Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
26 sierpnia 2010 – Firma Canon zaprezentowała nową lustrzankę cyfrową: EOS 60D. Aparat oferuje wysoką wydajność, zestaw kreatywnych funkcji, nachylany wyświetlacz LCD Vari-angle oraz ulepszoną ergonomię, umożliwiając wykonywanie wysokiej jakości zdjęć oraz rejestrację filmów Full HD.
- Plastik
- Nowe funkcje "dla kreatywnych"; na kółku prawie miejsca już nie starcza.
- Poprawiona ergonomia - czyli przeniesienie prawie wszystkich przycisków na prawą stronę, a przycisku "śmietnik" na górę ekranu tak żeby zasłaniać sobie ekran palcem kasując zdjęcia.
Rewelacja...
Wiadomość od Canona: "chcesz coś więcej kup 7D"
Ja bym poprosil wyswietlacz do mojej 40-stki. Dla reszty sie nie oplaca zmieniac dopuki stary chodzi.
Czekam az wyjdzie nastepny albo dozbieram do 5DmII (albo mIII jak juz bedzie)
Canon zmianil chyba zasady numeracj juz na stale, 7D to kontynuacja serii xxD, a 60D xxxD
Jak bedzie numerowal teraz stara serie xD ?
Ostatnio zmieniony przez Usjwo Czw 26 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Manipulator krzyżowy przeniesiony w środkową część manipulatora kołowego. Zewnętrzny pierścień się obraca, środkowa część wciska na wszystkie strony, a wewnętrzna zatwierdza. Brzmi trochę karkołomnie, zwłaszcza na mrozie i w rękawiczkach, ale póki nie zakosztuję tej przyjemności krytykować nie będę.
Zgodnie z moją teorią, w której sprzęt Canona należy wymieniać co drugą generację, 60D powinno być aparatem dla mnie. Chyba niestety jednak nie jest. Wolę jeszcze poczekać i wstrzelić się w 5dII. Brak uchylnego wyświetlacza, transmitera dla lamp i zaawansowanych funkcji Basic+ jakoś przeżyje.
A tak w ogóle to fajny sprzęt dla kogoś kto wchodzi w system Canona, lub przesiada się z trzy lub czterocyfrowej serii.
ouuuuuu....
Miałem aparaty serii XXD w kolejność 10D, 20D, 30D, 40D... ciesze się, że skończyłem jak dla mnie na najbardziej udanej 40.
60D ma bliżej do XXXD niż poprzedniej serii XXD. Plastikowe i pomniejszone (odchudzone) body, nic nie mówi się o lepszej szczelności. Zmieniony układ przycisków (zmniejszona ich ilość), wywalono na rzecz przycisków joy-a, zmniejszona ilość informacji na zew. wyświetlaczu. Zmieniona karta a więc użytkownicy poprzednich aparatów XXD muszę wejść w nowy zestaw kart.
Miałem aparaty serii XXD w kolejność 10D, 20D, 30D, 40D... ciesze się, że skończyłem jak dla mnie na najbardziej udanej 40.
60D ma bliżej do XXXD niż poprzedniej serii XXD.
Dlatego najbardziej mnie kusi do "nowego" 5D. Ewolucja serii dwucyfrowej Canona ma cechy zbieżne z ewolucją lustrzanek Sony z serii 5xx. Zapewne to jest właśnie to, czego chcą klienci.
Mój oryginalny plan (sprzed roku) zakładał że z 30D przerzucę się na 60D. Dobrze że w międzyczasie kupiłem 5D bo pewnie teraz szukałbym jakiegoś ładnego zestawu Pentaxowego
No to Canon i Nikon w końcu maja aparaty na jednej półce jakościowej, bo to chyba równorzędny rywal dla D90. Tyle, że następca Nikona zgodnie z przeciekniętymi specyfikacjami ma być chyba na półce 50D..
Canon zrobił to, co powinien zrobić aby utrzymać się na rynku i czego oczekiwało "społeczeństwa". Trzeba oczywiście dodać, że my, jak tu się wypowiadamy, do tego "społeczeństwa" niezupełnie należymy, ale to inna sprawa.
Ale do rzeczy:
- odchylany 360 stopni wyświetlacz daje dużo więcej swobody niż w takim Sonym,
- plastik nikomu nie będzie przeszkadzał, bo i tak były głosy, że 400D jest "niezatapialny", a niektórzy/re patrzą na wagę,
- filmy ludzi kręcą więc dostali swoje,
- dla ścigaczy rozdzielczości matryca 18Mpix
- sterowanie lampami, choć 1 % "społeczeństwa" to wykorzysta - jest
Żegnaj 2-cyfrowa serio Canona. Ostatni aparat dla biedniejszych reporterów to 50D. Jak dla mnie, minusy przesłaniają nieliczne plusy:
– zlikwidowanie joysticka umożliwiającego szybką i bezwzrokową zmianę punktów AF;
– 18 mpix - po co to komu w takim aparacie, jakość odprowadzania ciepła na 100% będzie gorsza niż w 7D i gorsza niż w 50D;
– zmiana obudowy na gorszą, tańszą;
– wolniejszy tryb seryjny;
– znowu poprzestawiali kolejność przycisków ISO/Drive/AF/…
– znowu zniknął tryb Custom z kółka;
– zmiana formatu kart (być może tryby filmowe to wymusiły?);
+ sterowanie bezprzewodowe lampami;
+ filmy;
+ uchylny ekran.
Dobrze zrobiłem jednak, że wymieniłem 40D na 50D, bo nowego 60D na pewno nie kupię. W 7D niczego przydatnego do moich upodobań i potrzeb nie ma, oprócz z wizjera, więc następny przystanek dla mnie to 5D, czyli Canon długo nie zobaczy nowych pieniędzy za puszkę ode mnie…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11