Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 Inwestycja w sprzęt - wątpliwości
Witam wszystkich forumowiczów,
bardzo potrzebuję waszej porady, od jakiś 2 tygodni próbuję odpowiedzieć sobie na pytanie co kupić, po przeczytaniu dużej ilości postów albo nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi lub nie ma jeszcze na temat sprzętu informacji, tak więc postaram się streścić.
Na samym początku opiszę ze do tej pory udało mi się zakupić Nikona d5000 z obiektywem kitowym Nikkor 18-105mm.
Ze względu na to, iż robię strony internetowe najpierw chciałbym zainwestować w sprzęt wspomagający przy tworzeniu panoram można powiedzieć 3-4k zł, w związku z tym mój wybór padł na:
1. Obiektyw:
- tutaj akurat nie mam problemów i wybrałem Samyang 8 mm F/3,5 Aspherical IF MC Fish-eye.
2. Statyw, no i tutaj zaczynają się schody i więcej czytam tym większe wątpliwości:
- Manfrotto 055XPROB - bardzo fajny statyw i bardzo mi odpowiada dlatego że można kolumnę główną umieścić w poziomie i bardzo mocno zniżyć do podłoża lecz przy zastosowaniu głowicy Manfrotto 498RC2 przy złożonym statywie jest to 78cm (trochę dużo), a głowica ta nie posiada poziomicy - nie jest to jakimś duzym utrudnieniem ze względu na możliwość zastosowania poziomicy do sanek lampy.
- Benro A-2691 - także bardzo fajny ale minimalna wysokość to 42cm, z kolei po złożeniu ma 42cm i to już z głowicą i tutaj wybrałem głowicę B-1 wygląda na solidną nawet nie wiem czy nie bardziej niż MF 498RC2
3. Lampa błyskowa:
- Nissin Speedlite Di866 Pro typ N - fajna lampa i na samym początku zastanawiałem się nad tą lampą, ale po poczytaniu forów okazuje się, że po 2-3 miesiącach zaczyna odmawiać posłuszeństwa więc myślę sobie....
- Nikon SB-900 - no tutaj dużo nie trzeba mówić systemowa bardzo fajna i polecana lampa ale po poczytaniu postów podobno się przegrzewa i potrafi odmówić posłuszeństwa no i brak drugiego palnika dopełniającego no to patrzę w podobnej cenie jakiegoś innego producenta i...
- Metz 58 Af-2 - no niby wszystko ma ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii być może za świeża lampa,
do tego jeszcze parę drobiazgów na ktróre jestem zdecydowany takich jak poziomica, pasek nadgarstkowy Grip II, pasek Kata Reflex-E ze względu na to że posiadam plecak Kata, pilot radiowy Phottix Plato N10, głowicę do panoram Dobas-01 no i torbę na statyw. to chyba wszystko,
bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o poradę po niedzieli chciałbym już dokonać zakupu a dalej mam mieszane uczucia który sprzęt wybrać.
RedVil63, jakie konkretnie panoramy chcesz robić? W sensie landszaftów czy panoramiczne zdjęcia pomieszczeń, itp?
Zastanawia mnie po prostu dlaczego wybrałeś obiektyw fisheye, który mocno zniekształca... Może lepsze efekty uzyskasz swoim 18-105 oraz odpowiednim softem do składania panoram (np PTgui)
tutaj akurat nie mam problemów i wybrałem Samyang 8 mm F/3,5 Aspherical IF MC Fish-eye.
Z D5000 nie będziesz miał pomiaru światła - zabawa w histogram przy panoramach może być lekko deprymująco-upierdliwa.
RedVil63 napisał/a:
można kolumnę główną umieścić w poziomie i bardzo mocno zniżyć do podłoża
Można też kolumnę centralną zamontować do góry nogami i zejść do poziomu gruntu
RedVil63 napisał/a:
wygląda na solidną nawet nie wiem czy nie bardziej niż
Nieraz to co wygląda solidniej takim nie jest użytkowaniu.
RedVil63 napisał/a:
Nikon SB-900 - no tutaj dużo nie trzeba mówić systemowa bardzo fajna i polecana lampa ale po poczytaniu postów podobno się przegrzewa i potrafi odmówić posłuszeństwa no i brak drugiego palnika dopełniającego
Każda się przegrzeje jak się za dużo błyska. SB-900 jak się przegrzeje to odmówi współpracy - co jest swoistym utrapieniem reporterów Przy okazji - ja jeszcze swojej nie przegrzałem
Po co Ci palnik dopełniający? Chcesz go po prostu mieć, czy masz konkretny zamysł jak go użyć?
Zanim więcej powiem - zapytam jakiego typu panoramy chcesz robić?
