Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 16 Paź, 2010 wyzwalacz radiowy do canona 430 ex II
witam! potrzebuje wyzwalacz radiowy do lampy 430 ex II , zalezy mi zeby czas synch. blysku byl mniejszy niz 1/250 . Prosze o pomoc , jeszcze dodam ze chcial bym zeby bylo to jak najtansze rozwaiaznie . z gory dziekuje i pozdrawiam
Jeśli ma być tanio i z HSS-em, to chyba tylko Pixel Knight... Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że moc tej półlampy z HSS-em jest jeszcze mniejsza, a "błysk" HSS trwa dużo dłużej niż normalny?
Nie rozumiesz o co koledze chodzi.
Jaadowity miał na myśli to, że lampa typu 430ex2 jest wg. niego namiastką lampy i jest g*** warta.
Ja mam 430ex2, pixel knighta, hss działa bez problemu.
jaad- co z nia jest nie tak wg Ciebie ze uwazasz ze jest problematyczna ?
Dokładnie to o czym pisze MC (chociaż się ze mną nie zgadza )... HSS wykorzystujesz głównie w plenerze, a tam lampa pracuje w pobliżu górnej granicy swoich możliwości, zwłaszcza jeśli używasz jakichkolwiek filtrów, czy większych modyfikatorów. różnica między 580-tką, a 430-tką, to ok. 1EV (czyli 2x mniej światła - 580-tka na 1/2, to 480-tka na max)... Resztę sobie dopowiedz, wiedząc, jak długo ładuje się lampa tego typu po błysku na pełnej mocy i że czas błysku przy pełnej mocy, to ok. 1/250s (t.1) i taka też jest jej zdolność mrożenia ruchu...
Oczywiście zgadzam się z twierdzeniem, że lampa mocniejsza jest lepsza niż słabsza. To jest raczej oczywiste.
Chodzi mi tylko o to, że 430ex2 nie jest taka strasznie słaba jak to by mogło wynikać z wypowiedzi kolegi i bynajmniej nie jest też tak, że się mało do czego nadaje (albo i do niczego).
Prawie pół roku temu miałem wybór: kupić 430 lub nie kupić nic. Zrobiłem "rachunek sumienia" mając doświadczenia z posiadania przez ponad rok hvl58am - lampy dużo przyjemniejszej niż 580ex2. No i stwierdziłem, że mocy w całości nie wykorzystywałem, seriami nie walę, hss też powinien się wyrobić. O dziwo, nawet na weselu dawała radę, mimo podpięcia jej do paskudnego, amatorskiego 5d2.
I tak właśnie jest.
Każdemu wedle potrzeb. Jeśli ktoś potrzebuje większej mocy, sporo błyska - niech zapomni o 430. Jeśli nie - warto się zastanowić.
Ostatnio zmieniony przez MC Sob 16 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
no chyba jednak i tak wezme 430 bo mam jeszcze nissin di 622 ktora jest troche slabsza od 580 i mocniejsa od 430 , dlatego musle ze taki zestaw mi spokojnie wystrczy .
[ Dodano: Sob 16 Paź, 2010 18:48 ]
niee , sorry pomylka . Jest bardzo podobna do 430 ex II . Uzywam jej juz od roku i nigdy nie bylo sytuacji zeby mi zabraklo mocy .
gąbka, mając Di622 i kupując jednak 580EX II, to miałbyś możliwość używania Nissina jako optycznego slave’a i błyskać dwoma lampkami naraz. Z drugiej strony, jeśli jednak zdecydujesz się na radio Pixel Knight, to wtedy nawet Di622 + 430EX II będą błyskały bez problemu.
Chodzi mi tylko o to, że 430ex2 nie jest taka strasznie słaba jak to by mogło wynikać z wypowiedzi kolegi
34Ws na pełnej mocy, przy 70Ws dla lamp klasy 580EX... Przy czym należy zauważyć, że używanie pełnej mocy jest z opisywanych wyżej wzgledów mało praktyczne, a przy 1/2 dla 430EX dostajemy oszałamiające 17Ws... Dla porównania, najsłabsze lampy studyjne, to 100Ws, a uważane za w miarę uniwersalne - 500Ws... Parasolka zabiera ok. 2EV, CTO - 1.5EV... To daje mniej wiecej rozeznanie z czym mamy tu do czynienia - jeśli chcemy bawić się w coś, co ma przypominać świecenie studyjnymi/plenerowymi, to musimy używać najmocniejszych speedlightów.
gąbka napisał/a:
Jest bardzo podobna do 430 ex II . Uzywam jej juz od roku i nigdy nie bylo sytuacji zeby mi zabraklo mocy .
a lampy uzywam min. do fotografi sportowej jak i na jakis rodzinnych spotkaniach dlatego nie jest mi potrzebna az taka moc . Mysle ze to co mam wystarczy .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 14