Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie obiektywy do Canon 60D
Autor Wiadomość
MarekDAREK 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012   Jakie obiektywy do Canon 60D

Witam

Jakie obiektywy do Canon 60D

Teraz mogę kupić jedno szkło, czy jak kupie EF 85 f/1.8 USM to dam rade na tym szkle wykonać
1. Fotki z komunii, chrztu, w domu i ogrodzie
2. Filmowania

A jak nie to co polecacie uwzględniając w/w 1. 2.
Wiem ze to ciężka sprawa ale muszę tak na razie działać, jak dozbieram to drugie szkło będzie

Canona 60D body

Canon EF 85 f/1.8 USM do portretów
Szkiełko podstawowe ,tu proszę o pomoc
Szkiełko do filmowania , a może wystarczy szkiełko podstawowe

Przeznaczenie sprzętu
Zdjęcia rodzinne uroczystości i tu przykład zbliża się komunia i chrzest wakacji imprezy w domu i ogrodzie.
Filmowania

Kasa do dyspozycji to 1600zł

Pozdrawiam

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012   

MarekDAREK, w tym budżecie to chyba tylko tamron 17-50 f/2.8. 85 to za długo - na pewno zabraknie Ci szkła do szerszych kadrów. Jeśli stałka to raczej coś rzędu 20-30 mm.

suso 
Bywalec
suso

Canon 28mm 1,8 . Sprawuje sie dobrzre . Ja mam go przypietego prawie na stale. Calkiem fajnie sie nim filmuje . Odkad kupilem te 28 mm . To T 17 -50 2,8 lezy w koncie i porasta kurzem .

MarekDAREK 
Początkujący

mozer, dzięki
suso, dzięki

No tak trzeba będzie dołoży

A za 2000zł jest coś lepszego czy raczej nie.

Do portretu Canon EF 85 f/1.8 USM ok tak ?

Canon EF 28mm f/1.8 USM

A może wystarczą te dwa 28 i 85
A jak najpierw kupie 28 to będzie to miało sens i będzie rozsądne ,czytaj dobre fotek , 1. 2
1.Fotki z komunii, chrztu, w domu i ogrodzie
2.Filmowania

Czym się różnią ( co to oznacz VC)
Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF
Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II LD Aspherical IF

suso 
Bywalec
suso

vc stabilizacja . Ja mam starsza wersje tamrona bez stabilizacji. Ale słyszałem że warto ciut kę dopłacić do VC.

4motion 
Rozmowny

85mm to za długo do domu, sam mam 50mm i wolałbym coś krótszego,W plenerze się przyda. Mam sigma 17-70 bez stabilizacji i to w filmowaniu jest problem. Tamron ze stabilizacją byłby napewno dobrym wyjściem.

Też mam 60D.

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Wysłany: Sob 18 Lut, 2012   

Mam C60D +S17-70 ze stabilizacją. Minusy ? Trochę się AF gubi w słabym świetle. W dobrym bez zastrzeżeń.
Stałki ? mam testowo 50/1,8 (używkę) i się zastanawiam czy kupić nówka sztuka i czy w ogóle warto.
Jest mi za wąsko. Podglądałem exify swoich wypocin i okazuje się że najczęściej celuję w ogniskowe 37-42mm. 85 będzie jeszcze ciaśniej.

ophiuchus 
Optyczny

MarekDAREK, jeśli nie boisz się obiektywów stałoogniskowych, to proponuję następujący zestaw:
EF28 F1.8 (lub Sigma 30mm F1.4)
EF50 F1.4 (lub analogiczna Sigma - ale sporo droższa)
EF85 F1.8
Zamknie się to w kwocie pewnie ok. 4500 zł.

Oczywiście biorąc pod uwagę sytuację finansową, nie wszystko na raz ;) Na początek kup sobie najszerszy z tych słoików i będziesz miał zestaw standardowy jak z dawnych dobrych analogowych czasów, gdy kupowało się Zenita z Heliosem 58 mm ;) Jeśli już filmowałeś tym Canonem, to wiesz zapewne, że kontrastowy AF nie jest najmocniejszą stroną tego aparatu i najlepiej będzie ostrość ustawiać ręcznie. Może w ramach testów zakup sobie jakiegoś Heliosa 58mm na allegro albo takiego Pentakona i stosowną przejściówkę. Oba te obiektywy mają porządne pierścienie ostrości i mogą przynieść dużo frajdy z filmowania, a nie są przesadnie drogie :)

muzyk 

MarekDAREK napisał/a:
Kasa do dyspozycji to 1600zł

Jeśli kupisz 85 1.8 - będziesz zadowolony, ale będzie Ci brakować "paru ogniskowych" jeśli ich nie masz w innych obiektywach.
Za Mozerem - Tamron 17-50 2.8 (bez VC) - po sprawdzeniu celności AF.
Ze stałek: 50 1.4, 85 1.8.
28 1.8 jest trochę kiepawy. 35 f2 Canona - też nie za bardzo.
W tej materii firma musi trochę nadrobić...
ophiuchus napisał/a:
Może w ramach testów zakup sobie jakiegoś Heliosa 58mm na allegro albo takiego Pentakona i stosowną przejściówkę. Oba te obiektywy mają porządne pierścienie ostrości i mogą przynieść dużo frajdy z filmowania, a nie są przesadnie drogie :)

No, Helios jest bardzo ciekawy - jego protoplasta, czyli biotar 58 nawet troszkę ciekawszy :wink:

suso 
Bywalec
suso

sigma 30 1,4 jest podobno dobra. Tylko ja niestety nie miałem z nią do czynienia. ale wiem że mój c60d i c28mm 1,8 to super duet :)

MarekDAREK 
Początkujący

suso, dzięki
4motion, dzięki
jurand , dzięki
ophiuchus, dzięki
muzyk, dzięki

Jeszcze raz, co wybrać z tego zestawienia.

1.
Tu raczej się zdecyduje Canon EF 85 f/1.8 USM
Tu do zaakceptowania
Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF
Canon EF 28mm f/1.8 USM

2.
Może tak
Canon EF 85 f/1.8 USM
Sigma 17-70mm F/2.8-4 DC Macro OS HSM
Sigma AF 30mm f/1.4 EX DC HSM

Kasa do dyspozycji to 2000zł teraz na jedno szkło

Tak są ograniczenia finansowe i zarazem sprzętowe czytaj jakościowe, trzeba gdzieś z czegoś zrezygnować i pogodzić się możliwościami .
/

[ Dodano: Sob 18 Lut, 2012 16:10 ]
A ta Sigma będzie lepsza optycznie i jakościowo od T17-50 i od S17-70

Sigma EX 2,8/17-50 DC OS canon HSM
/

[ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 18:28 ]
Tak na 90% że kupie te szkła
1. Najpierw używany Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
2. Później Canon EF 85 f/1.8 USM

Ale jest jeszcze zestaw 2

2. Zestaw
Canon EF 50mm F1.4 USM
Canon EF 85 f/1.8 USM
Canon EF 28mm f/1.8 USM
Zamiast canona 28/1.8 może Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM

Proszę jeszcze raz o opinie

spike 
Nowy
spike

Wysłany: Wto 28 Lut, 2012   

Ja tam polecam Canona EF 28 f/2.8. Ja mam go właśnie z 60D i jestem naprawdę zadowolony. Można zrobić nim szerszy kadr jak i portret z bliska. Może światło 2.8 nie powala, ale jak dla jest całkowicie wystarczające. Często nim filmuję dziecko i też nie mam uwag co do jakości. Wiadomo można kupić eLke z mega światłem ale za to trzeba już zapłacić trochę grosza, a EF 28 f/2.8 można kupić za 800 PLN. Naprawdę goroąco polecam, sprawuje się znacznie lepiej niż jest to opisane w testach. Ja ostatnio go nie zdejmuje w ogóle.

Nie polecam natomiast jako portretówki 85/1.8. Mam 50/1.8, 60/2.8 macro i 100/2.0. 50/1.8 choć jest dość mało zaawansowana spisuje się naprawde fajnie. 60/2.8 macro to jest mój ulubiony obiektyw. Kosztuje nieco mniej niż 85/1.8 ale moim zdaniem jest szkłem o niebo lepszym od 85/1.8. Ostrzy niesamowicie już przy pełnej dziurze. Na APS-C daj ogniskową 96mm. Uważam że jest to ciut za dużo do portretów bo czasem nie ma wystarczająco dużo miejsca żeby się oddalić od fotografowanego obiektu, ale jakościowo zdjęcia są znakomite. 100/2.0 z kolei to na APS-C to już konkretne teleszkło. De facto daje 160 mm co oznacza że portret trzeba robić z 2 metrów co najmniej.

maput 
Optyczny

spike napisał/a:
co oznacza że portret trzeba robić z 2 metrów co najmniej.

A wolałbyś z 0,5 metra ? ;) Nie wszyscy lubią wyolbrzymione nosy i uszy ;)

muzyk 

spike napisał/a:
Nie polecam natomiast jako portretówki 85/1.8.

W chwili obecnej, jest to najlepsze budżetowe rozwiązanie dla użytkowników Canona.
Jako alternatywę masz: Zeiss 85 1.4 (kosztuje krocie i bez af), Samyang 85 1.4 (optyka świetna, ale nie masz nie tylko af ale też i potwierdzenia ostrości - chyba, że inny bagnet i adapter z chipem dla Canona), Sigma 85 1.4 - cena... Canon 85 1.2 I lub II - cena i raczej nieadekwatna do niej jakość optyki ... po tym co pokazał ciamciang :P , jakiś z manualnych 75 Biotar (cena kosmos), 80 Pancolar, czy Pentax 85 - kosztują tyle co Canon 85 1.8 USM...
Jest jeszcze Planar 85 1.4 z bagnetem C/Y, albo czasem m42.
Jest manualny Pentax 85 1.4- cena... dwa kosmosy. :lol:

Z manualnych jeszcze średnioformatowe, np. Wołna 80 czy Biometar 80 - oba 2.8 i dają naprawdę solidne obrazki. Tyle, że światło mniejsze...

spike 
Nowy
spike

maput napisał/a:
spike napisał/a:
co oznacza że portret trzeba robić z 2 metrów co najmniej.

A wolałbyś z 0,5 metra ? ;) Nie wszyscy lubią wyolbrzymione nosy i uszy ;)

Chodzi o to, że mając APS-C ze szkłem 100m to z dwóch metrów większość kadru zajmuję Ci nos lub ucho... :shock:

[ Dodano: Wto 28 Lut, 2012 14:16 ]
muzyk napisał/a:
spike napisał/a:
Nie polecam natomiast jako portretówki 85/1.8.

W chwili obecnej, jest to najlepsze budżetowe rozwiązanie dla użytkowników Canona.

Zgadzam się, super szkło. Ale 85mm jako portret do APS-C? Przy ogniskowej 136mm minimalny ruch i jest masło, chyba że ktoś lubi mocno przymykać przysłonę do portretów, ale dla mnie to już nie portret

Odpowiedz do tematu