Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompletne oświetlenie w plener i do studio
Autor Wiadomość
mati83 
Bywalec

Wysłany: Wto 24 Sie, 2010   Kompletne oświetlenie w plener i do studio

Witam,
Proszę o rade jakie oświetlenie wybrać w plener i jednocześnie do studia i co do sterowania nim. Na początku pomyślałem o świetle ciągłym ale po analizie zdecydowałem się na błysk. Planuję zakupić 2 softboxy ze światłem błyskowym i jeden błysk na tyły. Nie wiem czy dobrze sobie to rozplanowałem. Na zorganizowanie całego oświetlenie mam około 4tys zł i tak planowałem kupić okazyjnie do tych softboxów 2 lampy Canon Speedlite 430EX II lub Speedlite 580EX II – czy to dobry wybór ? Nie wiem co było by dobre na tyły. I co do sterowania tym światłem ? Jeśli o czymś zapomniałem to proszę mnie z tym uświadomić. Z góry zaznaczam, że wolę coś lepszego, wydać więcej niż później żałować, że się na czymś „zaoszczędziło„ no chyba, że mówimy o zamiennikach tej samej klasy co markowe produkty z tym, nie płacimy za firmę.
Pozdrawiam

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 24 Sie, 2010   

mati83 napisał/a:
planowałem kupić okazyjnie do tych softboxów 2 lampy Canon Speedlite 430EX II lub Speedlite 580EX II – czy to dobry wybór ?
Nawet 580-tki będą się bardzo pocić w softboksach (zwłaszcza w plenerze) - o 430-stkach zapomnij.
mati83 napisał/a:
Nie wiem co było by dobre na tyły. I co do sterowania tym światłem ?
Zależy Ci na TTL-u? Jeśli tak, to opcji zbyt wiele nie masz...
mati83 napisał/a:
Na zorganizowanie całego oświetlenie mam około 4tys zł
Zastanawia mnie więc, co skłania Cię do inwestycji akurat w speedlighty? Co chcesz fotografować? Czy zdajesz sobie sprawę z wad i zalet takiego rozwiązania?

mati83 
Bywalec

Przepraszam ale nie wiem nawet co to jest "TTL". z Tymi speedami to ja sobie sam wymyśliłem i wychodzi na to, że to nie było dobry pomysł. Będę fotografował głównie ludzi. Jakiś czas temu widziałem w filmie z YouTube oświetlenie błyskowe do softboxa zasilane jakimś akumulatorem w nazwie tego było FOTO... nie pamiętam jak to się nazywało dokładne. Ja jestem otwarty na rozsądne propozycję dlatego proszę o redę profesjonalistów, nie chcę wydać kilku tys na coś co będę musiał sprzedawać i wymieniać na lepsze. Proszę doradźcie mi coś rozsądnego do softboxow i na tyły.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mati83, przepraszam, że zwątpię ale.. Jakie masz doświadczenie w fotografowaniu?

mati83 
Bywalec

Od roku fotografuję ale to raczej nie ma znaczenie w tym jaki sprzęt chcę kupić i ile na niego wydać... Ostatnio spędziłem dość dużo czasu na analizie oświetlenia i doszedłem do wniosku (nie wiem czy właściwie), że to czego potrzebuje to dobrze doświetlony plan, a Softmobx jak widziałem robią to całkiem nieźle jeśli chodzi o sesję z ludźmi. Jeśli macie coś do zaoferowania lepszego to proszę o poradę...

