Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ustawienie ostrosci na obu oczach, a nie na jednym.
Autor Wiadomość
bronzeeyes 
Nowy

Wysłany: Sob 18 Wrz, 2010   Ustawienie ostrosci na obu oczach, a nie na jednym.

Witam,

mam problem z precyzyjnym ustawieniem ostrosci na modelu, czy modelce. A dokladniej na oczach. Na wiekszosci portretow ostrosc jest ustawiania na jednym oku, a na drugim nie :( Co powinnam zrobic? Dodam ze posiadam Nikona d90 i uzywam obiektywu AF Nikkor 50mm f/1.8D. Zwykle foce przy przyslonach miedzy 2.0 a 3.2. Wiem ze liczy sie tu kat patrzenia sie na obiektyw, ale nie bede przeciez stale robic portretow na wprost oczu.....

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 18 Wrz, 2010   

Powinnaś poczytać sobie o głębii ostrości.
Ewentualnie użyć kalkulatora głębii ostrości.

jaad75 
Klub Pierdzieli

bronzeeyes napisał/a:
Wiem ze liczy sie tu kat patrzenia sie na obiektyw, ale nie bede przeciez stale robic portretow na wprost oczu.....
Więc jedynym wyjściem jest zwiększenie GO, czyli przymknięcie przysłony. W tradycyjnym obiektywie "płaszczyzna" ostrości jest zawsze prostopadła do osi obiektywu.

bronzeeyes 
Nowy

Wiec wyglada na to, ze nie mam wyboru z zwiekszaniem wartosci przyslony. Staralam sie unikac tego do tej pory ze wzgledu na pieknie rozmazane tlo.

W kazdym razie wielkie dzieki ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bronzeeyes, pamiętaj też, że w zasadzie tam gdzie celujesz będziesz miała środek GO. Może wystarczyło by przesunąć punkt ostrości z oka na.. nos? Tak sobie dywaguję, bo nie wiem z jakiej odległości te zdjęcie robisz, czyli nie wiem jaką uzyskujesz głębię ostrości.

Rozwiązanie alternatywne, choć duuuuuuużo droższeto użycie obiektywu z funkcją Tilt (nie mówię o lensbaby) - to umożliwi pochylenie płaszczyzny o wymagany kąt.

Aszex
[Usunięty]

Spróbuj też odsunąć się trochę od modelki ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010   

A żeby rozmyć tło - odsunąć modelkę od niego ;)

Ktosik 
Bywalec

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010   

tu masz kalkulator GO (jeden z wielu): http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

ej ja mam zryte pytanie
mam 50D sprzętu kupa lecz fotograf ........
ustawiam ostrośc na ocz, przekadrowuje i ostrość ucieka ..
co z takim zonkiem?
bo puknty af nie zawsze powinny być tam gdzie powinny..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dżony, a jak daleko jesteś od.. i o jaki kąt przesuwasz obiektyw oraz na jakiej przysłonie robisz?

dżony 
Rozmowny

dajmy na to że przysłona 4,5 obiektyw 50mm 1.8 II stoje 3m od osoby,
chodzi mi też o różne sytuację gdzie przekadrowuje. zawsze ten sam problem, potem patrze na te zdjecia i chce mi sie płakać.

MC 

W takim przypadku GO ma 60cm. Ustaw ostrość na nosie. Cała głowa powinna się złapać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Przekadrowując zmieniasz płaszczyznę ostrości - obracasz nią. Jeśli to spory kąt, może się zdarzyć, szczególnie przy małej GO, że wyjdzie ona poza pierwotnie ustawiony obiekt.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Bo nie powinno się przekadrowywać obracając aparat, a przesuwać go równolegle do sceny. Chociaż zawsze należy też brać pod uwagę krzywiznę "płaszczyzny" ostrości.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Bo nie powinno się przekadrowywać obracając aparat, a przesuwać go równolegle do sceny.

Oczywiście. Powiem więcej - po to właśnie są punkty AF w liczbie większej niż.. jeden :)

Odpowiedz do tematu