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a:
SB-900 jak się przegrzeje to odmówi współpracy - co jest swoistym utrapieniem reporterów Przy okazji - ja jeszcze swojej nie przegrzałem
Ja swoją przegrzałem, chociaż używam bardzo krótko Na tyle jednak długo, ze znalazłem na to sposób - mam na wszelki wypadek drugą SB-900 w kieszeni i montuję ją, a pierwsza w tej samej kieszeni sobie stygnie... Robią tak też reporterzy, którzy trochę myślą
można kolumnę główną umieścić w poziomie i bardzo mocno zniżyć do podłoża
Można też kolumnę centralną zamontować do góry nogami i zejść do poziomu gruntu
Można też dokupić to, co sam mi sprzedałeś, Arku czyli Short Centre Column Accessory (mam nadzieję, że do kupienia w PL). Jeśli nie ma potrzeby ekstremalnego zbliżenia się do ziemi, to można uniknąć widoczności nóg przy panoramowaniu z odwróconej kolumny.
jeśli chodzi o panoramy to raczej w sensie pomieszczeń lub ewentualnie na zewnątrz w celach reklamowych na strony www, a lampa to na przyszłość, bardzo ale to bardzo interesuje mnie fotografia, a w szczególności fotografia portretowa, panoramy to tylko dopełnienie mojego zawodu, moim marzeniem jest pstrykanie zdjęć zawodowo, ale wiem też że daleka droga przede mną, jestem wdzięczny za wszystkie wskazówki bo jestem początkującym w tej dziedzinie ale uwielbiam foto i zatrzymywanie chwili w obrazie
dlaczego fisheye - bo poczytałem paredziesiąt postów, pooglądałem kilkanaście tutoriali i najczęściej używają właśnie fisheya, ale tak jak napisałem wcześniej bardzo bym chciał się rozwijać w tym kierunku (fotografia) bo bardzo mnie to pociąga, ale niestety żeby móc pozwolić sobie na następne zakupy muszę powiekszyć ofetrę związaną z tworzeniem stron.
jeszcze raz dziekuję za wszelkie wskazówki
pozdrawiam serdecznie
Tomek
[ Dodano: Pon 25 Paź, 2010 08:24 ]
aaaa i nie napisałem w końcu że chodzi mi o panoramy 360 (sferyczne), bo zdaję sobie sprawę żeby zrobić dobre panoramy (długie/szerokie zdjęcie np widokowe) to lepszy będzie mój 18-105mm
3. Lampa błyskowa:
- Nissin Speedlite Di866 Pro typ N - fajna lampa i na samym początku zastanawiałem się nad tą lampą, ale po poczytaniu forów okazuje się, że po 2-3 miesiącach zaczyna odmawiać posłuszeństwa więc myślę sobie....
To ja zgłoszę votum separatum. Swoją 866 mam ponad rok i zero problemów.
aaaa i nie napisałem w końcu że chodzi mi o panoramy 360 (sferyczne), bo zdaję sobie sprawę żeby zrobić dobre panoramy (długie/szerokie zdjęcie np widokowe) to lepszy będzie mój 18-105mm
Sferyczne też zrobisz 18-105VR. Po prostu trzeba się więcej nakręcić i napstrykać. Ale za to wyjdzie giga panorama
RedVil63 napisał/a:
poczytałem paredziesiąt postów, pooglądałem kilkanaście tutoriali i najczęściej używają właśnie fisheya
Bo FE wystarczy zrobić parę kadrów i złożyć.
RedVil63 napisał/a:
jeśli chodzi o panoramy to raczej w sensie pomieszczeń
To przede wszystkim potrzebna szyna do ustawienia punktu nodalnego. Najprostszy zestaw to głowica z możliwością obrotu dookoła własnej osi (z podziałką ) l-braket i szyna do makro
Czasem trzeba zrobić panoramę fishem 180° z powodu tego, że jest mało czasu na wykonanie tejże. Np. widziałem panoramę sferyczną z wernisażu mojego kolegi, bardzo fajnie to wygląda, zrobiona dosłownie w dwóch czy czterech ujęć, zrobionych szybko po sobie, dzięki czemu nie ma rozmazanych postaci ani innych problemów na łączeniach, chociaż zrobione w sali pełnej ludzi. Byłem na tym wernisażu i nawet nie widziałem, że ktoś robi panoramę, dopiero po fakcie dostałem link w mailu. Oczywiście nie jest to dobre wyjście, kiedy jakość musi być bardzo wysoka.
doceniam entuzjazm i optymizm
No chyba że słowo jutro jest przenośnią
RedVil63 napisał/a:
jak by ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę jak już trochę to po testuję
Tak - jakbym mógł poprosić o więcej informacji, że tak powiem z pierwszej ręki - o głowicy Dobasa... Bo kiedyś jak się sam rozglądałem to tyle sprzecznych opinii usłyszałem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10