Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czolem wszystkim. Pojawil mi sie ERR 99 po jakies 2 dniach uzytkownia 400D ze standardowym kitem 18-55. Problem w tym ze aparat sciagalem z USA i nie wiem w zwiazku z tym co z gwarancja. Oczywiscie aparacik kupilem nowy, na amazonie. ERR 99 pojawia sie tylko w trybie auto w momencie wlaczania sie lampy. Lampa nie blyska tylko probuje zastartowac. Po paru sekundach pojawia sie ERR 99 i cala bajka o tym jak zlikwidowac blad. Przeczyscilem styki miedzy obiektywem a body i dziala poki co ale jestem zaniepokojony bo sprzet ma 2 dni! Co bedzie dalej i co z gwarancja?? Gdzie mam to reklamowac?? Pomozcie. A tak przy okazji blad nie pojawia sie z obiektywem Canon 70-300 USM? Bardzo prosze o pomoc, gdzie mam to wyslac w celu naprawy.
Kupując w USA podjąłeś pewne ryzyko. Masz sprzęt taniej, lecz bez gwarancji. Teraz oddając do serwisu w Polsce, zapłacisz za każdą naprawę. I nadal nie będziesz miał
gwarancji... To takie pseudooszczędności.
Poczyść styki, jeszcze raz podłącz obiektyw i sprawdź czy "wszedł" do końca.
Co do oszczędności... często opłaca się tam kupować, tylko nie taki tani sprzęt. Na tych droższych klockach jest tak dużo oszczędność że opłaca się takie sprowadzanie i to bardzo.
Kupując w USA podjąłeś pewne ryzyko. Masz sprzęt taniej, lecz bez gwarancji. Teraz oddając do serwisu w Polsce, zapłacisz za każdą naprawę. I nadal nie będziesz miał
Kupilem rozszerzona gwarancje na "caly swiat" wiec mam nadzieje ze jednak uwzglednia ja w polsce i bede mogl reklamowac aparat...
Z tego co znalazlem w necie to jednak jest to dosc czesty blad Canonow, i generalnie oznacza "cos sie zepsulo" ale nie wiadomo co...
Kupilem rozszerzona gwarancje na "caly swiat" wiec mam nadzieje ze jednak uwzglednia ja w polsce i bede mogl reklamowac aparat...
Z tego co znalazlem w necie to jednak jest to dosc czesty blad Canonow, i generalnie oznacza "cos sie zepsulo" ale nie wiadomo co...
Piotrek z Krakowa
Ano niby mam swistek papieru informujacy o tej gwarancji + trzeba sie bylo zarejestrowac na stronce, co aktywowalo i potwierdzalo gwarancje... coz wiecej moge zrobic....
Czolem wszystkim. Pojawil mi sie ERR 99 po jakies 2 dniach uzytkownia 400D Po paru sekundach pojawia sie ERR 99 i cala bajka o tym jak zlikwidowac blad.
Piotrek z Krakowa
Mam ten sam problem po 6miesiącach użytkowania. Problem jest czysto mechaniczny. Należy: a) delikatnie podpiłować ząbek/zaczep zwalniający otwarcie lampy błyskowej
lub b) delikatnie pomagać lampie podważając ją paznokciem (lampa próbuje się otworzyć 3 razy z około sekundowymi przerwami - przy pierwszym "klapnięciu" wkładamy paznokieć i delikatnie podważamy a lampa otwiera się przy drugim, najpóźniej trzecim klapnięciu.
Z powodzeniem stosuję metodę b) od dwu miesięcy.
Błąd
Err99
Nie można fotografować.
Wyłącz i włącz aparat lub wyjmij i ponowne włóż akumulator.
zauważyłem,że błąd wyskakuje mi tylko w momencie jak fotografuje (obiektyw kitowy 18-55) w zakresie 18-24, od 24 do 55 wszystko jest OK (sprawdzałem również inny obiektyw i błąd się nie powtarzał
jest jakiś domowy sposób na naprawę usterki ?
wyczytałem gdzieś ,że można wyczyścić styki gumką do ołówka... zaraz będę sprawdzał ...
meis, mogło coś się stać ze stykami grzebieniowymi (o ile takie są w tym obiektywie, nie mogę znaleźć schematu) raportującymi ustawioną ogniskową. Ale bez rozłożenia słoika nie da się tego sprawdzić...
wyczyściłem dość dokładnie styki (w obiektywie jak i w korpusie) i co 3 fotografię błąd się pokazuję ... więc chyba domowe sposoby w tym przypadku nie pomogą ...
-ktoś orientuje się, gdzie w Słupsku można oddać do naprawy?-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10