Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 Problem z CY100MR, bądź Nikonem D90
Witam, jak już wiecie bądź nie, zakupiłam lampę studyjną CY100MR, przepraszam za mało wyczerpującą nazwę tematu, ale nie umiem go odpowiednio nazwać. Mój problem polega na wyłapaniu przez aparat błysku lampy. Prostując, wykorzystuje fotocelę, aparat wyzwala ją za każdym razem, ale nie może wykorzystać za każdym razem błysku, który ona emituje. Czasami uda się złapać pozycję z której zdjęcia są naświetlone, a czasami np. robię serię takich samych zdjęć pod tym samym kątem, a nagle aparat nie wyłapuje już tego błysku. W linku podaję przykładowe zdjęcia być może obrazujące mój problem. Mam nadzieje, że mieliście podobną sytuację i wiecie jak ją rozwiązać .
mystrawberry, po pierwsze ustaw czas na 1/125s, ISO200 a ekspozycję reguluj przysłoną (ew zmieniając też ISO), po drugie rozumiem, że lampa działa w trybie manualnym a nie jakimś auto i jest ustawiona na najniższą moc???
Fotocela w CY100MR działa na pierwszy błysk, więc jakakolwiek automatyka lampy wyzwolenie lampy przed otwarciem migawki.
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Cze, 2010
Dziękuje hijax_pl, udało mi się, błysk lampy był po 1/4s wiec fotocela za późno sie wyzwalała
udało mi się, błysk lampy był po 1/4s wiec fotocela za późno sie wyzwalała
Przy czasach rzędu 1/50s też powinnaś uzyskać prawidłową ekspozycję, pod warunkiem, że wbudowana lampa błyskała zsynchronizowana z przednią kurtyną i w trybie manualnym.
Podsumowując: lampa wbudowana - tryb manualny, przednia kurtyna. I musi działać
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010
mam kolejny problem z robieniem zdjęc przy uzyciu lampy CY100MR. Podczas cykania fotek zaczyna mi sie blokowac spust migawki. Tzn. naciskam, łapie ostrość, ale nie następuje zrobienie zdjęcia, mimo ze naciskam do końca. Mam nikona D90.
W 1000D wbudowana nie ma manualnego i przy wyzwalania nia przez filtr IR, nawet przy -2EV, przy zbyt szybkich seriach pojawialo sie "busy", i po jakims czasie znow bylo ok. Jesli najpodlejszy Canon cos takiego ma, to Nikon by nie mial?
Ale przy 1/128 to trudno cokolwiek przegrzac czy nie zdazyc naladowac...
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010
no własnie dlatego moc wykluczyłam.. Możliwe ze robie zbyt szybko, ale nawet po odczekaniu, wyłączenia i włączenia aparaty czy lampy i tak jeszcze musiałam czekać.. Irytuje mnie to strasznie, bo przeszkadza mi w sesjach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10