Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Który system wybrać? Pentax czy bezlusterkowiec (np m4/3)
Autor Wiadomość
marzena29 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   Który system wybrać? Pentax czy bezlusterkowiec (np m4/3)

Dzień dobry!
Mam na imię Marzenka i to mój pierwszy post na tym forum. Przez ostatni tydzień przeczytałam wiele wątków ale niestety nie wszystkiego udało mi się dowiedzieć.

Zacznę od mojego fotograficznego stażu i zainteresowań. Fotografuję już 12 lat. Na początku to była Praktika ML3 i Pentacon Six z manualnymi obiektywami, od 3 lat jest to kompakt Panasonic DMC-FZ30. Najczęściej fotografuję krajobrazy, portrety i makro. Myślę, że mam dość dużą wiedzę fotograficzną ale o sprzęcie wiem już mniej i dlatego bardzo potrzebuję Waszych rad i wskazówek.

Zastanawiam się nad wyborem między systemem Pentaxa a mikro 4/3 czyli Olympus albo Panasonic. Na aparat mogę wydać około 3000zł. Później planuje dokupić dwa obiektywy i lampę. Razem muszę się zmieścić w 10000zł. Choć nie zmartwię się jeśli wydam mniej.

Na razie na korzyść mikro 4/3 przemawia brak lustra i problemów z front i back focus. A na korzyść Pentaxa obecność lustra i wizjer optyczny. Ale nie wiem na ile użyteczny jest ten wizjer w aparatach z niepełna klatką? Dobrze pamiętam, że ręczne ustawianie ostrości w słabym oświetleniu było trudne na Praktice mimo, że miała dobrą matówkę i klin. Więc czy ten wizjer w Pentaxie będzie w ogóle wygodny w użyciu, czy lepiej korzystać z wyświetlacza? To chyba najważniejsze moje pytanie:) Bardzo prosiłabym o fachowe rozstrzygnięcie.

Chciałam zaznaczyć, że różnice w głębi ostrości między matryce APS-C a mikro 4/3 nie są dla mnie duże i zupełnie nie biorę ich pod uwagę. W moim obecnym Panasonicu głębia ostrości jest za duża (przy makro to plus). Ale jednocześnie głębia ostrości dla pełnej klatki była dla mnie trochę za mała. Dlatego szukam czegoś pośredniego.

Ważna jest też dostępność obiektywów, lamp i innych akcesoriów (np pierścieni pośrednich) ale również ich opłacalność cena/jakość.

Bardzo proszę o wskazówki i informację, który system będzie lepszy i dlaczego, jakie ma plusy i minusy.

serdecznie pozdrawiam

ps
Jest jeszcze Samsung NX10. Do tej firmy mam awersje, ale może niepotrzebnie?

Reklama

k33l 
Bywalec

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   

Polecam Pentaksa K-7 + kit 18-50 (3500zł) i na początek zobaczysz czy 18mm to dla Ciebie wystarczająco czy może potrzebujesz czegoś szerszego. Wizjer jest w K-7 pryzmatem a nie układem luster, matówkę możesz wymienić na jaką chcesz, z klinem, klinem i rastrem, z liniami podziału itp.
Przy szkłach systemowych BF/FF występuje rzadko i jest możliwość korekcji z poziomu body dla każdego szkła.
Portret to już zależy od Ciebie czy lubisz 50mm, 85mm, 100mm, 135mm. Tutaj różne szkła do wyboru łącznie z bardzo ciekawymi szkłami serii Limited.
Do makro to 50mm lub 100mm systemowe szkła lub np. Tamron 90mm lub Sigma 105.
Lampa systemowa to około 1000-1200zł, możesz też pomyśleć nad Metzem ze stopką do Pentaksa.
Pierścienie są różne, pełne manualne których nie polecam bo sterowanie przesłoną z poziomu obiektywu i praca na przesłonie roboczej, pierścienie z przeniesieniem automatyki przesłony - ustawiasz przesłonę na obiektywie ale pracujesz na pełnej dziurze, przy robieniu zdjęcia aparat przymyka ją automatycznie oraz takie ze stykami które przenoszą informacje z obiektywu i można pracować w trybie Av i sterować przesłoną z body oraz ze stykami i przeniesieniem śrubokrętu czyli działa wszystko jak przy podpięciu bez pierścieni.
Cały czas działa potwierdzenie ostrości w korpusie, pomiar światła następuje poprzez naciśnięcie przycisku do tego przeznaczonego.
Polecam pobawić się korpusem i kitowym szkłem i zobaczyć czy brakuje szerokiego kąta, kit jest dobry optycznie i moim zdaniem powinien być zastąpiony jako ostatni, jak będzie brakować szerokiego kąta to Sigma 10-20 albo 12-24 załatwi sprawę.

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   Re: Który system wybrać? Pentax czy bezlusterkowiec (np m4/3

marzena29 napisał/a:

Ważna jest też dostępność obiektywów, lamp i innych akcesoriów (np pierścieni pośrednich) ale również ich opłacalność cena/jakość.

