Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć!
Doradźcie jakie body najlepsze do tego cud szkiełka do zdjęć psich sportów? Mam 500D, w przyszłości bedzie pewnie 5D ale narazie mnie nie stac
Opłaca sie zamieniać 500D na 40D? Czy może zostac przy 500D??
Ogólnie komfort pracy 40D jest lepszy niż 500D. Dodatkowo dostaniesz możliwość szybszych zdjęć seryjnych, lepszy wizjer, trwalszą migawkę umożliwiającą robienie zdjęć z czasem 1/8000s, czas synchronizacji lampy 1/250s. Minusów jest jednak też wiele: gorsza matryca, bardzo słaby ekran LCD, większa waga całego zestawu, brak funkcji filmów. Osobiście bym nie zmienił. Za to na 50D, to już jak najbardziej.
Ogólnie komfort pracy 40D jest lepszy niż 500D. Dodatkowo dostaniesz możliwość szybszych zdjęć seryjnych, lepszy wizjer, trwalszą migawkę umożliwiającą robienie zdjęć z czasem 1/8000s, czas synchronizacji lampy 1/250s. Minusów jest jednak też wiele: gorsza matryca, bardzo słaby ekran LCD, większa waga całego zestawu, brak funkcji filmów. Osobiście bym nie zmienił. Za to na 50D, to już jak najbardziej.
dzieki za odp
na 50D tez mnie nie stać, bo własnie kupiłam obiektyw
Na filmach mi nie zależy, na ekranie LCD też nie, bardzo zależy mi na ostrości i wyrazistości zdjęc psów w ruchu oraz na kolorach, przy ładnej pogodzie z 500D jest super ale czegoś mi jednak brakuje...
dzieki za odp
Na filmach mi nie zależy, na ekranie LCD też nie, bardzo zależy mi na ostrości i wyrazistości zdjęc psów w ruchu oraz na kolorach, przy ładnej pogodzie z 500D jest super ale czegoś mi jednak brakuje...
Według mnie warto jednak pomyśleć nad 50D choćby używanym. Szybsze zdjęcia seryjne to raz, ale microadjustment z pamięcią dla 20 szkieł jest szalenie ważny. Ja miałem 500D i za cholerę na Żytniej nie byli w stanie skorygować mi ff, a teraz pyk! i trafiam w punkt niezależnie od rodzaju światła i innych pierdydur.
Do 1/8000 przy f/4 musi być naprawdę słoneczny dzień, żeby uzyskać dobre naświetlenie, aczkolwiek dla biegających piesków, gdzie do zatrzymania ruchu potrzeba 1/500-1/1000, rzeczywiście ta opcja rozszerza zakres.
No i to co jest wspaniałe, to przyciski umożliwiające bezpośredni szybki dostęp do różnych nastaw bez potrzeby wchodzenia w menu ekranowe plus szybkie ruchy kółkiem zamiast tysięcy przyciśnięć góra-dół-lewo-prawo, co jest dostępne to fakt również w 40D.
dzieki za odp
Według mnie warto jednak pomyśleć nad 50D choćby używanym. Szybsze zdjęcia seryjne to raz, ale microadjustment z pamięcią dla 20 szkieł jest szalenie ważny. Ja miałem 500D i za cholerę na Żytniej nie byli w stanie skorygować mi ff, a teraz pyk! i trafiam w punkt niezależnie od rodzaju światła i innych pierdydur.
Do 1/8000 przy f/4 musi być naprawdę słoneczny dzień, żeby uzyskać dobre naświetlenie, aczkolwiek dla biegających piesków, gdzie do zatrzymania ruchu potrzeba 1/500-1/1000, rzeczywiście ta opcja rozszerza zakres.
No i to co jest wspaniałe, to przyciski umożliwiające bezpośredni szybki dostęp do różnych nastaw bez potrzeby wchodzenia w menu ekranowe plus szybkie ruchy kółkiem zamiast tysięcy przyciśnięć góra-dół-lewo-prawo, co jest dostępne to fakt również w 40D.
hmm w zasadzie to mogę mieć używkę 5D tylko troche drożej niż 50D. Fakt, że 50D jest super dla moich zastosowan, oglądałam trochę zdjęć i są świetne. Jednak to nie to samo co "piątka". Macie racje, zamiane na 40D sobie daruję, a może dozbieram na 5D - to chyba najlepszy wybór A, no a przy 500D, mam wrażanie że nie daje rady obiektywowi...
nie jestem pewna, dlatego pytam
A dlaczego miałby być to zły wybór??
