Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiajac sie nad dokupieniem kolejnego blysku do swojego "studia", czy 360 Euro zamiast na 580EX II nie lepiej wydac na cos studyjnego wpadlem na D-Lite Elinchroma. Troche powyzej 500 Euro kosztuja:
2- lampy 200Ws (400Ws za 80 wiecej) z wbudowanym radiem (Skyport ), fotocela na dowolna ilosc przedblyskow,
2x softbox 66x66,
2x statyw,
reflektor i
nadajnik radiowy Skyport Transmitter ECO .
To taniej niz chinszczyzna!? Przynajmniej porownywalnie...
I tak sie zastanawiam - to odpowiedz firmy na tanie lampy i Elinchrom z prawdziwego zdarzenia, czy naklejka Elinchrom na lampach z importu?
O ile mi wiadomo, to wszystkie Elinki były do tej pory made in Switzerland, no ale wszystko co dobre kiedyś się kończy... Osobiście wolałbym chyba 400Ws, choć są wolne i schodzą tylko do 25Ws (1/16)... Ale z drugiej strony ze speedlightami praktyczniejsze będą 200Ws...
Czy 400-tka przy 1/2 nie bedzie tak szybka jak 200-tka na 1/1 ?
Nie, im mniejsza moc, tym wolniejszy błysk - to są klasyczne monobloki sterowane napięciowo.
cybertoman napisał/a:
Ile prawdy jest w legendzie Elinchroma?
Zawsze mnie ciągnęło do tej firmy, ale zawsze też miałem w głowie, że mają droższe od bowensowskich akcesoria - tzn, nie ma tak wielu chińskich podrób pod to mocowanie...
Zawsze mnie ciągnęło do tej firmy, ale zawsze też miałem w głowie, że mają droższe od bowensowskich akcesoria - tzn, nie ma tak wielu chińskich podrób pod to mocowanie...
Mam teraz na testach elinchroma quadre i jest swietny. Nie wiem jaka to ma legende, ale pieniedzy warte.
Rangery Quadra są fantastyczne, zwłaszcza jeśli ktoś para się fotografią sportową, tyle, że należałoby wtedy kupić te szybsze głowice... Trzeba tylko pamietać, że to inne mocowanie i wymaga adaptera do standardowego EL, no i że powerpacki są asymetryczne, ale to akurat niewielki problem w tak kompaktowym systemie... Jeśli kiedyś zmieniałbym system na Elinchroma, to Quadry byłyby na pewno głównym powodem.
to male pocieszenie... Z dwoma speedlightami na 1/8 zadne dziecko sie nie wymknie... To sie nazywa czytac ze zrozumieniem - niby to wszystko wiedzialem, ale jakos dopiero teraz dotarlo. Wychodzi wiec na 200-tki - ale marzyly mi sie 400 z silnym pilotem.
Potrzebuje swiatla modelujacego, bo dosc mam zgadywania oswietlenia (za mala praktyka) i maltretowania ludzi, nawet tych o anielskiej cierpliwosci (szczegolnie tych). Wsadzic zarowke pod speedlighta? Ma ktos jakies praktyczne doswiadczenia?
Z dwoma speedlightami na 1/8 zadne dziecko sie nie wymknie...
Tylko pamietaj, że speedlight na 1/8, to 1/5000s (t.0), a te monobloki, to 1/1700s (t.5) i to na pełnej mocy, co oznacza zdolność mrożenia ruchu na poziomie 1/500s (t.1), a im bardziej skręcone, tym błysk dłuższy...
cybertoman napisał/a:
Potrzebuje swiatla modelujacego, bo dosc mam zgadywania oswietlenia (za mala praktyka) i maltretowania ludzi, nawet tych o anielskiej cierpliwosci (szczegolnie tych). Wsadzic zarowke pod speedlighta? Ma ktos jakies praktyczne doswiadczenia?
Czy to znaczy, ze czas podawany w specyfikacjach speedlightow to t.0? To by wiele wyjasnialo...
Oficjalnie w specyfikacjach nie ma czegoś takiego jak t.0, ale ponieważ bramka IGBT obcina błysk nagle, to trudno nazwać ten czas inaczej. Tyle, że czas błysku 1/1, to najprawdopodobniej t.5, bo większość producentów podaje 1/800-1/1000s, a wtedy zdolnosć mrożenia ruchu (t.1) jest mniej więcej 3x dłuższa. M.in dlatego przy fotografii szybko poruszających się obiektów lepiej stosować kilka skręconych speedlightów niż jeden na większej mocy.
To by znaczylo, ze bez wzgledu na ustawiona moc, lampa zawsze emituje cala, zgromadzona energie i musi sie podladowac. Inaczej, niz w speedlightach, gdzie po blysku np. 1/32 lampa natychmiast gotowa jest do nastepnego strzalu. Zgadza sie? 6fps nie wchodzi w gre?
D-200 czas ladowania przy 1/1 ma max 0,6s - skoro jest napisane max, to przy 1/32 bedzie krocej - sa jakies przeslanki, jakich czasow mozna oczekiwac przy skrecaniu mocy?
[ Dodano: Czw 04 Lis, 2010 22:46 ]
Chlopcy z Hensela mowia, ze Elinchrom ma fabryke w Indiach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10