Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
cos solidnego za 2000 i małe nie drogie a szybkie
Autor Wiadomość
poniziak
[Usunięty]

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   cos solidnego za 2000 i małe nie drogie a szybkie

Witam
pozwolę sobie zapytać bo zamierzam zmienić moją prawie zabytkową Minolte z3 na coś solidnego nowego do 2000 zastanawiam się nad FinePix HS10 lub Canon PowerShot SX30 IS.
Stanowczo nie chcę lustrzanki bo mino tego że za 2000 coas juz kupię to po jakimś czasie robi się inwestycja (obiektywy itp)
zatem proszę o rade jaki solidny "kompakt" możecie zaproponować
no i drugie pytanie potrzebuje coś "szybkiego" dla żony; wykombinowała ze chce zwiększyć ilość fotek dzieci; a to maluchy szybkie niezmiernie i gro zdjęć z Minolty jest do niczego ;) a jednocześnie chce aparat mieć przy sobie czyli nie wielki; maximóm kosztów i wymiarów to okolice Canona SX130 is

dzieki za uwagę i pomoc

Reklama

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   

1. W lustrzankę wcale nie trzeba wiele inwestować - zależy od upodobań. To, że trzeba dołożyć kupę kasy do samego body, to mit.
2. Ciężko o wystarczająco szybkiego kompakta, zwłaszcza na potrzeby szybkich dzieci.

poniziak
[Usunięty]

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   

mit nie mit ale w 2000 sie nie zmieszczę a wolę kupić dobrego kompakta niż słabą lustrzankę.
a może jednak na dzieci jest jakiś "złoty" środek

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Czw 21 Paź, 2010   

Z tych dwóch: HS10 czy SX30, wybrałbym SX30, ale generalnie super-zoomy to nie jest wysoka półka jeśli idzie o jakość (w trudnych warunkach między obojętnie jaką lustrzanką a tymi aparatami jest przepaść).
Ja z kompaktów bym brał Canona z serii G lub Panasonica LX5.

Dominika 
Rozmowny

Z zaawansowanych kompaktow to canon G11 lumix LX3,5 samsung EX1 nikon P7000

Jesli mowimy o lustrzance to dla wlasnych potrzeb albumu rodzinnego i zdjec z wyciczek to kompletny bezsans kupowac lustro- jak ktos sie na fotografi nie zna to wyjda mu zdjecia gorsze niz z kompaktu. A zeby dokupic szklo dostosowane do potrzeb i dajace dobra jakosc tez trzeba sie niezle orientowac w temacie. Juz nie mowie o wydatkach i dzwiganiu kilogramow.

Martin___ 
Rozmowny

Dominika napisał/a:

Jesli mowimy o lustrzance to dla wlasnych potrzeb albumu rodzinnego i zdjec z wyciczek to kompletny bezsans kupowac lustro- jak ktos sie na fotografi nie zna to wyjda mu zdjecia gorsze niz z kompaktu.

Cóż, nie zgadzam się.
Wystarczy, że tylko trochę się będzie znał (przysłona, migawka) i z zestawu wartego 2500zł zdjęcia będą mu wychodziły znacznie lepsze niż te z kompaktów.
To mit, że trzeba się mocno znać na fotografii, żeby kupować lustrzankę, podobnie jak ten, że lustrzanka musi kosztować dużo.
2000-2500zł, minimum wiedzy i już w trudnych warunkach jest spora przewaga nad kompaktem.

Dominika 
Rozmowny

Mam mase znajomych ktorzy pokupowali sobie lustrzanki z kitowymi szklami i teraz tylko mysla jak je sprzedac bo zdjec nie umieja tym robic a na auto wychodza kiepskie.
Oczywiscie mozesz sie nie zgadzac.
http://canon-board.info/s...?t=67745&page=6
tutaj kilka wypowiedzi ludzi ktorzy znaja sie na fotografi i zmienili lustra na kompakty :mrgreen:

Martin___ 
Rozmowny

Dominika napisał/a:
Mam mase znajomych ktorzy pokupowali sobie lustrzanki z kitowymi szklami i teraz tylko mysla jak je sprzedac bo zdjec nie umieja tym robic a na auto wychodza kiepskie.
Oczywiscie mozesz sie nie zgadzac.

Mówię - minimum wiedzy potrzebne, czyli nie robienie zdjęć na auto. Shutter priority, Aperture priority i nie widzę opcji, by z tą wiedzą nie robić lepszych zdjęć niż kompaktem, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci czy trudniejsze oświetleniowo warunki.

