Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010 Zestaw oświetleniowy do fotografowania w plenerze
Cześć
Mam wyzwanie - plener fotograficzny (ślubny) nocą w Warszawie.
Co zrobić, by coś w miarę sensownego z tego wyszło?
Chodzi mi po głowie coś takiego (zestaw tani, a wydaje mi się być przydatny):
Agregat lub accu+przetwornica. Ewentualnie przedłużacz Lampa ma w specyfikacji napięcie wejściowe od 200V.
Jeśli plener nocny, to tak nieśmiało mi się wyobraża, że jedna lampa plus blenda może być za mało, żeby ładnie pokryć scenę światłem. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to długi czas, żeby tło się dostało i dopał na obiekty. Inaczej wyjdą rozświetlone postacie w czarnych czeluściach. Ale pewnie o tym wiesz
Agregat lub accu+przetwornica. Ewentualnie przedłużacz Lampa ma w specyfikacji napięcie wejściowe od 200V.
Jeśli plener nocny, to tak nieśmiało mi się wyobraża, że jedna lampa plus blenda może być za mało, żeby ładnie pokryć scenę światłem. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to długi czas, żeby tło się dostało i dopał na obiekty. Inaczej wyjdą rozświetlone postacie w czarnych czeluściach. Ale pewnie o tym wiesz
agregat. ale ja chcę to wszystko ogarnąć w 200PLN, no max. 300. i żeby wziąć to wszystko w plecak, torbę, rękę, szyję, itp. i sobie IŚĆ w plener, bo to też ma służyć na przyszłość
tak, lampa pod zwykłe 230V.
oczywiście, że wszystkie obiekty w tle będą doświetlone chcę po prostu doświetlić pierwszy plan. dodam, że w plenerze nocą będę miał również do dyspozycji 430 EX II
a co do lampy "studyjnej" to zda ona egzamin? nie rozwali mi się po dwóch błyskach? rozumiem, że kabel do aparatu mam w komplecie? taka lampa pracuje tylko w manualu, tak? w sposób taki, że dobieram sobie moc na lampie a resztę ustawiam w aparacie, tak? sorry, że tak pytam, ale po primo kto pyta nie błądzi, po secundo w temacie lamp jestem słaby, a w temacie lamp studyjnych jestem kompletnie niewiedzący i niepraktykujący, dlatego proszę o wyrozumiałość i... łopatologicznie
tego dnia będę miał 430 EX II. a jak zamontować speedlighta na uchwycie statywowym do lamp?
ale dlatego, że nie mam swojej lampy, to muszę znajdować jakieś półśrodki, dlatego propozycja tej lampy studyjnej.
a może zamiast niej tumax 883?
chodzi o to, żebym sobie kupił i żeby posłużyło mi to dłużej w różnych sytuacjach.
tyle, że bardziej uniwersalna będzie lampa na stopkę. może rzeczywiście tego tumaxa zanabyć? tylko co w tym momencie z błyskaniem: nim chyba się nie robi w manualu. to może być problem.
niestety, mówię jeszcze raz, że na GN58 mnie nie stać
Ostatnio zmieniony przez oranżewski Czw 15 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
a no tak. myślałem, że uchwyt do lamp, to do lamp studyjnych i tu byłby problem, no ale już widzę
na razie chyba daruję sobie lampę. może sama 430EX da radę ew. później coś tam wyskubię na speedlighta
czy muszę kupować statyw oświetleniowy? mam statyw fotograficzny Slik Sprint. czy mogę do tego podłączyć uchwyt do lamp? oczywiście odkręcę głowicę... rozumiem, że tak.
a więc wybór padł na:
statyw (mam), uchwyt do lampy (trza kupić), lampa (m), parasolka softbox (tk), kabel synchro (tk)
czy dobrze prawię?
Ostatnio zmieniony przez oranżewski Czw 15 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
tomaszewski, te uchwyty do lamp mają mocowanie statywowe (studyjne), no i uchwyt do parasolki... Żeby go założyć na normalny statyw musiałbyś mieś taki trzpień/przejściówkę na 1/4 czy 3/8 cala, np taki
taka lampa pracuje tylko w manualu, tak? w sposób taki, że dobieram sobie moc na lampie a resztę ustawiam w aparacie, tak?
Ta lampa ma tylko dwa ustawienia: 1/1 i 1/2 - możesz ewentualnie odsuwać ją bliżej lub dalej, ale to zmieni rozkład światła... Mniej kłopotów będzie w plenerze ze speedlightem. Zwłaszcza w plenerze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11