Widziałam zdjęcia z tego aparatu psów "w locie" i były zachowane wszytskie szczegóły, niewiem niestety z jakim szkłem...
Duże znaczenie ma technika wykonywania tego typu zdjęć. Moim zdaniem 500D z 70-200 można wykonać dobre, a nawet bardzo dobre zdjęcia.
anka_szklanka sprecyzuj może co Ci się nie podoba w zdjęciach z 500D. Czy AF nie trafia tam gdzie powinien ? czy zdjęcia wychodzą rozmazane ? może są poruszone ? może obiektyw ma problem z BF/FF i nie trafia tam gdzie celujesz ?. Jak fotografujesz to używasz tyko środkowego punktu AF ? AF w trybie pojedynczym czy ciągłym ? Z jakimi czasami migawki fotografujesz poruszające się psy? Wydaje mi się że poprawienie techniki może dać lepsze efekty niż zmiana sprzętu... Zastrzegam że nie znam Twoich umiejętności fotografii i mogę się mylić.
Też mam sporo takich zdjęć. W innym wątku wstawiłem nawet kilka z 5D + 70-200/4L: http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Ale zdecydowanie dołączam do pytań goltara.
W takiej fotografii trzeba wiedzieć co i jak. Potrzebna jest odpowiednia technika.
Według mnie w 500D jest wystarczający AF aby takie zdjęcia śmigać.
Masz tam centralny punkt krzyżowy i tryb AI-Servo - nic więcej nie potrzeba oprócz 1/1000s.
Duże znaczenie ma technika wykonywania tego typu zdjęć. Moim zdaniem 500D z 70-200 można wykonać dobre, a nawet bardzo dobre zdjęcia.
anka_szklanka sprecyzuj może co Ci się nie podoba w zdjęciach z 500D. Czy AF nie trafia tam gdzie powinien ? czy zdjęcia wychodzą rozmazane ? może są poruszone ? może obiektyw ma problem z BF/FF i nie trafia tam gdzie celujesz ?. Jak fotografujesz to używasz tyko środkowego punktu AF ? AF w trybie pojedynczym czy ciągłym ? Z jakimi czasami migawki fotografujesz poruszające się psy? Wydaje mi się że poprawienie techniki może dać lepsze efekty niż zmiana sprzętu... Zastrzegam że nie znam Twoich umiejętności fotografii i mogę się mylić.
AF czasem się spóźnia, i trafia w ogon zamiast w głowe psa biegnącego z naprzeciwka
Jeśli sa poruszone, to zdaje sobie sprawe że to moja wina bo robie z ręki... Przy dobrej pogodzie jest ok, chociaz z nowym szkłem jeszcze nie miałam okazji zobaczyć słońca
Może nie doprecyzowałam wypowiedzi, owszem potrzebny mi super szybki zestaw do psich sportów, ale nie tylko o ruch tu sie rozchodzi. Robie też pozowane zdjęcia i obraz jest jakby "brudny", nie dość, że kolory takie sobie najczęściej (zwykle musze podciągać w PS) i niewyraźne - chciałabym aby było można policzyć włoski na sierści
No więc mamy przyczynę niepowodzeń. Jeśli zdajesz się na to gdzie ostrość ustawi aparat, a być może też jaki ustawi czas migawki, nigdy nie wyjdzie Ci dobre zdjęcie tego typu. Musisz się nauczyć świadomie używać parametrów ekspozycji i punktu ostrości. Pewnie zdjęcia robisz na trybie zielonym?
No więc mamy przyczynę niepowodzeń. Jeśli zdajesz się na to gdzie ostrość ustawi aparat, a być może też jaki ustawi czas migawki, nigdy nie wyjdzie Ci dobre zdjęcie tego typu. Musisz się nauczyć świadomie używać parametrów ekspozycji i punktu ostrości. Pewnie zdjęcia robisz na trybie zielonym?
o nie! Porzuciłam zielony kwadracik, bo dopiero mi gnioty wychodziły
Fakt faktem, cały czas się uczę świadomie korzystać z dóbr lustrzanki...
Ok a co z tym:
anka_szklanka napisał/a:
Robie też pozowane zdjęcia i obraz jest jakby "brudny", nie dość, że kolory takie sobie najczęściej (zwykle musze podciągać w PS) i niewyraźne - chciałabym aby było można policzyć włoski na sierści czyli mega ostrość tym razem w statyce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10