankach.

Nie mam żadnych obiektywów pod FF, a więc będę budował system od zera. Mam do wydania około 15 tys. zł. Interesuje mnie sprzęt nowy - może jakiś jeden obiektyw, który używać będę rzadziej, kupię z drugiej ręki, jeśli zajdzie taka potrzeba. Oprócz body chciałbym mieć mniej więcej taki osprzęt:

- ultra szerokokątny zoom o ogniskowej co najmniej 18 mm;
- uniwersalny zoom typu 28-75 mm, najlepiej f/2,8;
- stałka 50 mm f/1,4;
- stałka 85 mm f/1,4;
- systemowa lampa.

Mam na oku taką oto konfigurację:

- Sony A850 + 28-75 f/2,8 (8300 zł)
- Tamron 17-35 f/2,8-4 (1300 zł)
- Sigma 50 f/1,4 (1800 zł)
- Sigma 85 f/1,4 (przypuszczam, że ok. 2000 zł)
- lampa Sony HVL-F58AM (1600 zł)

Wybrałem system Sony, bo doszedłem do wniosku, że jednak więcej korzyści będę miał ze stabilizacji obrazu z każdym podpiętym szkłem, niż o działkę niższych szumów na wysokich iso czy nieco szybszego AF u konkurentów. Sigmy 85 mm jeszcze nie ma na rynku, ale pojawi się niebawem, a mi się aż tak bardzo nie spieszy. Poczekam spokojnie te 2-3 miesiące. Z tego, co widzę, to konkurencja ma lepszą ofertę stałek do portretów, ale nie oferuje atrakcyjnych cenowo szerokokątnych zoomów o dobrych parametrach. Za każdym razem jednak, kiedy mówię komuś o swoich planach wejścia w system Sony, widzę zdziwienie w oczach i słyszę ciągle to samo pytanie: "a dlaczego nie Canon/Nikon?" :) Moje argumenty uważam za sensowne, ale chciałbym jeszcze raz przeanalizować ofertę Nikona i Canona. Co mogę dostać w tych systemach, aby spełniło moje oczekiwania i zmieściło się w budżecie 15 tys. zł? Mogę pójść na pewne kompromisy, jeśli chodzi o parametry sprzętu, ale nie mam zamiaru wydawać na to więcej. Co doradzicie?

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 16 Sie, 2010   

Cytat:
Sigma 85 f/1,4 (przypuszczam, że ok. 2000 zł)

optymista.
co do 2875 to jest tamron z silnikiem i może taniej będzie poszukać owego z pewnego źródła.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Luke_S napisał/a:
Mam na oku taką oto konfigurację:

- Sony A850 + 28-75 f/2,8 (8300 zł)
- Tamron 17-35 f/2,8-4 (1300 zł)
- Sigma 50 f/1,4 (1800 zł)
- Sigma 85 f/1,4 (przypuszczam, że ok. 2000 zł)
- lampa Sony HVL-F58AM (1600 zł)

Jak wyżej. Lepiej dobrego Tamrona u sprawdzonego sprzedawcy.
A Sigma 85/1.4 będzie ok. 2x droższa.

Luke_S 
Maniak

ghost napisał/a:
Cytat:
Sigma 85 f/1,4 (przypuszczam, że ok. 2000 zł)

optymista.

A niech będzie i 2500 zł, a nawet 3000 zł. Byleby była wyraźnie tańsza od Sony/Carl Zeiss 85 mm.

ghost napisał/a:
co do 2875 to jest tamron z silnikiem i może taniej będzie poszukać owego z pewnego źródła.

Wiem, że to Tamron z silnikiem. Ale w zestawie różnica w cenie to tylko kilka stówek - przy tej skali wydatków taka oszczędność nie robi dla mnie praktycznie różnicy. A kontrola jakości i serwis obiektywów Sony jednak dużo lepszy, niż u Tamrona.

dr11 
Optyczny

Canonowy zestaw wyjdzie podobnie. Ale jak napisałeś - brak stabilizacji. Za to 85 1.8 ;)

Luke_S 
Maniak

MC napisał/a:
A Sigma 85/1.4 będzie ok. 2x droższa.

