Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używane lustrzanki
Autor Wiadomość
jul 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   Używane lustrzanki

Witam,
Przymierzam się już od około miesiąca do zakupu lustrzanki. Do tej pory używałam jedynie kompaktów, mój ostatni to Sony dsc-h7. Mam zamiar wybrać się na ASP na Sztukę Mediów, gdzie aparat będzie mi niezbędny do pracy.
Obecnie zależy mi bardzo na Nikonie d80, ale jak wiadomo aparaty te zostały już wycofane z produkcji i chyba jedyna możliwość to zakup z drugiej ręki (o ile się nie mylę?). Już chyba z tysiąc ofert przeglądałam. Wiem, że trzeba zwrócić uwagę na przebieg migawki lustrzanki, no i czy nie ma żadnych uszkodzeń.
Czyli najlepiej szukać aparatów z przebiegiem do 10 tys.?
I zastanawiałam się czy lustrzanki się starzeją? W sensie czy jeżeli aparat jest dwuletni, ale przebieg ma tylko 7 tys. i był mało używany, to czy warto się zastanowić nad kupnem?

Rozważam jeszcze kupno nowego d60, d40 albo Canona 450d. Ewentualnie d40x, ale też używany. Chyba, że doradzicie lepsze rozwiązanie.
Niestety mam do dyspozycji tylko 3000 zł na korpus i obiektyw, więc gdybym kupiła używaną lustrzankę (albo tańszą, ale nową) to starczyłoby mi na coś lepszego niż KIT.

Proszę o radę ;)

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

400D będzie chyba najlepszym wyborem.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

jul napisał/a:
Niestety mam do dyspozycji tylko 3000 zł na korpus i obiektyw, więc gdybym kupiła używaną lustrzankę (albo tańszą, ale nową) to starczyłoby mi na coś lepszego niż KIT.
Bardzo mądra z Ciebie kobieta ;)

za 3000zł możesz kupić na prawdę dobry zestaw.. jak sama napisałaś, używany, tylko napisz, proszę, do czego zamierzasz tego aparatu używać?

Nikon d80 to bardzo dobry aparat, z którego z pewnością będziesz mieć dużo radości, kupno puszki klasy d60 albo d40x nie jest już aż tak dobrym pomysłem.

Pomyśl też nad nikonem d200 - w zakresie iso 100-800 jest to najlepszy aparat DX (moim zdaniem)... zaraz po Fuji s5 pro :)

Ale bardziej, niż aparat, pomyśl nad obiektywem - chcesz kupić Nikkora 18-105VR? Czy może Tamrona 17-50/2.8 albo Nikkora 18-70? Najlepiej najpierw wybierz obiektyw, zobacz za ile możesz go kupić (polecam fora poświęcone danemu systemowi - np. giełda na forum nikon polska) a potem dopiero kup najlepszy aparat, jaki możesz dopaść w przedziale pozostałej gotówki.

A co do przebiegu - 10000 to na prawdę niewiele, 20000 to nadal mało, a w 2000-3000 po prostu nie wierz nawet :)

Misek
[Usunięty]

Pare rad odemnie:
1. Kupujesz używany->tylko i wyłącznie odbór osobisty lub pobranie z możliwością otwarcia paczki. Miałem niedawno sytuacje z telefonem komórkowym. Dostałem totalnego gruchota, a miał być prawie nówka. Policja itp. Na koniec wyszło że to pewnie ja uszkodziłem i zniszczyłem...Naprawde przestrzegam bo jedyne co można robić to sprawa cywilna. A sprzedawca jest totalnie bezkarny. Nie mówiąc już o tym że Policja 2 wprowadzała mnie w błąd i spałwiała twierdząć że otrzymanie towaru innego niż w opisie to nie jest przestępstwo.
2. Jak kupować na allegro to raczej tylko zestawy. Samych body/zestawów KIT nie opłaca się kupować. Ja kupowałem w lutym i również myślałem o używce, ale nic sensownego nie dało się kupić. Ceny na allegro porównywalne z cenami nówek ze sklepu.

Co do 400d mam i jestem zadowolony :)

jul 
Nowy

Właściwie to zamierzam postawić pierwsze kroki w stronę profesjonalnej fotografii. Może nie na jakimś wysokim poziomie, ale jednak. Obecnie kompletna ze mnie amatorka, także jeszcze daleeeeka przede mną droga ;) Tak jak napisałam, interesują mnie artystyczne studia na wydziale Sztuki Mediów. Na razie pewnie będę pracować jedynie w plenerze. Myślę, że przydałby mi się jakiś w miarę uniwersalny obiektyw.
Do tej pory bardziej przyglądałam się lustrzankom niż obiektywom, dlatego za bardzo nie orientuję się co i jak.

