Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Szukam na forum i im wiecej szukam tym mniej wiem co wybrać:) Pełno obiektywów pod małe matryce ale pod FF juz nie tak dużo. Interesuje mnie 15mm i mniej. Myslałem o - SIGMA 14mm F2,8 lub Sigma 10-20 mm f/3.5 Przeznaczenie to głównie kościół.
Ostatnio zmieniony przez Arek Sob 31 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Szukam na forum i im wiecej szukam tym mniej wiem co wybrać:) Pełno obiektywów pod małe matryce ale pod FF juz nie tak dużo. Interesuje mnie 15mm i mniej.
Pełno obiektywów pod małe matryce ale pod FF juz nie tak dużo
"Ciamciang" 14 2.8
Ostry, że się pokaleczyć można.
Jeśli potrzeba potwierdzenia, to albo do gołego bagnetu ciamciańsko-canońskiego dokleić "czpia", żeby puszkę canońską oszukać, albo kupić ciamcianga z bagnetem np. Pentaxa i używać na puszce canońskiej poprzez adapter z "czipem" K/Eos.
Tokina AF 16-28mm f/2.8 AT-X Pro SD FX vs. Canon EF 16-35mm f/2.8 USM L II :
http://tnij.org/osyq
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 31 Gru, 2011
amisz, jeżeli nie przeraża cię dość spora winieta na FF, to brałbym samyanga 14/2.8, wydatek mały a szkło dość solidne.
Ps. mogliście sobie darować te ortografijne uwagi, szczególnie ty edmun - facet, który jest inzynierem i nie potrafi przeliczyć jednostek to większy obciach niż popełnić ortografa.
Jeśli chodzi o "kąt" ( dzięki AREK ) to wczoraj byłem pod wpływem i literki się trochę zlewały:) wiecie, dziś SYLWESTER my już ze znajomymi od wczoraj imprezujemy.
MM czy ta Sigma nie bedzie za ciemna? -Sigma 12-24 pewnie napiszesz że jak chce coś jaśniejszego to wydam 2x tyle
Jeśli chodzi o Canon EF 14mm f/2.8L II USM i Canon EF 16-35mm f/2.8 USM L II to poza moim zasięgiem, tyle kaski na jedno szkło? Chyba nie dla mnie. Reszta obiektywów ciekawa muszę o nich trochę poczytać.
Czekam na inne propozycje.
Sigma 12-24 jest ciemna, choć mając aparat z dobrym wysokim ISO (a taki Canon 5D) da się radę statykę kościelną robić bez większego problemu. Kupujesz go dla szerokiego kąta, bardziej dla 12 niż 24 milimetrów.
Nie robiłem zdjęć nową wersją na nowej piątce. Robiłem starą wersją na starej piątce. Testy testami a życie życiem. Nikt cropów nie będzie z tych zdjęć oglądał, będą to zdjęcia 15x21, maks 20x30 i tutaj ta Sigma da radę. Na zdjęciach drukowanych nie widać tak kaszany jak na monitrach. Sigma robi nieźle szkła z szerokim kątem bo nie krzywi ich tak jak by się to mogło wydawać. Tutaj trzyma nieźle poziom i to widać gołym okiem.
Widać, że chcesz zaoszczędzić. Skoro kasy brakuje na 16-35 to zostaje coś taniego. Nie wiem co tam masz jeszcze w torbie foto i ile masz zamiaru robić zdjęć tym szerokim kątem. Ciamciang 14/2.8 jest ok, ale nie do większości zdjęć. Jest fajnie jak chcesz tym porobić kilka-kilkanaście fajnych szerokich kadrów, ale to stałka bez AF-u i do wszystkiego (szczególnie jak fotograf jest tylko jeden) to się raczej nie nadaje. Można ten obiektyw mieć w torbie, ale też warto mieć coś do tego. Artystyczne spuszczanie się to jedno a codzienna fotoreporterska praktyka to drugie. Komfort, wygoda i powtarzalność mile widziane.
Tokina 16-28/2.8 to nie jest złe szkło, wręcz bardzo solidne, ale w szybkości L-ce nigdy nie dorówna. Podaj ile kasy możesz wydać i co już posiadasz z optyki bo tak to trochę wróżymy na ślepo.
Sigma 12-24 będzie chyba optymalna.
Wiesz jak to jest z tym oszczędzaniem, staje się przed wyborem jak najlepsza jakość/cena:) Większość staje przed takim wyborem z forumowiczów. Pewnie, że chciało by się kupić co dwa miesiące nowe szkło, za 3/4 tyś ale kasy brak. Chciałem coś tańszego ale i tak pewnie będzie jak zawsze. Do torby zabieram zawsze 24-70 2,8 L bo jestem tym szkłem zachwycony. Przykładam oko do wizjera i plastyka jest taka że kadry same się układają :)Mam starego 70-200 2,8 L i niedawno kupiłem 70-200 4 is i powiem szczerze że częściej używam tego drugiego. W moim egzemplarzu stabilizacja, szybkość jest cudna.Do dziadka 20D mam podpięty ef-s 17-85 is. to wszystko z obiektywów.
aha... chciałbym wydać ok 2tyś, żeby był AF bo czasu brak na ustawianie.
Jeśli masz doświadczenie z droższymi szkłami ALE jesteś zachwycony plastyką to też napisz
może sie skuszę:D ( moja żona nie będzie zachwycona, ale przecież nie musi wiedzieć ile kosztowało
Ostatnio zmieniony przez amisz Sob 31 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12