Mam nadzieję, że nie. Sigma zawsze była konkurencyjna cenowo. Kto by ją kupił, gdyby była znacznie droższa od produktów systemowych Canona czy Nikona?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wybierasz system i ani jednego systemowego szkła? Czyli po prostu wybierasz FF ze stabilizowaną matrycą a do tego kilka szkiełek tak aby budżet się domknął. Dziwne podejście, no ale to Twoja sprawa ;)

Swoją drogą co daje stabilizacja przy takich szkłach? Możliwość zejścia do długich czasów (załóżmy, że przy maksymalnej ogniskowej rzędu 85mm pozwoli nam ustawiać migawkę na 1/20s) - tylko, że te długie czasy sprawdzą się w krajobrazach lub martwej naturze tylko, bo w streecie pojawią się duchy.. W portretach też nie będzie łatwo.
A po podpięciu lampy, czas skoczy gdzieś w okolice f-sync i przy ogniskowych tak do 100mm generalnie redukcja wibracji i tak nic nie zmieni...

dr11 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Wybierasz system i ani jednego systemowego szkła?
Przecież napisał 28-75 :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rebrandowany tamron ;)

dragossani 
Entuzjasta

Co do 85-ki Sigmy to niekoniecznie będzie tania. Sigma powoli zaczyna ścigać się ze szkłami systemowymi. Na przykład 50-ka Sigmy jest często kupowana zamiast szkieł systemowych i to ze względu na jakość optyczną - nie musi być od nich tańsza. Nikon wypuszcza właśnie nową 85-kę i pewnie też tania nie będzie. Sigma ma sporo miejsca na manewr cenowy.

Tak na marginesie: chcąc za 15K kupić pełnoklatkowy korpus, lampę i wszystkie potrzebne szkła, będziesz zmuszony do zgniłych kompromisów. Rodzi się pytanie czy będziesz usatysfakcjonowany i czy niedostatki nie zaczną Ci szybko doskwierać. Za tyle można kupić np. D700 + 14-24/2.8 (albo 16-35/4) + 50-kę (wszystko nowe) i potem dozbierać na resztę. Bez kompromisów.
Ostatnio zmieniony przez dragossani Pon 16 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

dr11 
Optyczny

hijax_pl, czyli jednak nie jest ważne jaki napis jest na obiektywie?

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Wybierasz system i ani jednego systemowego szkła?

No jak: ani jednego? A Sony 28-75? :)

hijax_pl napisał/a:
Czyli po prostu wybierasz FF ze stabilizowaną matrycą a do tego kilka szkiełek tak aby budżet się domknął. Dziwne podejście, no ale to Twoja sprawa ;)

Tak się z reguły wybiera sprzęt. Kupujesz korpus i kilka szkiełek tak, żeby nie przekroczyć danego budżetu. Co w tym dziwnego?

hijax_pl napisał/a:
Swoją drogą co daje stabilizacja przy takich szkłach?

Daje mi możliwość zejścia do 1/4 s na ogniskowej 18 mm lub 1/6 s na 28 mm. Wystarczy, że zrobi się pochmurno lub znajdę się w jakimś pomieszczeniu, przymknę obiektyw do f/11 dla zwiększenia GO i wcale nie trzeba się bardzo starać, żeby światłomierz wskazał takie czasy ekspozycji. Dzięki stabilizacji nie muszę zwiększać czułości, więc uzyskuję najniższe szumy, największą rozpiętość tonalną i największe możliwości wyciągania szczegółów z cieni w postprocessingu, co jest dla mnie dość istotną kwestią. A krajobraz czy opustoszały budynek fabryki z pewnością nie będzie się ruszać, więc duszków na zdjęciach nie będzie. Wiem, bo sprawdziłem ;)

hijax_pl napisał/a:
Możliwość zejścia do długich czasów (załóżmy, że przy maksymalnej ogniskowej rzędu 85mm pozwoli nam ustawiać migawkę na 1/20s) - tylko, że te długie czasy sprawdzą się w krajobrazach lub martwej naturze tylko, bo w streecie pojawią się duchy.. W portretach też nie będzie łatwo.

No i właśnie na krajobrazach i martwej naturze zależy mi najbardziej. A ze streetem sobie poradzę - światła mam wtedy z reguły na tyle dużo, że mógłbym używać kompakta (i używam z powodzeniem).

hijax_pl napisał/a:
A po podpięciu lampy, czas skoczy gdzieś w okolice f-sync i przy ogniskowych tak do 100mm generalnie redukcja wibracji i tak nic nie zmieni...

Z lampą stabilizacja obrazu nie jest mi potrzebna. Ale większość zdjęć wykonuję bez lampy.

dr11 
Optyczny

Luke_S napisał/a:
Tak się z reguły wybiera sprzęt.
Ale chyba lepiej, gdy wybierze się gorsze body a lepszą optykę. Nie mówię, że ta co zaproponowałeś jest zła :)

Luke_S 
Maniak

dr11 napisał/a:
Ale chyba lepiej, gdy wybierze się gorsze body...

Tak właśnie zrobiłem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
hijax_pl, czyli jednak nie jest ważne jaki napis jest na obiektywie?

Oczywiście że nie :) Ważne jest żeby były ładne obrazki :D

Odpowiedz do tematu