No to musisz poszukaj innego systemu, bo z dostepnoscia jest kiepsko. Do canona i nikona akcesoria masz praktycznie wszedzie i od reki, a do pentaxa trzeba polowac. Cenowo tez nie jest przez to rozowo.
Ja preferuje modele pentaxa z matryca od sony, bo tez mam awersje do szajsunga (np. w K-7 oraz k-20).
Micro 4/3 i inne bezlusterkowce dopiero sie rozwijaja. Trudno powiedziec, czy to sie przyjmie. Ja bym tego nie kupil.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   

P_M_ napisał/a:
No to musisz poszukaj innego systemu, bo z dostepnoscia jest kiepsko. Do canona i nikona akcesoria masz praktycznie wszedzie i od reki, a do pentaxa trzeba polowac. Cenowo tez nie jest przez to rozowo.
Ja preferuje modele pentaxa z matryca od sony, bo tez mam awersje do szajsunga (np. w K-7 oraz k-20).

P_M_, jeżeli mowa o limited'ach to trochę masz racji, co do reszty przesadzasz, kolega radzi sobie spokojnie ze znalezieniem wszelkich akcesoriów (zajmuje się miedzy innymi makro), do tego spokojnie na polskim allegro kupuje takie szkiełka, których google nie znajduje (dawno temu pytałem tu o jedno szkło zakupione przez niego i też nikt nic nie wiedział, z czego usłyszałem tylko od niego komentarz, że szkoda czasu na to forum :wink: ).
Pytanie brzmi czy koleżanka marzena29, ma zamiar używać limitedów, bo z akcesoriami nie ma żadnych problemów(pierścienie, lampy, wężyki, fifki i inne bibułki :wink: wszystko do dostania :wink: ).

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   Re: Który system wybrać? Pentax czy bezlusterkowiec (np m4/3

marzena29 napisał/a:
wizjer optyczny. Ale nie wiem na ile użyteczny jest ten wizjer w aparatach z niepełna klatką? Dobrze pamiętam, że ręczne ustawianie ostrości w słabym oświetleniu było trudne na Praktice mimo, że miała dobrą matówkę i klin. Więc czy ten wizjer w Pentaxie będzie w ogóle wygodny w użyciu, czy lepiej korzystać z wyświetlacza?

IMHO jest w pełni użyteczny i nie ma się czego bać, choć w najniższej lustrzankowej półce bywają istotnie gorsze konstrukcje (układ luster zamiast pryzmatu, mniejsze pokrycie kadru, ciemniej, itp.) Oczywiście wizjer w dobie AF nie jest optymalizowany do ręcznego ostrzenia i należy zdawać sobie z tego sprawę. Niemniej można i tak używać obiektywów posiłkując się dodatkowo potwierdzeniem ostrości (o ile jest dostępne) czy wymieniając matówką na taką z klinem i rastrem.
LV zadomowiło się w lustrzankach nie tak znowu dawno i w pewnych sytuacjach jest ciekawym dodatkowym narzędziem do kadrowania (praca na statywie, itp.) , ale podstawą nadal jest wizjer.
Najlepiej iść do sklepu czy do znajomej osoby posiadającej tego typu sprzęt i się samemu przekonać :wink:

marzena29 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010   

Prześlicznie dziękuję wszystkim za pomoc. Wybór padł na Pentaxa K-r.

serdecznie pozdrawiam

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

marzena29, ze względu na to co pisałaś o wizjerze, polecałbym jednak coś na pentapryzmacie - minimum K-7. Dwie rolki, górny wyświetlacz i uszczelnienia, to też ważne elementy wbrew pozorom... No chyba, że priorytetem jest wysokie ISO - wtedy K-r bedzie lepszym wyborem, choć nie aż tak dobrym jak K-5...

marzena29 
Nowy

jaad75 napisał/a:
marzena29, ze względu na to co pisałaś o wizjerze, polecałbym jednak coś na pentapryzmacie - minimum K-7. Dwie rolki, górny wyświetlacz i uszczelnienia, to też ważne elementy wbrew pozorom... No chyba, że priorytetem jest wysokie ISO - wtedy K-r bedzie lepszym wyborem, choć nie aż tak dobrym jak K-5...

jaad75 ja myślałam dużo o tym wizjerze i stwierdziłam, że wygodniej będzie mi się korzystać z wyświetlacza. Wyjęłam z szafy starą Prakitkę i porównałam jakość i jasność obrazu w jej wizjerze z wyświetlaczem w kompakcie z jakiego teraz korzystam. Obym nie żałowała, ale aparat już zamówiłam.

pozdrawiam

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

marzena29 napisał/a:
jaad75 ja myślałam dużo o tym wizjerze i stwierdziłam, że wygodniej będzie mi się korzystać z wyświetlacza.
Obawiam się, że nie, ale sama się przekonasz... :smile:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010   

marzena29 napisał/a:
myślałam dużo o tym wizjerze i stwierdziłam, że wygodniej będzie mi się korzystać z wyświetlacza. Wyjęłam z szafy starą Prakitkę i porównałam jakość i jasność obrazu w jej wizjerze z wyświetlaczem w kompakcie z jakiego teraz korzystam.

A jaki ta Praktika ma wizjer, czasem nie coś "zenitopodobnego"? :wink:

Odpowiedz do tematu