jaad75 
Klub Pierdzieli

mati83 napisał/a:
Przepraszam ale nie wiem nawet co to jest "TTL".
Hmm... To może zanim zaczniesz inwestycje w sprzęt najpierw zapoznaj się z teorią? TTL polega (w skrócie) na automatyzowaniu błysku i dostosowaniu go do parametrów ekspozycji aparatu... Pytam, czy chcesz automatyki błysku (wraz z innymi dobrodziejstwami typu HSS, czy zdalne sterowanie grupami lamp itp.), czy chcesz ustawiać parametry poszczególnych lamp manualnie (zdalnie, bądź nie)?
mati83 napisał/a:
z Tymi speedami to ja sobie sam wymyśliłem i wychodzi na to, że to nie było dobry pomysł.
Nie mówię, że to zły pomysł, tylko wszystko zależy do czego... Trzeba znać korzyści i ograniczenia takiego rozwiązania, jak również wady i zalety tradycyjnych lamp studyjnych...
mati83 napisał/a:
Jakiś czas temu widziałem w filmie z YouTube oświetlenie błyskowe do softboxa zasilane jakimś akumulatorem w nazwie tego było FOTO...
Takich rozwiązań jest mnóstwo, od tanich do bardzo drogich... Naprawdę wszystko zależy od zastosowania, bo fakt, że będziesz:
mati83 napisał/a:
fotografował głównie ludzi.
Jeszcze niczego nie przesądza...
Ludzi w ruchu? W słońcu? W ich naturalnym środowisku? Pozowane sceny? Grupy ludzi?
Niby wszystko można obskoczyć takim samym sprzętem, ale jedne urządzenia są bardziej predysponowane do danych zadań, inne do innych...

Zacznij od tego bloga - nastawiony jest głównie na pracę ze speedlightami, ale dowiesz się dużo o świetle w ogóle:
http://strobist.blogspot....ghting-101.html

I nie przypalaj się od razu na pracę wyłącznie ze speedlightami, tylko dlatego, że "da się"... David Hobby (autor bloga), też ostatnio zmienił zdanie i używa również dużych lamp...

[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 16:24 ]
mati83 napisał/a:
Ostatnio spędziłem dość dużo czasu na analizie oświetlenia i doszedłem do wniosku (nie wiem czy właściwie), że to czego potrzebuje to dobrze doświetlony plan,
Dobrze doświetlony plan, to pojęcie baardzo szerokie, a softboksy to nie antidotum na wszelkie dylematy oświetleniowe...

mati83 
Bywalec

jaad75 dziękuję za wyjaśnienie i ja też wyjaśnię. Potrzebują właśnie czegoś w miarę uniwersalnego co będzie elastyczne. Nie zraża mnie fakt, że będzie trzeba dłużej pomyśleć jak ustawić wszystkie parametry aby fotografia wyszła przyzwoita. Dla przykładu załączam link do portfolio fotografa z MM TU - jest to dla mnie wzorzec prawidłowego oświetlenia.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ale bardziej zależy Ci na zdjęciach na zewnątrz, czy w pomieszczeniach? Jeśli chcesz coś bardzo uniwersalnego, to może kup jakiś gotowy zestaw plenerowy typu np. 2x300-500Ws z dużym zakresem regulacji i akumulatorem, na popularnym mocowaniu (np. S Bowensa) i do tego 580-tkę do mniej wymagających zadań i efektów specjalnych... Po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego jeszcze potrzebujesz...

Usjwo 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Zastanawia mnie więc, co skłania Cię do inwestycji akurat w speedlighty? Co chcesz fotografować? Czy zdajesz sobie sprawę z wad i zalet takiego rozwiązania?

Niwatpliwie zaleta jest mobilnosc takiego zestawu (waga, zasilanie) co szczegolnie wzne jest w plenerze. Wada to chyba brak wiekszej mocy (tez w plenerze) i cena. Z checia wyslucham jeszcze jakis za i przeciw, zakladajac ze bedzie to amatorskie studio, gdzie parasolka i softbox to wszystko co bedzie dostepne.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Usjwo napisał/a:
Z checia wyslucham jeszcze jakis za i przeciw
Za speedlightami przemawia np. czas błysku (zaleta, prz mrożeniu szybkiego ruchu), duży zakres regulacji (przydatny choćby przy fotografii detali, czy używaniu niskich przysłon) mały rozmiar samych lamp (można je łatwo ukrywać w różnych miejscach sceny, czy używać mniejszych i lżejszych uchwytów do mocowania), a w przypadku rozwiązań systemowych możliwość użycia TTL-a, czy HSS-a... Wady, oprócz wspomnianej małej mocy, to stosunkowo długi czas ładowania po błysku (choć w przypadku skręconych lamp sytuacja się odwraca w porównaniu z tradycyjnymi lampami studyjnymi), ograniczona ilość modyfikatorów (choć to również można obejść choćby stosując adaptery np. do systemu Bowensa), schowany palnik, nie zawsze wygodne sterowanie, brak światła modelującego itp...

