Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E-5
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010   Olympus E-5

Nowość Olympusa:
Optyczne
Dpreview wraz z preview

Odnoszę wrażenie, że premiera jest wyraźnie spóźniona a bełkot marketingowy z informacji prasowej razi bardziej niż nawet Sony. Chyba jednak skupią się na mikro, a tradycyjne lustra sobie darują.

Reklama

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010   

Ludzie zaczynają odchodzić od Olków. Wczoraj w sklepie znajomego pojawił się fotograf ślubny który chciał pozbyć się E-3 bo przestał spełniać jego potrzeby. Myślał o kupnie Canona, ale przekabaciłem go na Nikona :razz: Mówiłem, że ma lada chwila ukazać się E-5, ale nie był zainteresowany. System według niego jest za mało rozbudowany a obiektywy zdecydowanie zbyt drogie. Lustrzanki Olka powoli umierają. Samych korpusów niewiele mi szkoda, ale żal znakomitej optyki :neutral:

Arek 
Redaktor

Mi też szkoda optyki... A z korpusami sami sobie winni. Rok albo nawet dwa temu trzeba było serię E-3 robić na dwa korpusy takie jak E-5 tylko jeden z matrycą 6-8 Mpix z ISO 200 - 25600 i 10 kl/s a drugi studyjny z 12-15 Mpix i ISO 50 - 800.

Groni 
Rozmowny

Straszny jest ten bełkot reklamowy.
Czy jak coś jest dobre (lub może być) to trzeba gdakać że niebywale strasznie orginalnie i niezwykle dobre to jest? Dźizes...Przesadzili z ta słodyczą nie wnoszac żadnej inowacyjnosci w uzasadnieniu.
Ale...trzeba strzepnąc z siebie te papierki od cukierków i pomacac konkrety.
"Się okaże" , i albo albo, już samo w sobie jest to dramatem.

Ja również odnosze wrażenie że to taki "prezent pożegnalny", honorowy,nie mogli tak nic nie dac,za duzo pytań,krytyki,zdziwień i posuchy.
Coś jak : nie wypada nie powiedzieć "do widzenia" (w innym segmencie) przy wyjściu.

Monastor 
Optyczny

Faktycznie fajna notka prasowa. Ważne, żeby w tekście było dużo "iście", "naj-" i "światowej klasy" ;)

Trochę trudno uwierzyć, że to już koniec lustrzanek od olka. Ciekawe co będzie dalej i jak to wpłynie na rozwój bezlusterkowców.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Spóźniony, czy nie - moim zdaniem, bardzo fajny aparat...

wulf 
Rozmowny

Groni napisał/a:

Ja również odnosze wrażenie że to taki "prezent pożegnalny", honorowy,nie mogli tak nic nie dac,za duzo pytań,krytyki,zdziwień i posuchy.
Coś jak : nie wypada nie powiedzieć "do widzenia" (w innym segmencie) przy wyjściu.

To "do widzenia" pociągnie spokojnie z 6-7 lat. Tyle mniej więcej wytrzyma migawka przy średnio intensywnym użytkowaniu - będę miał więc czas do 2017r :shock: na zmianę systemu jeśli będzie konieczna. (o ile dociągnę :cool: ) Z matrycy 12mpix spokojnie robię odbitki 40x30cm: albumowe. Dla mnie wystarczy.

Groni 
Rozmowny

Oczywiście, tylko pytanie czy pozbyto sie starych wad.
Bo mnie np. interesuje kwestia szumów, czyli faktycznej użyteczności matrycy w deklarowanym przedziale.
"Obaczymy" co to cudo potrafi.
I jeszcze mnie interesuje w kwestii obiektywów np.coś takiego jak 100 makro firmowe.
Czyli generalnie firma będzie rozwijac 4/3 czy już nie.
Faktycznie mając stare obiektywy , nowy korpus pociągniesz parę lat, tylko co potem z tym zrobić.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

mz nie pozbyto się ;-)
http://olympus-imaging.jp...mple/index.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

Groni napisał/a:
I jeszcze mnie interesuje w kwestii obiektywów np.coś takiego jak 100 makro firmowe.
Masz 50-tkę makro, czyli kąt widzenia dokładnie taki jak 100-tka na FF, za to GO większa, co przy makro jest sporą zaletą...

anonimus
Początkujący

Czytałem ten bełkot komentarzy pod informacją na głównej stronie optycznych. Zastanwia mnie dlaczego system 4/3 miał i ma tylu wrogów. Ja pierdzielę. Co ludziom przeszkadza inność? Wolą inny system to niech się odczepią od tego, którego nie wybrali. Zupełnie nie rozumiem walki o świętość posiadanego sprzętu. A 4/3 żyje i żyć będzie ale najwyżej w micro 4/3. Ta sama matryca. Mi ten aparat (E-5) się nie podoba bo za duże body (wolę serię E-4xx) i ekran odchyla się na bok, czego nie lubię. Robię zdjęcia L10 i mam ten sam problem. Ale co ludziom przeszkadza, że Olympus robi po swojemu. Ja ostatecznie np. rezygnuję z systemu Canona, bo moim zdaniem nic mi nie daje, wolałbym zamienić to co mam na olki, ale pewnie jestem nienormalny.

