Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 04 Lis, 2010
Używany 40d czy 50d

Czy warto kupić używane body?
tak
70%
 70%  [ 17 ]
nie
29%
 29%  [ 7 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

Wysłany: Pon 01 Lis, 2010   Używany 40d czy 50d

Witam.

(Wiem, że takie tematy były tu już setki raz, ALE nie znalazłam na nich tego, co pomoże mi w wyborze.)
Obecnie robię zdjęcia W180, ale niejednokrotnie robiłam zdjęcia lustrami i zdecydowałam się na kupno swojego. Pozostaje kwestia, że kasy mam niewiele,a oczekiwania spore. :roll:

Zastanawiam się nad używanym 40d i jakimś przeciętnym szkłem na początek (nie doradzajcie mi starego d80 z super szkłem, bo nie zgodzę się na ten układ!), ale boję się kupić używane body. Czy kupowaliście na allegro swoje body? A może macie 40d do sprzedania? Pomóżcie, bo nie ogarniam niektórych rzeczy...

Zapewne lepiej byłoby dozbierać do 50d, tylko oprócz lepszego wyświetlacza i 5tys mpix więcej nie widzę różnic dla amatora(mylę się? mikroregulacja pomoże amatorowi?), ale kupiłabym go dopiero na wiosnę, a nie ukrywam, że chciałabym mieć aparat jakoś teraz, bo zbieram od ponad roku...

Liczę na Was! Z góry dziękuję za pomoc!!! :wink:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 02 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 01 Lis, 2010   

A cóż takiego jest złego w:
muchowa napisał/a:
d80 z super szkłem
że się na to nie zgodzisz? :shock:

Poza tym pytanie w ankietce jest coś krzywo skonstruowane. Na tak postawione nie odpowiem gdyż brakuje 3 opcji: "i tak i nie" ;)

ophiuchus 
Optyczny

muchowa, skoro tak długo wytrzymałaś, to może spróbuj dozbierać do 50D? Myślę, że warto bo puszka jest super, a powoli schodzi z rynku. Podstawowe szkło? 18-55 IS? Na allegro chodzą po ok 250-300 zł używane. Na początek, żeby w ogóle robić fotki chyba wystarczy? Korpusy na allegro nawet używane widzę raczej powyżej 2 tysięcy...

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

muchowa, a jaki masz budzet? bo moze sie okazac, ze to D80 i "super szklo" nie wchodzi nawet w rachube, super szkla kosztuja super kase ;)

Cytat:
5tys mpix więcej

niezly upgrade ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ophiuchus, rozwiązując problem:

tani_korpus + super_szkło vs super_korpus + kiepskie_szkło

Zdecydowanie stawiam na: tani_korpus + super_szkło

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

przede wszystkim nie myl literki D i jej pozycji.
W canonie za cyframi (np. 40D) w Nikonie przed (np. D90)

ophiuchus 
Optyczny

hijax_pl, słuszna uwaga, zasugerowałem się jednak preferencjami muchowej, która zaznaczyła, że woli coś ze średniej półki... obiektyw zawsze może dokupić w przyszłości :] puszkę w sumie też może zmienić, ale to chyba inna filozofia :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ophiuchus, wisi mi filozofia :) wolę od razu robić dobre zdjęcia zamiast walić mydła do czasu "jak się kupi lepszy obiektyw"

W dzisiejszych czasach matryce w aparatach są już na tak wysokim poziomie, że nawet najprostsze aparaty w typowych sytuacjach dadzą piękne obrazki... o ile będzie podłączony porządny obiektyw.

pan.tadeusz
[Usunięty]

osobiście mimo wszystko brałbym nowy korpus z pełną gwarancją
może warto rozważyć 550D
stosunek cena do możliwości bdb, a zawsze zostaje więcej na szkło i inne dodatki

lotofag 
Optyczny

Jak już dochodzimy do ceny 550D, to IMHO warto jednak dołożyć do 50D ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

jeden doceni bardziej pancerne body, a inny to że dzieciaka czy inną chwilę będzie mógł nakręcić w postaci krótkiego filmiku :)
możliwości jak na pierwszą lustrzankę w obu wypadkach wystarczające, a cena całkiem przyzwoita:
http://www.euro.com.pl/se...ml?keyword=550D

muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

ad.1

hijax_pl napisał/a:

A cóż takiego jest złego w:
muchowa napisał/a:
d80 z super szkłem
że się na to nie zgodzisz? :shock:

Bo zamierzam rozbudowywać w przyszłości szklarnię nie bawiąc się w muzeum. :neutral:

[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 22:09 ]
ad.2

ophiuchus napisał/a:
muchowa, skoro tak długo wytrzymałaś, to może spróbuj dozbierać do 50D? Myślę, że warto bo puszka jest super, a powoli schodzi z rynku. Podstawowe szkło? 18-55 IS? Na allegro chodzą po ok 250-300 zł używane. Na początek, żeby w ogóle robić fotki chyba wystarczy? Korpusy na allegro nawet używane widzę raczej powyżej 2 tysięcy...

Dlaczego uważasz, że warto? (Pytam się, bo chciałabym poznać opinię dłuższa niż "bo tak".)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muchowa napisał/a:
Bo zamierzam rozbudowywać w przyszłości szklarnię nie bawiąc się w muzeum.
Że co? :o

muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

ad.3

Cytat:
super szkla kosztuja super kase ;)

Nie rzucam się od razu na biało-czerwoną serię Canona czy na Wimberly. :)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

jesli d80 to muzeum to 40d to co, nowosc? rowniez staruszek, rowniez juz 2 nowe korpusy z tej polki pojawily sie na rynku, wiec co to naprawde za roznica? z nowym korpusami tak samo mozna sie bawic w uzywanie starych szkiel co uzywac nowe szkla z korpusem nie pierwszej mlodosci, przeciez sa kompatybilne
Ostatnio zmieniony przez moronica Pon 01 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi