Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Lis, 2010 Jaki obiektyw do canon 550d??
Witam wszystkich!!
Wiem ze tematy takie jak moj juz byly, ale czytajac inne zawsze jest cos co do mnie nie pasuje wiec postanowilem zalozyc wlasny. Przepraszam z gory!!
Wiec przejde do tematu, chce sobie sprawic pierwsza lustrzanke, nigdy wczesniej nie mialem i sie na nich za bardzo nie znam, ale jestem gotowy do nauki nowych rzeczy!!
Mialem w rekach canon 550d i baaaaardzo mi sie spodobal!!
Wiec chyba chcial bym ten ale jesli polecacie cos lepszego to powiedzcie mi, zastanowie sie nad tym
Do wydania mam 4500zl body+szkla
Zdjecia jakie chce robic to krajobrazy, portrety, i zwierzeta( samochody w ruchu). To mnie najbardziej interesuje.
Do was mam prosbe zebyscie dobrali jaknajlepsze obiektywy do tych zdjec, nie wiem czy ma byc jeden universalny czy 2. To juz zostawiam wam. Przypomne ze jestem amatorem i sie jeszcze nie znam wiec to nie musi byc profesjonalny sprzet ale chce zeby byl jak najlepszy w moim przedziale cenowym.
Wszystkim za pomoc z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam!!
grzes1990, masz całkiem przyzwoity budżet, nie rozmyślałeś nad 50D? Wprawdzie nie kręci filmów, ale jako aparat myślę, że sprawi się co najmniej dobrze... Do tego może EF 17-85 i jeszcze jakaś jasna stałka, np 50mm F1.8 Albo jak chcesz tylko jeden obiektyw to EF-s 15-85 IS.
grzes1990, ostatnio widziałem Nikona d90 +18-105vr + grip za 3400 z kawałkiem.
Do tego tele 70-300 choćby Sigmę i coś na początek masz do nauki.
Jeżeli się wciągniesz i będziesz potrzebował lepszych, jaśniejszych szkieł to powyższe sprzedasz z niewielkim uszczerbkiem finansowym i wiedząc już czego oczekujesz świadomie dokonasz wyboru. Powyższe wydaje mi się "bezpiecznym" wyborem.
Masz zamiar focić podobne 'rzeczy' co ja, więc:
1. Sport (autka), przydałoby się coś dłuższego, jeżeli mają to być rajdy, to pewnie dobrze wiesz, że przy samej drodze to mało gdzie można stanąć Ja do tych celów nabyłem C 70-200/f4 i póki co w zupełności wystarcza i jestem mega zadowolony z tego szkła (do tego statyw/monopod koniecznie). Cena ok 2200pln. Problem w tym, że napisałeś 4500 za body + szkło/szkła, ale jeżeli możesz to rozważyć to ...
2. Architektura, krajobrazy, na początek kit (C 18-55) Ci wystarczy, dość 'szeroki' kąt, tani i dobry do nauki. Cena razem z body ok. 2700.
3. Portrety - jeżeli mały budżet to C 50mm/f1.8. Cena ok 400pln.
Jeżeli się nie zmieścisz i te 4500pln nie możesz przekroczyć, to body z kitem pochłonie te 2700pln i będziesz miał załatwioną architekturę i krajobrazy i tu zastanów się co jest dla Ciebie najważniejsze. Jeżeli portret, to może lepiej zainwestować w C 50mm/f1.4 (cena ok. 1300pln). W tym zamykasz się w 4000pln. Jeżeli zabraknie Ci 'długości' to na początek i naukę możesz nabyć C55-250, którym przy odrobinie wprawy można całkiem fajny sport zrobić (Cena 850pln).
Powiedz co konkretnie z tym sportem, czy to będą rajdy, czy coś innego?
Do dynamiki sugerowałbym coś z porządnym autofokusem, czyli trochę uprę się przy 50D, korpus w tym momencie można dostać za 2700 pln, minus w porównaniu do nowszych konstrukcji to brak filmów, ale chyba można wybaczyć?
ophiuchus, co do 50D, to oczywiście jeżeli odpowiada ergonomia, budowa, dobrze się trzyma, to warto rozważyć, różnica w cenie jest 'groszowa', a AF to wiadomo . Oprócz tego tak jak mówisz - kwestia filmów. Pytanie, czy kolega trzymał go w ręku ?
Wracając do pytania kolegi, które w sumie znajduje się w dziale obiektywy. grzes1990, rozważ sugestię bacruka, która jest bardzo rozsądna. Jeśli koniecznie chcesz Canona, to tak jak napisałem wcześniej możesz dołożyć do korpusu obiektyw 15-85 IS, taki zestaw przekroczy o jakieś 200 zł to czym dysponujesz, ale ultradźwiękowy napęd, stabilizacja i fajny zakres ogniskowych to nie w kaszkę dmuchał...
Aha nie miałem w ręku 50D z podłączonym np: 70-200, ale z 550D na moje poczucie szybkości, celności, to działa wyśmienicie. Co oczywiście nie zmienia faktu w teoretycznej wyższości AF z 50D. Do aut w ruchu, raczej nie będzie miało to aż takiego super znaczenia, bo jednak tam się tak szybkich serii nie robi
Imo kolega powinien pomacać i jeżeli nie interesują go filmy, i 50D dobrze leży to tylko brać.
P.S. Nie pamiętam teraz jaka jest różnica między AF 40D vs 50D, bo w 40D vs 550D (z 70-200) testowałem z kumplem celność AF'a i w zasadzie można powiedzieć, że tak samo się zachowywały. Oczywiście w serii 550D wysiadł na pierwszym zakręcie
[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 21:46 ] ophiuchus, 15-85 imo świetnie rysuje, także ta opcja jest OK. Portrecik też można tym spokojnie zrobić, a później jak zabraknie długości, to kolega będzie miał na co zbierać
50d to również świtny korpus tyle, że w Canonie jest uboższy wybór dobrych amatorskich szkieł w przyzwoitej cenie i kłopot z alternatywnymi w aspekcie współpracy z korpusem.
Mam 50d, jednak inne dość specyficzne względy zdecydowały o wyborze.
Może w przypadku szkieł do 1500 zł można napisać, że "Canonie jest uboższy wybór dobrych amatorskich szkieł w przyzwoitej cenie". Później zaczyna się dziura (budżet 1500-3500 zł) gdzie Nikon nie ma w zasadzie prawie nic do zaoferowania, a gdzie u Canona kupisz kilka ciekawych obiektywów (17-40, 17-55, 70-200, 15-85).
Tak więc ten wybór amatorskich szkieł w przyzwoitej cenie to zależy od sposobu postrzegania własnego portfela więc nie ma sensu wygłaszać takich rzeczy w formie dogmatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10