Usjwo 
Optyczny

Czyli dla amatora pozostaje jedna wada: cena :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Usjwo napisał/a:
Bez przesady - wystarczająco dobre speedlighty możesz kupić nowe w okolicach $100...

mati83 
Bywalec

jaad75 - bardziej zależy mi na fotografie plenerowej. Możesz podać jakiś konkretny zestaw plenerowy ?

[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 18:34 ]
jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Bez przesady - wystarczająco dobre speedlighty możesz kupić nowe w okolicach $100...

Jakie np masz na myśli ? czy jest to równie dobre jak Speedlite 580EX II ?

[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 22:16 ]
Czy takie zestaw 2 x Quantuum R+ Dual Power 600Ws z dwoma softboxami na przody będzie dobrym wyborem ?
Tylko nie wiem jeszcze co na tyły. Proszę o sugestię :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 25 Sie, 2010   

mati83 napisał/a:
Możesz podać jakiś konkretny zestaw plenerowy ?
Z tanich monoblocków masz np. Quantuum Dual Power, czy Powerlux VE, z droższych np. Bowens Gemini, poza tym całe mnóstwo dostępnych generatorów i głowic, choć taki system, to zazwyczaj nieco wyższa półka cenowa.
mati83 napisał/a:
Jakie np masz na myśli ? czy jest to równie dobre jak Speedlite 580EX II ?
W przypadku manualnej obsługi takie np. Lumopro 160 będzie nawet znacznie lepsze, a kosztuje niecałe $160... Oczywiście TTL-a w tej lampie brak, co dla wielu jest dyskwalifikujące w przypadku lampy pracującej na stopce, ale w przypadku pracy off camera sprawdzi się znakomicie...
mati83 napisał/a:
Czy takie zestaw 2 x Quantuum R+ Dual Power 600Ws z dwoma softboxami na przody będzie dobrym wyborem ?
Ujdzie... Aczkolwiek ani zakresem regulacji (BTW, w końcu schodzi do 1/16, czy do 1/32?), ani czasem błysku nie imponuje.

duss
[Usunięty]

Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

to moze i ja sie dolacze go tematu

potrzebuję wykonać fotografie do sklepu internetowego, efekt jaki chcialbym otrzymac to :http://www.wallis.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?beginIndex=0&viewAllFlag=true&catalogId=33058&storeId=12557&categoryId=215487&parent_category_rn=209167&productId=1941126&langId=-1

teraz co mam do dyspozycji obecnie :
- Canon 7D + C24-105 4L + Sigma 18-50 f2.8
- Lampa EX 430
- Stojaki + białe tło.

Teraz pytanie na moje potrzeby będzie lepszy zestaw:

Wariant 1:
2x EX 430 + stojaki + białe parasolki

Wariant 2:
Zestaw oświetleniowy SQ-301 - 2x 300 Ws
http://www.foto-tip.pl/sk....ws-p-1708.html

Zalezy mi natym abym nie musial po sfotografowaniu "wycinac" ubran itd.....licze sie z tym ze ok 2000 pln musze wydac....

tylko teraz czy mobilne 430 sterowane z mojej 7-ki wybrac czy bawic sie w lampy i sterowanie kabelkami....
Troche jestem bardziej zdecydowany na lampy canon'a 430 bo ttl i bardziej mobilne.... ylko pytanie czy nie beda za slabe bo fotek ubran..... pomozcie...bo czasu mam malo ;((( !!!!

Odpowiedz do tematu