Cytat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=67745&page=6
tutaj kilka wypowiedzi ludzi ktorzy znaja sie na fotografi i zmienili lustra na kompakty :mrgreen:

Tak, kilka osób o Twoim zdaniu :) Ale ja pozostaję przy swoim - lustro to przede wszystkim duża matryca (większa niż w G11 czy LX5), a nie szpan.
A żeby to wykorzystać wcale nie trzeba dużo wiedzy, ja nie mam dużo wiedzy, a bym wykorzystał ;)

wielbicielxx 
Rozmowny

poniziak- skoro interesuje cie zaawansowany kompakt to wspomniane EX1, LX3 lub 5, G11 sa naprawde spoko. Jesli interesuje cie zoom to przez ciebie wymienionych canon lub jakis laumix np. FZ38

A jesli mam sie wypowiedziec w temacie wyzszosci lustra nad kompaktem powiem tak. Lustro z ciemnym kitem wymaga podbicia iso przymkniecia przyslony i nie wykorzystujemy wielkiej matrycy ani malego GO ktore ona oferuje. Jesli chcemy matryce aps-c wykorzystac i na zdjeciach to zauwazyc trzeba podpiac dobre szklo i nie wciskajcie autorowi watku kitu ze wyrobi sie w 2000 zl. Skoro byle jakie body kosztuje 1500 zl a byle jaki zoom ze swiatlem na starcie f 2,8 kolejne 1500zl. I mamy bardzo przecietny zestaw bez macro i bez swiatla ktore oferuja wspomniane kompakty.

fotka 
Bywalec

Pomogła: 3 razy

Ze swojego doświadczenia (mam zarówno superzooma (Nikon P80 - w zasadzie już nie taki super na
dzisiejsze warunki bo odpowiednik "tylko" 486mm), lustrzankę (Canon 550D) i używałam jednego z
polecanych tu aparatów - Lumixa LX3) powiem tak:

Superzoom ma chyba sens wyłącznie wtedy, gdy bardzo zależy Ci na fotografowaniu ptaków czy innych
odległych obiektów (a nic o tym nie wspominasz) i nieakceptowalna jest waga lustrzanki z długim
obiektywem (nie mówiąc już o cenie). To był powód, dla którego kupiłam tego Nikona P80. I nawet
się daje robić akceptowalnej jakości zdjęcia, ale tylko przy dobrym oświetleniu. Bo matryca
malutka, da się używać tylko ISO maksymalnie do 200, powyżej - straszne szumy. A w połączeniu z
maksymalnym zoomem - to tylko na otwartej przestrzeni w środku dnia. Już przy odpowiedniku 486mm
i przysłonie 4.5 jest walka o światło (albo potrzebny statyw). A np. w przypadku Canona SX30 przy
840mm i przysłonie 5.8 wydaje się, że będzie bardzo trudno zrobić zdjęcie z ręki (no chyba, że
naprawdę super stabilizację tam włożyli). Ponadto kompakty generalnie są wolniejsze w ustawianiu
ostrości. Ten mój Nikon jest straszliwie wolny. O robieniu zdjęć ptakom w locie nie ma mowy.

Jeśli tak jak ja lubisz ptaszki, to znacznie lepszym jakościowo rozwiązaniem jest lustrzanka +
teleobiektyw, choćby do 250-300mm. To będzie jednak kosztować znacznie więcej niż 2000zł.
Możnaby też rozważyć bezlusterkowca np. z nowym obiektywem Panasonica 100-300. Dostaje się znacznie
większą matrycę niż w kompaktach i odpowiednik 600mm. Ale cena też znacznie powyżej 2000zł.

Więc jeśli priorytetem jest długi zoom do 2000zł, to zostaje tylko kompakt superzoom. Ja osobiście
chyba bym wybrała Canona SX30 (na podstawie dobrych doświadczeń z Canonami i przykładowe jpegi dostępne w sieci wydają się najlepsze).

Jeśli natomiast zoom nie jest priorytetem, a cena ma być do 2000, to lepszym wyborem jest np. Lumix LX5
(ewentualnie LX3). Lumix LX3 ma jasny, bardzo dobry optycznie obiektyw. Podejrzewam, że jakość
w LX5 jest podobna, a obiektyw jest dłuższy i dalej jest jasny, nawet na dłuższym końcu.
Zdjęcia z LX3 wychodzą bardzo dobre nawet w trudnych warunkach. Też raczej nie należy robić ich na
ISO 400 i wyżej, ale często nie ma takiej potrzeby - jasny (i stabilizowany) obiektyw daje naprawdę
dużo.

Oczywiście, lepszą jakość i szybkość dałaby lustrzanka z jasnym obiektywem, ale tu znów waga i cena...
Co do jakości, to wystarczyłaby mi ta, jaką dają np. lumixy, jednak szybkość i wygoda obsługi
zdecydowanie lepsza jest w lustrzance.

