Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 30 Sie, 2011 Ostrość na kilka obiektów - problem
Witajcie!
Od razu przepraszam, że tworzę nowy temat - ale przeszukiwanie forum idzie mi bardzo, ale to bardzo kiepsko i nie znalazlam odpowiedzi. Otóż mam pytanie odnośnie ostrości - chciałam zrobić zdjęci dwóch motyli z tym, że jeden był nieco dalej. Efekt:
http://img28.imageshack.us/img28/3172/motylem.jpg
Niestety z każdą próbą jeden z nich był nieostry Wiem, że aby mieć większą GO muszę ustawić większą przysłone - jednak przy różnych ustawieniach nie otrzymałam tego co chciałam. Czy to niemożliwe żeby oba motyle były ostre a tło rozmyte? To samo pytanie odnośnie fotografowania ludzi - czasem robię zdjęcia kilku osobom i niestety też nie potrafię zrobić tak aby wszystkie twarze były wyraźne.
Liczę na Waszą pomoc.
malutka, to wszystko zależy od ogniskowej i odległości od obiektu - możliwe, że nie będzie dostępne takie ustawienie przysłony, która zagwarantuje taką głębię ostrości.
Dobór odpowiedniej przysłony to kwestia doświadczenia. Ewentualnie możesz spróbować dostępnej w canonach funkcji A-DEP.
Tu masz kalkulator - możesz się pobawić ustawieniami:
malutka, w fotografii makro nieraz walczy sie o kazdy milimetr glebi ostrosci radykalnie przymykajac przyslone. odleglosc miedzy tymi motylami jest juz na moje oko rzedu kilku centymetrow wiec marne szanse bez bawienia sie np w focus stacking (co moze byc bardzo trudne przy zywych poruszajacych sie tematach)
A w fotografii osób? Robiąc zwykłą pamiątkową fotkę z wakacji 5-6 osobom? Też często gęsto mam z tym problem
Może to zależy od ustawienia punktu AF? Generalnie mam wybrany centralny punkt - który kieruję w przypadku osób na oczy. No i właśnie wyraźna jest zwykle jedna twarz a nie wszystkich osób...
malutka, spójrz na kalkulator, który podlinkowałem. Np. dla ogniskowej 55 mm i przysłony f/10 odległości do osoby 3 m masz GO ponad 1 m, a dla przysłony f/5,6 - 0.6 m.
Może jeszcze należy udzielić odpowiedzi na jedno pytanie - nie da się tak zrobić, żeby oba motyle były ostre, a tło nieostre, ponieważ między motylami a tłem jest zbyt mała odległość i nawet jeśli ustawisz GO obejmującą oba motyle, to tło również się w nią załapie.
Można spróbować zrobić zdjęcie z innej perspektywy, żeby kwiaty były dużo dalej ZA motylami, zamiast POD nimi - np. tak jak ten kwiat u góry kadru.
Funkcja DEP nic tu nie da, bo ustawia wszystkimi punktami AF i wszystko wyjdzie ostro. Najlepiej przełącz na ręczne ostrzenie i łap ostrość na pierwszego, potem na drugiego motylka i ustaw na odległości pośredniej między nimi. W tym zdjęciu masz ustawienia ostrości za bliskie, nawet kwiatek najbliższy jest w miarę ostry, a powinien być rozmazany.
A może to wina obiektywu? Sprawdzałaś czy ostrzy w punkt?
jeszcze możesz połączyć na komputerze zdjęcia.
robisz ze statywu 2 motyle, najpierw ustawiasz ostrość na pierwszego, potem na drugiego i łączysz (chyba stacking się to nazywa ale nie jestem pewien).
Jeśli chodzi o grupy osób, to ustawiasz ich albo w jednej linii jeśli robisz teleobiektywem, jeśli jakimś szerszym kątem to w półkolu i wszyscy powinni zmieścić się w głębi ostrości, polecam testować i próbować.
Oczywiście przy ekstremalnym makro i takimi dwoma motylami, może się okazać że bez łączenia na komputerze lub zmiany kadru nie będzie możliwości ustawić na obydwa.
To tak jak próbować teleobiektywem robić zdjęcia z poziomu ziemi jakiegoś krzaczka, żeby i krzaczek i chmurki (czy też np. księżyc) był wyraźny
Zawsze jeszcze można użyć "foot focusa" i przesunąć się w jedną lub drugą stronę (dla przykładu z pierwszego posta, w lewo) aby oba motyle były w jednej, lub możliwie zbliżonej, odległości od aparatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10