Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chcę zacząć przygodę z fotografią. Zamierzam fotografować głównie krajobrazy i portrety, a także używać aparatu okazjonalnie. Zależy mi przede wszystkim na jakości zdjęć (odwzorowanie kolorów, ostrość), ergonomię, fotowizjer, rozmieszczenie przycisków, prosiłbym o odstawienie na razie na drugi plan . Przeczytałem wiele artykułów, testów, przejrzałem mnóstwo zdjęć zrobionych nikonem d90 z nikkorem 18-105 i stwierdziłem, że to dobry wybór na początek.
Potrzebuję pomocy, ponieważ dzisiaj zgłupiałem. Poszedłem do salonu fotojoker, pan sprzedawca polecił mi sony a33 z 18-55 + 50-200, ponieważ... jest on "lepszy" od nikona d90. Od kilku godzin buszuję po internecie, żeby sprawdzić na czym ta "lepszość" polega i stoję w miejscu. Fakt, sony a33 ma ciekawe rozwiązania, trochę udogodnień, kuszącą jakość filmowania, szybki autofocus itd (jak dla mnie jest dobra ) itp., więc dlaczego nikon d90+18-105 z 2008 roku kosztuje tyle co nowy sony a33 z dwoma obiektywami.
Czy też może pan sprzedawca chciał mi wcisnąć nowy towar?
Zależy mi na rozwijaniu pasji fotografowania i delektowaniem się coraz to lepszymi zdjęciami.
Rozumiem że "to fotograf robi zdjęcie a nie aparat", no ale różnica jakaś musi chyba być jeśli chodzi o specyfikacje techniczne itp. I proszę mnie nie biczować, błagam o zrozumienie, jestem laikiem Podrkeślam, że najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć.
sadzac po wypowiedziach na tym forum to panowie z FJ bardzo lubia polecac Sony nawet gdy potencjalny kupujacy ma inna marke na oku
D90 to naprawde fajny sprzet (zwlaszcza z kitowym 18-105) dla zaawansowanego amatora, tak wiec jako ze jestes poczatkujacy to bedziesz mial ogromne pole do popisu i sporo do nauczenia
Od kilku godzin buszuję po internecie, żeby sprawdzić na czym ta "lepszość" polega i stoję w miejscu
Ciągły AF w trybie filmowania. Wbudowaną poziomicę dwukierunkową. Uchylny ekran.
kozmeen napisał/a:
ięc dlaczego nikon d90+18-105 z 2008 roku kosztuje tyle co nowy sony a33 z dwoma obiektywami.
Bo ma porządny wizjer, lepszą ergonomię, lepszy (bardziej uniwersalny) obiektyw. Jak chcesz coś bliższego półkowo do A33 - spójrz na D3100. Wtedy różnica w cenie nie będzie już taka duża
kozmeen napisał/a:
Podrkeślam, że najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć.
przejrzyj sample ale D90 oferuje moim skromnym zdaniem jednak wyższej jakości odwzorowanie zwłaszcza na wyższych czułościach.
jeśli jednak Alfa to może z nową matrycą z której korzystają:
Sony A55
Sony A580
lub Pentax K-5 (ponoć na tym właśnie nowym sensorze Sony)
Alfa A55 (tak jak młodsza siostra A33 - tyle że ona posiada jeszcze słabszą matrycę, chyba taką jak w NEXach) ma wizjer elektroniczny EVF (zamiast optycznego) i specyficzną konstrukcję dzięki której zyskuje lepszy AF w kwestii filmowania ale kosztem ilości światła docierającego do matrycy więc musi się ona mocniej wysilać - stąd prawdopodobnie mocniej "szumi" niż gdyby miała tradycyjne rozwiązania. takim własnie modelem ma być A580 z klasycznym wizjerem i tą właśnie nową matrycą. alternatywą jest nowy Pentax, z którego sample są podlinkowane tu na forum i ścinają z nóg jakością na wysokich czułościach.
dobrą alternatywą dla D90 może też być Canon 550D lub Pentax K-r, a jeśli budżet nie ogranicza zbyt mocno i jesteś bezkompromisowy w kwestiach jakości czy ergo to są jeszcze ciekawsze propozycje - świeżutkie bułeczki w postaci D7000 i 60D
tak czy inaczej wydaje mi się, że D90 to wciąż bdb wybór.
warto rozważyć jednak aspekt wejścia w pewien system - i tu najchętniej chyba zarówno amatorzy jak i profesjonaliści wybierają Canona i Nikona.
dodam jednak, że widziałem wspaniałe folio w oparciu o prace z E-520 więc tak naprawdę jeśli fotografia to Twoja pasja... to chyba każda z wymienionych przez Ciebie puszek oferuje na tyle dobry poziom aby robić nią świetne zdjęcia.
zastanów się więc nad alternatywami i dobieraj aparat pod kątem systemu i kieszeni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10