Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć, chciałbym kupić lornetkę taką bardziej uniwersalną żeby można było popatrzeć w dzień jak i w nocy (jestem amatorem w tej dziedzinie). Wyczytałem na forum, że nie ma typowo "uniwersalnych" lornetek ale można się wstrzelić. Proponują lornetki 10 x 50. Patrzyłem na niżej wymienione lornetki. Czy któraś z tych lornetek będzie taka w miarę dobra jak na początek?
Wg mnie ta ze środkowego linka. Ma szkła Bak4 i szafirowe MC.
Ale zakładam, że opis mówi prawdę. Kupowanie tanich lornetek z alle jest zawsze ryzykowne. Mogą być różnice a nawet poważne wady pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tej samej serii. Kiedyś kupiłem sowiecką 10X50 ze spierniczoną fabrycznie kolimacją.
Masz ten problem co ja sprzed 2 miesięcy. Uwaga mądry człowiek powiedział mi optykę nie na allegro!!! Miał rację ja kupiłem na allegro badziewie jakieś GALLILEO , po 10 min odesłałem zpowrotem. Znalazłem sprzedawcę na giełdzie samochodowej w BIELSKU i tam porównałem, za niskie pieniądze 150 zł, ponoć podróbka OLIMPUS 20*50, ale obraz bajka czysty .Te 20* to ściema ale więcej niż 10, dla mnie taka cena to rozsądne wyjście dziecku nie żal dać popatrzeć.Wcześniej miałem 10 lat ALPEN była gorsza.Ja wiem można dać 500zł i więcej za NIKONY, delty i jeszcze lepsze, ale to wszystko zależy komu i jak szybka KASIURKA na konto wpływa.
[ Dodano: Czw 17 Cze, 2010 18:45 ]
AAA linka tu nie daję bo jakiś trol l mi zarzucił że reklamuję swoją sprzedarz na allegro.
Czester, wierzę Ci, ze ta lornetka daje bardzo ładny i klarowny obraz, łącznie z pięknie oddanymi kolorami. Jak pisałem w wątku "jaka lornetka?", w słoneczne dni aż do zmroku obrazy z podróbki Berkuta wręcz zachwycały (!). Też miała napis "20x50", w istocie było to bardzo dobre 7x50 z przyzmatami Bk7. Obraz cudo. Nikon Sporter nie umywał sie, a i DOT nie był drastycznie lepszy. Jednak rzeczywista wartość lornetki okazuje się w warunkach bardziej wymagających, a więc np. kiedy jest ciemno albo pskudnie na niebie. W ciemne dni bolały oczy od patrzenia, a wytrzymałość na uderzenia okazała się wręcz tandetnie niska. Nie warto moim zdaniem wydawać 150 zł rocznie na taka lornetkę, bo dłużej jak jeden sezon to ona nie wytrzyma.
Jednakże z drugiej strony, jeżeli ktoś nie chce wyadać 3 setek albo więcej, to taka chińska Bk7 10x albo 7x50 będzie w sam raz. Na allegro takiego "Alpena" można kupić za 65zł. Po obejrzeniu kilku albo kilkunastu sztuk takich "alpenów" na bazarze wiem, że sa to zupełnie dobre lornetki, ale tylko na jasny dzień. Aberracji w tym wynalazku za grosz się nie dopatrzyłem, ale to zapewne stąd, ze był po prostu ciemny. Na niebo nie dało się praktycznioe przez to spojrzeć. Jednak ptaki i małe i duże widac było jak na dłoni, bardzo czysto, klarownie i szczegółowo. Myślę, że mimo wszystko optycznie tanie (do 6 stów) dachówki są dużo słabsze. I odblasków toto również nie miało, i pod słońce wieczorem i w dzień, i z kierunkiem słońca patrząc, nie było odbić światła wewnątrz. Jednak ze względu na słabiutka transmisję światła i wytrzymałaość na urazy nie kupiłbym takiej lornetki po raz drugi. Łzawy Sporter służy mi rok i jest taki sam, jak w dniu zakupu, a do tego z powodzeniem można przez przez niego sarny noca obserwować z kilkuset metrów i ma się komfort dla oczu.
(Zmierz średnice źrenicy wyjściowej i podziel wartość średnicy obiektywu przez wartość źrenicy lornetki, to dowiesz się, jakie ma w rzeczywistości powiększenie.)