Ogólnie bardziej jestem za nikonami, także w pierwszej kolejności je biorę pod uwagę. A nad d200 też trochę zastanawiałam się, tyle, że to już wyższa półka i oferty nawet już używanych aparatów są droższe. Jednak gdybym znalazła bardzo dobrą ofertę tego nikona to pewnie bym się skusiła. Tylko jak na razie to szukałam na allegro, bo innego pomysłu nie mam gdzie można szukać, a tam nie ma aż takiego wyboru.

Wiadomo, obawiam kupna używanego sprzętu. Po prostu trzeba mieć co do tego szczęście i potrafić w miarę ocenić ofertę. Łatwiej byłoby pójść do sklepu i mieć nowy z gwarancją. Ale jak chcę mieć lepszy sprzęt za taką samą kasę co miałabym nowy, ale gorszy... to chyba się trochę pomęczę. Zwłaszcza, że nie zależy mi na nówce, byle dobre zdjęcia robić i żeby mieć się na czym uczyć :)

[ Dodano: Nie 26 Lip, 2009 13:18 ]
a możecie mi powiedzieć co sądzicie o tej aukcji?
http://www.allegro.pl/ite..._karta_2gb.html
Naprawdę d80 bardzo mnie do siebie przekonał, dlatego uparcie szukam dobrej używki ;)

Mógłby ktoś doradzić mi dobry obiektyw w granicach 1000 zł do nikona d80?
zastanawiałam się nad nikkorem 18-135, 55-200VR, 18-105VR. Czy lepiej wybrać jeszcze coś innego?

Kuba Nowak 
Uczestnik

Wysłany: Nie 26 Lip, 2009   

Jestem pentaxiarzem, ale D80 podobno jest dobrym aparatem.
Co do aparatów używanych - trzeba bardzo uważać.
Osobiście wolałbym kupić niezłe, nowe body z kitowym obiektywem lub jego zamiennikiem.
Dlaczego?
Dlatego, że korzystasz z praw gwarancji, a jeżeli zaczynasz bawić się w fotografię, to do końca nie wiesz jaki obiektyw będzie Ci niezbędny. Po zestawie kitowym, dopiero po roku kupiłem sobie niby uniwersalny obiektyw 18-125, a dopiero po ponad dwóch latach uznałem, że potrzebuję 12-24.
W plenerze można robić od krajobrazów, przez portrety i różne "ptaszki na gałązkach", po makro. Do większości sytuacji, na początek taki obiektyw kitowy wystarczy (poza tele na "ptaszki"). Później wybór ulubionej tematyki podpowie Ci jaki obiektyw będzie "niezbędny". Chyba nie od razu zostaniesz profesjonalistką, a od jakości technicznej zdjęć i sprzętu ważniejsza wydaje mi się umiejętność kadrowania.

jul 
Nowy

Cytat:
Chyba nie od razu zostaniesz profesjonalistką, a od jakości technicznej zdjęć i sprzętu ważniejsza wydaje mi się umiejętność kadrowania.

Masz rację, ale nie od wczoraj bawię się w fotografię, umiejętność kadrowania mogę jak do tej pory ćwiczyć na kompakcie ;) tyle, że uznałam, że czas przerzucić się na lustrzankę. Na początek niby wystarczyłby mi kit, ale niektórzy mówią, że szkoda kasy na to, lepiej od razu kupić chociażby jakiś uniwersalny obiektyw.
Myślę, że używka nie będzie dla mnie zła, zwłaszcza, że dopiero muszę się oswoić z lustrzanką. Jeżeli po jakimś czasie uznam, że chcę dalej brnąć w stronę profesjonalizmu i uzbieram więcej kasy, to przerzucę się już na naprawdę profesjonalną lustrzankę.

Przyznam się, że jestem osobą, która chciałaby mieć wszystko od razu i jak najlepiej :mrgreen: mam tu na myśli m.in. jakość zdjęć. Gdybym tylko miała większą kwotę do dyspozycji to od razy kupiłabym przynajmniej nówkę D300.
A niestety gdybym chciała coś nowego z nikonów to starczyłoby mi jedynie na D5000 z kitem albo D40/D60 z czymś lepszym. Warto?

Jeszcze raz proszę niech ktoś mi podpowie czy warto zastanowić się nad tą ofertą...

oracle 
Maniak

Ja uważam że warto się interesować używkami. Pozwala to często kupić od razu lepszy obiektyw na start. Gdybym musiał kupić nówkę to zostałbym z kitem.

