Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 31 Lip, 2010 filtr+tulipan= winietowanie
Kupiłem sobie właśnie Canona 17-55 2.8 IS USM. Od razu, w celu zabezpieczenia, nakręciłem na niego filtr UV. Dołożyłem też osłonę przeciwsłoneczną typu tulipan- i tu następuje problem: przy minimalnym zoomie występuje winietowanie. Zdjąłem filtr i nakręciłem osłonę bezpośrednio na filtr i jest ok.
Co z tym fantem zrobić? Może osłonę jakąś lipną kupiłem? Zastanawiałem się żeby może skrócić trochę gwint osłony o długość filtra.
hehe,jak już to możesz odpiłować trochę z "góry" tulipana,albo po prostu zdjąć filtr,przy normalnym(czyt.nie w ekstremalnych warunkach pogodowych i z zachowaniem pewnej dozy ostrożności) nic sie nie powinno przydarzyć
zawsze możesz też spróbować inną osłonę
Zdjąłem filtr i nakręciłem osłonę bezpośrednio na filtr
hmm...
Zdjąłem filtr i nakręciłem osłonę bezopśrednio na obiektyw, oczywiście.
Oprócz winietowania w styatcji obiektyw+filtr+ osłona problemem jest to że nie można na osłonę założyć dekielka bo osłona ma inny rozmiar i nie jest gwintowana. Co zrobić w przypadku konieczności urzycia filtra polaryzacyjnego? Jak to wszyko pozakłądać?
z polarem to raczej nie używasz tulipana bo nie sięgniesz w głąb żeby móc pokręcić filtrem
poza tym to coś mi tu nie pasuje,tulipan nakręcany? na filtr? nie mocuje się go na tubie obiektywu?
jakiej jest wysokości?
Może osłonę jakąś lipną kupiłem? Zastanawiałem się żeby może skrócić trochę gwint osłony o długość filtra.
Bardzo proszę o pomoc.
Chyba kupiles bardzo lipna oslone. Normalnie ona nie ma zadnego gwintu i naklada sie na obiektyw i przekreca o 45stopni (chyba). Lepiej kupic nowa niz pilowac ten gwint, zamienik kosztuje nie wiecej niz 50PLN.
Bank - musieli Ci sprzedac osłonę nie do tego szkła. Ja mam taki komplet, używam i nic nie winietuje.
Jedyne czego możesz spróbowac to użyć filtra "slim". Idź do sklepu i przymierz.
A polara z osłoną bez grzebania paluchami w tulipanie nie da się inaczej używać.
Jestem, jestem- na wakacjach byłem tylko.
Sprawa już się wyjaśniła: tak jak koledzy podejrzewali kupiłem jakąś wkręcaną lipę i stąd moje kłopoty.
Pomogli mi w sklepie E-Trade w Pasażu Wileńskim: tam kumaty sprzedawca zaoferował mi tulipana który jak ktoś wspominał nakłada się na obiektyw j przekręca o 90 stopni.
Teraz wszystko jest git i filtr można bez problemu nakręcić.
Dzięki za wskazówki i zainteresowanie moim problemem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10