Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
do fotografii dzieci
Autor Wiadomość
Zosia 
Nowy
nar63ok

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010   do fotografii dzieci

Witam, poszukuje pomocy przy wyborze lustrzanki do zdjec mojej dwojki maluchow. poza tym robie duzo zdjec dzieciom - mam prywatne przedszkole i zlobek :)

funkcja nagrywania tez by sie przydala

Musze kupic sprzet taki zeby byl po czesci niespodzianka dla mojego meza ktory osobiscie filmuje super hiper kamera hd z nagroda eisa wiec prosze o wsparcie bo przeczytalam wiele postow i calkiem nie wiem co wybrac.

zdjecia glownie wewnatrz

teraz mam canona eos 300 nic specjalnego

ulega, troche reklamie alfy 55 ale zapewne bedziecie mieli mnie ciekawsze propozycje...

Reklama

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010   

Podaj może na początek jakiś budżet...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Zosia napisał/a:
Witam, poszukuje pomocy przy wyborze lustrzanki do zdjec mojej dwojki maluchow. poza tym robie duzo zdjec dzieciom - mam prywatne przedszkole i zlobek

funkcja nagrywania tez by sie przydala
Musze kupic sprzet taki zeby byl po czesci niespodzianka dla mojego meza ktory osobiscie filmuje super hiper kamera hd z nagroda eisa wiec prosze o wsparcie bo przeczytalam wiele postow i calkiem nie wiem co wybrac.

zdjecia glownie wewnatrz

Na początek wystarczy zestaw Canon EOS 5D Mark II + EF 24-70/2.8L USM + 580 EX II :smile:
Potem dokupicie sobie jakieś dodatkowe obiektywy, np EF 85mm/1.8 USM.

Zosia 
Nowy
nar63ok

4000 pln to max im taniej tyl lepiej wiecej zostanie na prezenty...

[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 23:08 ]
BOGDAN - przecenij mnie Pan niestety ceny powyzej 7tys no chyba ze wezme kredyt tylko czy warto bedzie?

hereyoufindme 
Początkujący

Zosia napisał/a:
4000 pln to max im taniej tyl lepiej wiecej zostanie na prezenty...

[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 23:08 ]
BOGDAN - przecenij mnie Pan niestety ceny powyzej 7tys no chyba ze wezme kredyt tylko czy warto bedzie?

Ujmę to tak: filmowanie lustrzanką nie polega na naciśnięciu przycisku rec.
Do takiej zabawy lepiej kupić sobie kompakt z jasnym obiektywem (np. canon s95).

Zosia 
Nowy
nar63ok

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010   

Do filmowania mamy Panasonic TM700 - teraz potrzebuje dobrej lustrzanki.

Fotografia w ruchu - bo to dzieci głównie + portrety ale tez w ruchu bo nie poproszę żeby się nie ruszały przez 5 min za nim poustawiam wszystko...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nikon D90 + 18-105VR + SB900 za ok 4500zł

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Bardzo dobra kamera - gratuluję wyboru.
Z takim budżetem wybór jest bardzo duży i w zasadzie mógłbym zaproponować coś ciekawego z każdego systemu, jednak zostawię pola dla innych i sam skoncentruje się na Canonie.
Zacznę od obiektywów:
- Canon EF-S 15-85IS (2200 zł) - ponieważ jest niezły optycznie, oferuje bardzo wygodny zakres ogniskowych, stabilizację i prawdziwie szeroki kąt, który może być użyteczny w pomieszczeniach.
- Sigma 17-70 OS HSM (1650 zł) - troszkę gorsza optycznie (słabszy zakres tele), węższy zakres ogniskowych (zwłaszcza szkoda tych 2 mm różnicy na dole), ciut gorsza stabilizacja, ale za to lepsze światło w całym zakresie i dobre f2.8 na 17 mm (to istotne). Do tego niższa cena.

A korpusy to:
- Canon 60D - nowy model (3350 zł), obracany ekran, zaawansowane opcje filmowania, niezły wizjer, sporo bajerów ułatwiających fotografowanie (polecam lekturę specyfikacji)
- Canon 550D (2600 zł), brak obracanego ekranu, matryca identyczna jak w 60D (filmowanie też takie samo), mniej bajerów, mniejsza obudowa, brak górnego lcd.

Można sobie z tych ingrediencji zrobić zestaw budżetowy za 4250 zł lub droższy za 5550 zł.
Skoro korzystacie z kamery nagrodzonej nagrodą EISA, to możecie sobie też kupić lustrzankę nagrodzoną TIPA http://www.canon.pl/For_H...l_SLR/EOS_550D/ :mrgreen:

[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 09:29 ]
A jak ma być bardzo budżetowo i z lampą błyskową to:
Canon 500d + EF 18-135IS + 430EXII = 3850 zł.

hereyoufindme 
Początkujący

Zosia napisał/a:
Do filmowania mamy Panasonic TM700 - teraz potrzebuje dobrej lustrzanki.