Luke_S 
Maniak

Z jednej strony jestem zawiedziony, a z drugiej odczuwam ulgę. Szkoda mi Olympusa, bo mu kibicuję i mam do niego sentyment, lecz on nie pokazał nic innowacyjnego, a z tego przecież zawsze słynął. To nie najlepiej świadczy o jego kondycji. Mogę zaś odetchnąć, bo udało mi się przeskoczyć do innego systemu w ostatniej chwili, kiedy jeszcze można odsprzedać klamoty nie tracąc na tym wiele.

Wróżę marne powodzenie E-piątki. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, aby użytkownicy E-5xx/E-6xx czy E-30/E-3 byli zainteresowani tą puszką. Część z nich po prostu zmieni system, a część zostanie z tym, co ma, lub kupi tanio wyprzedawane używki. Nowi użytkownicy, zaczynający od E-5 od zera, będą rzadkością. Za to najtańsze PENy będą sprzedawać się świetnie w cenie 1400-1500 zł, a te droższe będą się kurzyć w gablotach w sklepach.

Patrokles 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Wrz, 2010   

A mi się ten aparat podoba.
Ma właściwie wszystko czego może oczekiwac fotografujący.
Jego poprzednikowi także niczego nie brakowało.
Aparat ma za zadanie robic zdjęcia. Natomiast aparat dla profesjonalisty lub wymagającego fotoamatora ma byc przy okazji solidny i dobrze zabezpieczony przed wilgocią i pyłem.
W tym aspekcie E3 zdał egzamin celująco co pozwala wnosic że jego następca także.
Przypomnę, że tylko najdroższe modele konkurencji mogą równac się z E3 w zakresie trwałości i zabezpieczenia przed warunkami zewnętrznymi.
Natomiast nie należy do istotnych cech aparatu to czy wnosi on ze sobą jakieś przełomowe nowinki i sztuczki techniczne. Jego zadaniem jest robienie poprawnych fotek i to wszystko.
Wszystko inne to gadżety.
Pamiętam okres (jeszcze aparaty analogowe) gdy Canon pozostawał w tyle za Nikonem w zakresie pomiaru światła, szczególnie błyskowego. Starał się jednak zasypywac klientów nowinkami technicznymi w stylu - wybieranie ruchem gałki ocznej aktywnego pola pomiaru ostrości,- stosowanie cichego napędu paskowego. Co się okazało gażety nie wytrzymały próby czasu. Nikon natomiast nie zajmował się ...... lecz dawał użytkownikom doskonałe jasne wizjery,solidne obudowy i rewelacyjny pomiar światła.

Można system olka oceniac niżej niż konkurencje lecz wyolbrzymianie przepaści jakościowej jest tu jawnym nadużyciem. To dobry solidny sprzęt z rewelacyjną optyką.
Tak sobie myślę że z olkiem jest trochę jak z Mazdą która od wielu lat jako jedyna stosuje w niektórych swych samochodach silnik Wankla.

Pozdrawiam
Patrokles

Groni 
Rozmowny

Tylko że tak podkreślana przez Ciebie trwałośc sprawdza sie u nielicznych, zdaje test.
To nie jest tak istotna bezwzględnie potrzeba jak sprzet militarny,a wiadomo że w więksozsci przypadków bedzie pracował w skrajnie niekorzystnych warunkach.
Większość patrzy na coś innego, szczególnie w porównaniu do konkurencji.
Patrząc poprzez analogie samochody też można tak ocenić jak to zrobiłes : ma koła,kierownice,trabkę,korbe,silnik i jedzie. :wink: cóż można więcej oczekiwać ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Cytat:
Patrząc poprzez analogie samochody też można tak ocenić jak to zrobiłes : ma koła,kierownice,trabkę,korbe,silnik i jedzie. :wink: cóż można więcej oczekiwać ?
Jeden pojedzie na przełaj po poligonie, a drugi utknie, gdy tylko zjedzie z asfaltu na polną drogę - czy któryś jest w związku z tym bezwzględnie lepszy?

Odpowiedz do tematu