Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 28 Wrz, 2010 Ktory obiektyw do Nikon D80
Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem pierwszego obiektywu do mojej lustrzanki. Czyli do nikona d80.
Jest to moja pierwsza lustrzanka i poczatek z fotografia.
Szukam jakiegos obiektywu do fotografi ogolnej, ale i tez do krajobrazow i portretow..
Wiem ze nie ma raczej obiektywu ''do wsyztkiego''
ale cos na poczatek co moglibyscie polecic??
W miare w rozsadnej cenie...
Ktos polecal mi takie obiektywy;
35mm
50mm
55-200mm
28mm
jannik, zgadza się. Co prawda jakościowo wykonany lepiej od 18-105VR i choć optycznie baaardzo podobny, jednak dużo mniej uniwersalniejszy. No i 18-105VR ma... VR
czyli raczej 18-70 nie polecacie?
występował on z Dj80 często jako kitowy..
Z nikonem d80 wystepowal glownie 18-135. Tego nie polecam.
18-70 warto nabyc. Wazne zeby nie skrzypial podczas ostrzenia i bedzie OK. Sam mam taki. Mozna nabyc w niskiej cenie, wiec jeszcze cos zostanie na drugi.
W wolnej chwili poczytam i posparwdzam sobie te obiektywy.
Za dużo to nie ma co sprawdzać, bo:
- DX 18-105VR - tani i bardzo dobry optycznie kitowiec (ten od D90)
- DX 35/1.8G - tani i wyśmienity optycznie standardzik
- 50/1.8D - bardzo tan i wybitny optycznie obiektyw pełnoklatkowy. Na DX - miodzio - takie małe tele.
- 85/1.8D - hit portretowy - tani i bardzo dobry.
- 70-300VR w miarę przystępny cenowo, co prawda ciemny, ale ostry i z bardzo żwawym AF
Możesz zacząć od 18-105VR + 50/1.8D lub 35/1.8G. Później jak Cię wciągnie portret - kup 85/1.8D, a jeśli będziesz potrzebowała dłuższego tele - wtedy 70-300VR
Dzieki za wsyztkie podpowiedzi.
aparat przyszedl jakies dwa dni temu i chwilowo mam obiektyw sigme 28-80 mini zoom macro..
A i pewnie zakupe 18-105 albo 70-300
Zdalam sie na wasze rady i jak narazie jestem posiadaczka obiektywu 18-105.
Zastanwiam sie teraz nad zakupem 85 na portrety.
Chociaz teraz sie zastanwiam bo wlasnie ktos wspomnial mi ze ten obiektyw jest dobry do parcy w studio, przede wsyztkim i nie bardzo sparwdza sie w ''normlanych domowych warunkach''
Jak to z tym jest w takim razie?
Myslam, a raczej z tego co czytalam to ten obiektyw jest bardzo dobry do portretow czy to w zamknietym pomieszczeniu czy na zewnatrz. I cieszy sie dobra opninia..
Troche mam teraz metlik w glowie i nie bardzo wiem na co sie zdecydowac.
Myslam nad 50 ale nie podoba mi sie bokeh za bardzo..
Zastanwiam sie teraz nad zakupem 85 na portrety.
Chociaz teraz sie zastanwiam bo wlasnie ktos wspomnial mi ze ten obiektyw jest dobry do parcy w studio, przede wsyztkim i nie bardzo sparwdza sie w ''normlanych domowych warunkach''
To zależy co to są te "normalne domowe warunki".Jak to jest M2 to rzeczywiście może sie nie sprawdzić.Jak domek jest nieco większy to nada się conajmniej do tzw. ciasnych portretów.
Jak to z tym jest w takim razie?
Weź sobie swojego 18-105, ustaw na 85, nie zmieniaj ogniskowej i pochodź po domu.. Popatrz co widzisz przez wizjer. Jak Cię zastanawia co lepsze: 50ka czy 85ka - ustaw na swoim zoomie ogniskową 50mm, i też pochodź
hijax_pl, no wiec ''pochodzilam'' sobie troche z tym aparatem po domu
Jakos bardzije odpowiada mi 50mm.
85 mm to bardzije odpowiada na sama twarz, jakos zeby uchwycic troche wiecej musze juz niezle wciskac sie w katy domu
ale napwde ten bokeh mi sie tak nie podoba w tej 50 ze teraz nie wiem co zorbic.
Co innego mozecie jszcze polecic?
nie wiem na co sie zdecydowac .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10