Bardzo się rozpisałam. Podsumowując: moje propozycje do 2000:
- jeśli niezbędny długi zoom, to Canon SX30
- jeśli wystarczy krótszy, to np. Lumix LX5 albo coś innego z matrycą 1.6-1.7 i bardzo jasnym obiektywem,
może warto rozważyć również bezlusterkowce 4/3 albo aps-c.
- jeśli priorytetem jest szybkość robienia zdjęć - lustrzanka.

poniziak
[Usunięty]

dzięki ludziska za odzew
fakt zoom to nie największy priorytet; ale jak zaczyna się szukać i przesiada się człowiek z minolty z3 któreja w czasie zakupu (160zł poszło) 12x było topem, to spojrzałem na podobne ;)
ale prawda to prawda zoom nie jest priorytetem no i chyba zastanowię się poważniej nad panasonikiem lx3 lub lx5 (chyba 5 bo to troszkę nowszy model) bo jak czytam to ma najwięcej fanów czyli musi być dobry

ale dalej zostaje z pytaniem co rozsądnego (do 750zł) i w miarę "szybostrzelnego" i niewielkiego dla żony mam poszukać

Dominika 
Rozmowny

Zanim sie rzucisz na LX5 poczytaj sobie to forum :wink: zeby nie bylo potem a bylo cos lepszego od LX5 tylko dowiedzialem sie po zakupie :mrgreen:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142045
60 stron ale warto.

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pią 22 Paź, 2010   

wielbicielxx napisał/a:

A jesli mam sie wypowiedziec w temacie wyzszosci lustra nad kompaktem powiem tak. Lustro z ciemnym kitem wymaga podbicia iso

Które to i tak będzie wyglądało znacznie lepiej niż ISO 400 w kompakcie.

Cytat:
Jesli chcemy matryce aps-c wykorzystac i na zdjeciach to zauwazyc trzeba podpiac dobre szklo i nie wciskajcie autorowi watku kitu ze wyrobi sie w 2000 zl.

Ja pisałem o 2500zł. I podtrzymuję zdanie.
Cały czas piję do wysokich szumów w kompaktach i nie mów mi, że trzeba dobrego szkła, żeby zobaczyć w tym względzie przewagę lustrzanek.
Nikt nie robi zdjęć tylko w ładną słoneczną pogodę. Jeśli przyjdzie do zrobienia zdjęcia ruchliwego dziecka w pomieszczeniu, lustrzanka zdecydowanie lepiej sobie poradzi od kompaktu, choćby miał światło f1.8.

wielbicielxx 
Rozmowny

Wlasnie dlatego ze nie zawsze fotografujemy w piekna pogode wspomniane kompakty maja szkla od f/1,8 bez przymykania sa ostre. Szklo w lustrzance tej klasy to wydatek przekraczajacy cene body. Kita natomiast trzeba przymknac przy f5,6 mamy GO jak w kompaktach iso trzeba podbic w slabych warunkach do 800 (w tanich lustrzankach czesto w testach pojawia sie zdanie uzywalne iso 400 =tak samo pisza przy wspomnianych kompaktach ;) ) Posiadajac takiego EX1 czy LX5 mozna smialo nie przekraczac iso 200. W lustrzance masz aps-c ale z cienkim szklem i tak jest ciemno albo trzeba przymknac i nie masz zabawy ani z GO ani ze swiatlem zastanym. Nie pisze tego bo mam kompakt- prawda posiadam EX1 ale mam tez 5D ze szklarnia sigmy sa i jasne stalki - ale jest to sprzet do pracy wszystkie inne zdjecia robie EX1. Dlatego nie proponuje z uporem maniaka komus lustra jesli chce sobie popstrykac wakacje czy rodzinke i do tego nie zna sie na temacie.

fotka 
Bywalec

Pomogła: 3 razy

Razem z właścicielem wspomnianego Lumixa LX3 zwiedzaliśmy pewien kościół. Robiliśmy zdjęcia wewnątrz, więc oświetlenie dość słabe. On swoim aparatem, ja lustrzanką z obiektywem Sigmy z maksymalnym otworem 3.5.

Jakościowo zdjęcia wyszły nieco lepsze z lustrzanki, bo mimo mniejszego otworu można używać wyższych ISO. Jednak różnice nie były duże, a waga, rozmiary i cena przemawiają na korzyść kompaktu. (Lustrzanki mają za to inne zalety.)

Nie namawiam koniecznie na Lumixa (o nim się wypowiadam, bo znam z własnego doświadczenia), ale coś w tym stylu (wspomniany Samsung EX1 ?) myślę, że może być ciekawe.

Odpowiedz do tematu