Fotografia w ruchu - bo to dzieci głównie + portrety ale tez w ruchu bo nie poproszę żeby się nie ruszały przez 5 min za nim poustawiam wszystko...

A, to w takim razie gorąco popieram zestaw zaproponowany przez B o g d a n a albo Canon 1D mark IV, jeśli dzieci rzeczywiście szybko biegają :mrgreen:

Zosia 
Nowy
nar63ok

propozycje od BOGDANA jednak poza moim zasiegiem finansowym a 1D to 11tys piekny sprzet ale dla profesjonalistow, ktorzy potrafia na nim zarobic ale mnie korci zeby takie cos kupic ;)

550d ma takie sobie opinie - czy ktos z was go uzytkuje na biezaco?

[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 22:39 ]
hijax_pl napisał/a:
Nikon D90 + 18-105VR + SB900 za ok 4500zł

ten zestaw zapowiada sie obiecujaco tylko to nie nowinka z tego rolu -ale czy to znaczenie?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Zosia napisał/a:

ten zestaw zapowiada sie obiecujaco tylko to nie nowinka z tego rolu -ale czy to znaczenie?

owszem
sprawdzona konstrukcja, masa rzetelnych recenzji, sampli i opinii użytkowników

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Zosia napisał/a:
4000 pln to max im taniej tyl lepiej

To niezbyt wiele, zważywszy, że dobry jasny obiektyw standardowy kosztuje ponad 3000 zł.

Chcesz fotografować dzieci we wnętrzach, pewnie w ich naturalnych pozach, bawiące się, uśmiechające, to fajnie by było nie rozpraszać ich zbyt często błyskiem lampy - do tego potrzebny jest dość jasny obiektyw (np. zoom o świetle f/2.8 albo stałoogniskowy f/1.4, czy f/1.8) i stosunkowo wysokie używalne ISO (1600, 3200,..). Wtedy efekty będą naprawdę imponujące, a rodzice ... zachwyceni. :smile:

Zdjęcia z aparatu np. 500D z ciemnym obiektywem o świetle np. f/4, mogą nie dać takiego zadowolenia, ani fotografującemu, ani oglądającym.

Aby trochę z "ukrycia" fotografować dzieci i zbytnio nie skakać nad nimi, warto mieć zoom. Jeśli zoom to przy matrycy APS-C obowiązkowo f/2.8. Canon ma odpowiedni np. EF-S 17-55/2.8 IS USM, ale kosztuje ok. 3300 zł. Pomyśl może warto wydać więcej? Do tego najlepiej by było kupić 7D. Być może mężowi bardziej by odpowiadał większy korpus i bardziej ergonomiczny? No ale cena idzie w górę ... :wink:

hereyoufindme 
Początkujący

Wysłany: Wto 30 Lis, 2010   

Zosia napisał/a:
1D to 11tys

Gdzie? W takiej cenie to biegnę i kupuję, bo do tej pory były po 15k!

A tak całkiem poważnie - przy takim budżecie, to ja bym pomyślał nad 500D i 50mm f/1.4 do portretów w ruchu przy słabym oświetleniu plus akumulator na zapas - zamkniecie się w trochę ponad 3k. A jakie szkło używacie na tym Canonie 300, że nie jesteś zadowolona?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Podejrzewam, że ciemny i mocno przeciętny obiektyw kitowy (bodaj 28-90).
Z tym co pisze B o g d a n to oczywiście racja, jednak znacznie podnosi wartość całego zestawu.
Żeby się zmieścić w 4000 zł to trzeba kombinować jakoś tak:
Tamron 17-50/2.8 (1250 zł) + Canon 550D (2450 zł) + Nissin di466 (350 zł) = 4050 zł.

Nie wiem skąd te "takie sobie" opinie o 550D. Jedynym "trzycyfrowcem", który Canonowi ewidentnie nie wyszedł to 450D. D90 jest większy i "bardziej profi" od 550D (choć w filmowaniu mu nie dorówna) jednak D90 kosztuje niemal 700 zł więcej. W kwocie 4000 zł nie kupisz D90, jasnego zooma i lampy błyskowej.

Zosia 
Nowy
nar63ok

Rozumiem - muszę zainwestować w bardzo dobry obiektyw f/2.8 + dobre body np. d90

Co do canon 300 - jakoś nie mogę się z nim dogadać - może powinnam zmienić na nikona???

Jeśli mogę liczyć na wasze wsparcie w zakresie wybory producenta Nikon czy Canon?

Odpowiedz do tematu