Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie,
Lada dzień będę zmieniał puszkę, mam na oku 4 modele tj. : Canon 1Ds, Canon 1Ds Mark II, Canon 5D Mark II i Canon 7D – ten ostatni bo podobno ma bardzo dobry AF jednak podobno gorzej tu z jakością obrazu. Przede wszystkim zależy mi na jakości obrazu i na dobrym i celnym AF. Co możecie mi doradzić ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 21 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz
mati83, zupełnie nie rozumiem doboru aparatów do tego "wyboru"
połączenie 5dmkII i 1ds - chore...
połączenie 5dmkII i 1dsmkII - dziwne...
połączenie 5dmkII i 7d - i pisanie o kwestii dobrego af - kuriozalne....
Zawsze mi się wydaje dziwne gdy ktoś prosi o pomoc w wyborze aparatu z wysokiej półki. Rozumiem, że można nie wiedzieć czego się chce wybierając pierwsze lustro. Ale na tym poziomie raczej powinniśmy się opierać na własnej wiedzy i potrzebach chyba ?
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Wrz, 2010
maput napisał/a:
Ale na tym poziomie raczej powinniśmy się opierać na własnej wiedzy i potrzebach chyba ?
O czym się tutaj rozwodzić. Jak dobry obrazek to tylko 5D Mk II. Ciekawy jestem skąd kolega chce wytrzasnąć tego 1Ds, bo 1Ds Mk II jeszcze się da radę.
hijax_pl : wiem, że to nie jest pełna klatka i wiem co za tym idzie, ale podobno ma rewelacyjny AF, a ostatnio na to zacząłem zwracać uwagę.
krisv740 : nie wiem czego Ty nie rozumiesz ale może rozumiesz więcej ode mnie więc rozwiń swoją wątpliwość, a nie wnosisz abym się zastanowił nad czymś o czym pewnie sam nie wiem i muszę się tu radzić Was, po to chyba jest to forum.
maput : myślę, że bez wiedzy z tego forum sam byś nie trafił palcem do.... dlatego nie oceniaj poziomu czyjejś wiedzy z poziomu swojego ego. Mój poziom na tym etapie jest widocznie tak niski, że muszę liczyć na Waszą pomoc bo nie mam możliwości nawet wypróbować ich przed zakupem. I wydaje mi się zbędne wystawianie postów dla statystyk bo sam widzisz, że nic nie wniosłeś pozytywnego poza ilością postów w Twoim poziomie "wiedzy"
zug : widać, że kolega też na ilość leci
MM : w końcu coś konkretnego. Ja nie mam na myśli nowego C1Ds czy C1DsMKII. Mam okazję kupić dość tanio jak na stan i dlatego takie moje porównanie z 5DMKII i 7D.
Jeśli to porównanie jest złe to proszę o wyjaśnienie dlaczego. Zaznaczam po raz kolejny, że mi chodzi głównie o jakość obrazu i AF.
Zaznaczam po raz kolejny, że mi chodzi głównie o jakość obrazu i AF.
Bez dwóch zdań najlepszą jakość obrazu da Ci 5D Mark II. Z kolei z tych co wymieniłeś, najlepszy AF oferuje 1Ds Mark II i dodatkowo masz pancerną, uszczelnioną obudowę..
Połączenie tych cech miałbyś kupując 1Ds Mark III.
Aparacik 5D Mk II jest fajny ale do spokojnego fotografowania, nie dla fotoreportera i nie w trudne warunki pogodowe.
Jeśli w Canonie to zdecydowanie bym optował w kolejności za:
1ds III
1ds II
5d II
A jeśli odpuścisz trochę z AF, to jednak 5d II przed 1ds II.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Wrz, 2010
maput napisał/a:
Zawsze mi się wydaje dziwne gdy ktoś prosi o pomoc w wyborze aparatu z wysokiej półki. Rozumiem, że można nie wiedzieć czego się chce wybierając pierwsze lustro. Ale na tym poziomie raczej powinniśmy się opierać na własnej wiedzy i potrzebach chyba ?
zug napisał/a:
dokładnie
dokładnie, niech dołączę do tych, którzy twoim zdaniem nabijają posty
mati83,
a tak na serio przy takim budżecie to chyba ważniejsze co jest po drugiej stronie lustra i do czego ma być ten zestaw bo tak to mozna Ci doradzać każdą puszkę pro.
mati83 napisał/a:
Zaznaczam po raz kolejny, że mi chodzi głównie o jakość obrazu i AF.
dobra, dobra tylko precyzyjniej ......będziesz robił duże wydruki, potrzebujesz wysokiego iso, jak szybki ma być ten af - pytam dlatego, że ostatnio spotykam się wymaganiami, żeby puszka miała sporo mega pixów i naturalnym wyborem jeżeli chodzi o af wydaje się D700 ale jeżeli af z 5d2 nie jest dla ciebie tragedią to wolałbym canona.
Moim zdaniem w przypadku danych, które nam podałeś to możemy Ci doradzać podobnie jak przy zakupie torebki - weź różową
Nie będę wykorzystywał puszki na akcjach gdzie można dostać w puchę od np obrońców krzyża. Będę go wykorzystywał najczęściej do fotografii sesyjnej, na ślubach i weselach. Czy 7D w ogóle powinienem sobie darować ? jak u niego z jakością obrazu, można go porównać do 40D ?
Będę go wykorzystywał najczęściej do fotografii sesyjnej, na ślubach i weselach.
Niektórzy powiadają, że 5D Mk II jako, tako do tego obleci.
To Ci, którzy nie mieli do czynienia z Nikonami
A tak na serio - skoro potrzebny na śluby i wesela, to trzeba patrzeć na wysokie ISO. 5DII wyrobi, 7D słabiej, a jedynki z racji swojego wieku i starszej technologii mogą mieć problemy. Z drugiej strony AF na weselu z pewnością też się przydaje pewny. A tutaj 5D ustępuje, choć jak ma się wprawę to oczywiście można sobie poradzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11