Nie wiem jak z nikonami ale wg mnie canon w tym przedziale cenowym ma do zaoferowania więcej np taki 400D można kupić nawet za ok 1200zł. A do tego zestawu można kupić wtedy Tamrona 17-50 a zostanie jeszcze na kartę, jakąś torbe itp.

kozidron
[Usunięty]

jul napisał/a:
Jeszcze raz proszę niech ktoś mi podpowie czy warto zastanowić się nad tą ofertą...

do końca aukcji jeszcze 6 dni, cena średnio atrakcyjna, foty produktu zrobione są tak że ciężko oszacować zużycie puszki. Bez wątpienia D80 to porządna puszka bez żadnych wodotrysków, zastanowiłbym się nad szkiełkiem - czy bardziej ci będzie odpowiadać w zestawie 18-105vr czy może lepiej kit+50/1.8. Opcjonalnie możesz też rozejrzeć się za sigmą 17-70 ale to już troszkę przekroczy budżet.

Krótko mówiąc, jeżeli 2 akapit opisujący produkt to prawda, to bardzo dobrze ale czy 1850 (2k w opcji kup teraz)to atrakcyjna cena -musisz sobie sama odpowiedzieć na to pytanie, bo jak się rozejrzałem jest jeszcze "parę" takich okazji, można znaleźć D80 z przebiegiem 20tysia za 1500 ziko, są też oferty z szkłami w tej samej cenie co ta z aukcji przez ciebie podanej.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

za 2250 masz d200 z przebiegiem 15k... nie opłaca się kupować d80 :)

P_M_ 
Maniak

A szukac mozna na forum nikona www.nikon.org.pl (gielda dostepna tylko dla zarejestrowanych uzytkownikow). Zawsze jakiegos nikosia mozna 'wyczaic' i jakies szkielko do niego. D200 i nikkor 18-70 w kwocie 3k sie mieszcza.

Misek
[Usunięty]

Według mnie cena za tego D80 jest chora. Za 2 kafle to 0,5 roku gwarancji powinno być.
http://www.allegro.pl/ite..._hurtownia.html
Nówka 450D z gwarancją producenta za niewiele wiecej.

SlawGaw 
Optyczny

jul, jeśli masz 3000 zł to można kupić nowy niezłej klasy aparat Samsung GX-20 + kit 18-55, cena nowego na gwarancji to około 2500 zł. To klon Pentaxa K20D.
Z nowych aparatów w tej cenie nie kupisz nic lepszego.
Pomysł warty rozważenia.

Tranquilizer 
Bywalec

Dokladajac do tego budzetu 500 pln mozna kupoc nowego C40D + S18-200. Albo udaj sie do jakiegos komisu foto i wtedy wieksze prawdopodobienstwo na to ze puszka nie bedzie trefna a i mozliwe ze jakies 6 miechow gwarancji dorzuca.

Bo prawde mowiac po ostatnich polowaniach na obiektyw na allegro jestem do tej formy zakupu lekko zrazony (na aukcji kolo pisal ze obiektyw kulturalnie uzywany a na gg jak gadalem z nim to wspomnial o problemach z AF itp).

Takze albo od kogos sprawdzonego/poleconego albo komis (ale wtedy troszku drozej i z ew gwarancja) albo nowka sztuka ze sklepu ale wtedy mniejsza mozliwosc z wyborem obiektywubo albo kit albo cos sama dokupisz (ale nie bedzie to nic wiele lepszego od kit'u).

jul 
Nowy

Cytat:
za 2250 masz d200 z przebiegiem 15k...

widziałam tą ofertę, niestety ktoś już mnie wyprzedził, a przymierzałam się już do kupna.

Skoro jest to za wysoka cena jak na to używane body d80 to raczej nie skorzystam, bo też zależy mi na oszczędzeniu pieniędzy. 500 zł też nie bardzo chcę dopłacać, ogólnie nie chciałam wydawać całej kwoty 3tys., ale chyba mi się to nie uda :razz: ale i tak sigma 17-70 i tak odpada pod względem ceny. Najbardziej chyba (jeżeli chodzi o kwotę) pasuje nikkor 18-105vr. na kit i 50/1.8 wyszłoby już trochę więcej.
SlawGaw, raczej mnie samsungi nie interesują ;) ewentualnie canony.

Nie długo, jakoś na dniach wybieram się do Warszawy, więc może ktoś zna komisy z dobrym wyposażeniem fotograficznym?

Odpowiedz do tematu