Znalazłem sprzedawcę na giełdzie samochodowej w BIELSKU i tam porównałem, za niskie pieniądze 150 zł, ponoć podróbka OLIMPUS 20*50, ale obraz bajka czysty .Te 20* to ściema ale więcej niż 10, dla mnie taka cena to rozsądne wyjście dziecku nie żal dać popatrzeć...... wiem można dać 500zł i więcej za NIKONY, delty i jeszcze lepsze,
Mozna za deltę optical (voyager - najtańszy ich model) 10x50 dac 130 a za 12x50 140 złotych. W normalnym netowym sklepie.
to już chyba lepiej 65 za "alpena". Powłoki ma zielone na obiektywach, a na okularach chyba wcale, ale nie mydli, a delty voyagery ponoć mydlą (przynajmniej 12x50)
to już chyba lepiej 65 za "alpena". Powłoki ma zielone na obiektywach, a na okularach chyba wcale, ale nie mydli, a delty voyagery ponoć mydlą (przynajmniej 12x50)
Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Jak na tą chwilę gotów jestem wstrzymać się i dołożyć pieniądze i kupić coś pomiędzy Nikon Action VII 50x10 lub Delta Optical Silver 10x50. Chciałbym jeszcze zapytać jakie wady mają lornetki tzw nocne ze średnicą soczewek 56-63 mm do patrzenia w dzień?
Ano właśnie! Ciekawi mnie jak użytkownicy po 4 latach oceniają, rozchwytywaną wtedy w sklepach i sprzedawaną z zyskiem, DO Hunter 8x56 http://www.optyczne.pl/79...unter_8x56.html
Nawet się za nią rozglądałem i zamówiłem ale sklep się nie odzywał i... dałem spokój. W końcu to tania dachówka
Wszystkie wymienione powyżej lornetki - łącznie z tymi Nikonami są produkowane w Chinach. Jakość wykonania jest na ogół na niskim, lub bardzo niskim poziomie - obudowy głównie z tandetnych tworzyw - jak zabawki dla dzieci. Ja bym się rozejrzał za używanym Zeissem - obudowa full metal, świetna optyka, tylko żeby była w 100% sprawna, no i kolimacja oczywiście - ale to już ryzyko - nie każdy sprzedawca na allegro się zna i wie jak to sprawdzić. Jeżeli chcesz coś nowego i niezawodnego to pozostają tylko produkty od wschodniego brata - Kazań Mechanical: http://www.baigish.ru/eng...on/binoculars3/http://www.baigish.ru/eng...ion/compact_bi/ W Polsce niestety ciężko kupić oryginalne wyroby. Jest kilku na allegro, ale sprzedają wyroby baigish(podobne). Oto kilka przykładów:
Przykład podany dla lornetki 8x30 dla innych sprawa wygląda podobnie. Sam posiadam taką lornetkę tyle że z lat 80-tych i jestem zadowolony. Jak to mówią Gniotsa nie łamiotsa.
Wg mnie dla kogoś kto szuka pierwszej lornetki naprawdę problemem jest jej zakres . Jeśli komuś odpowiada zakres 7x to nijak nie przekona się do 12x choćby była i dwie klasy lepsza. A skąd ten poczatkujący ma to wiedzieć? Dlatego pierwszą lornetkę najrozsądniej kupić tanią w takim zakresie jaki się nam wydaje za "potrzebny" . Zawsze później gdy będziemy mogli przejść ten poziom wyżej wybierzemy już bardziej świadomie .
Wg mnie dla kogoś kto szuka pierwszej lornetki naprawdę problemem jest jej zakres . Jeśli komuś odpowiada zakres 7x to nijak nie przekona się do 12x choćby była i dwie klasy lepsza. A skąd ten poczatkujący ma to wiedzieć? Dlatego pierwszą lornetkę najrozsądniej kupić tanią w takim zakresie jaki się nam wydaje za "potrzebny" . Zawsze później gdy będziemy mogli przejść ten poziom wyżej wybierzemy już bardziej świadomie .
I TO JEST PRAWDA ILE LUDZI TYLE ZDAŃ, A KAŻDY <PTAK> SWÓJ OGONEK CHWALI. Trzeba samemu popatrzeć przez parę szkiełek i samemu dokonać pod siebie wyboru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10