Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na Festiwal Optyczny

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 22 Lis, 2010 19:55
Co zamiast KITA do Nikona
Autor Wiadomość
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 08 Lip, 2017 15:51   

Andrzej.M. napisał/a:
Co do mierzenia w sklepie - pic na wodę...

Jak się zabierze swój laptop lub tablet i skorzysta ze statywu oraz tablicy do kontroli AF, która w porządnych sklepach jest wystawiona do użytku, to żaden pic na wodę. Choć faktem jest, że trzeba mieć pewne doświadczenie i obycie, żeby dobrze to sprawdzić.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4046
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Nie 09 Lip, 2017 18:39   

komor napisał/a:
ak się zabierze swój laptop lub tablet i skorzysta ze statywu oraz tablicy do kontroli AF

Oczywiście - takie drobiazgi - od razu na miejscu wywołać rawa i sprawdzić czy jest FF/BF ... albo czy jest rozdzielczość na poziomie jakiego oczekujemy... Chociaż ja wolę to zrobić na spokojnie w domu... :wink:
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 11:29   

A to jakiś problem w Pentaksie jest wywołać RAW-a i sprawdzić? :) Oczywiście, że najwygodniej w domu, z dużym monitorem itd., ale wskazuję tylko, że jak się ma jakiś tam sprzęt, to można sobie poradzić i w sklepie. Oczywiście jak nie ma się ani laptopa, ani tabletu na którym damy radę wywołać RAW-a lub choćby obejrzeć JPG-a w pełnej rozdzielczości (powinno wystarczyć), to gorzej. Ale można się jeszcze posiłkować ekranem wbudowanym z aparat. Przy fotografowaniu tablicy do kalibracji AF nie jest to niemożliwe, tam dobrze widać, gdzie padła ostrość.
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 30 razy
Posty: 2750
Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 11:53   

Jeśli mikamika nie goni królika (ani innych dzikich zwierząt lub samolotów), to powinna zmienić aparat na bezlusterkowca z kontrastowym AF. Będzie miała lżej i zapomni o tych zarozumiałych frontfokusach i backfokusach.
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4046
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 14:38   

T.B. napisał/a:
zmienić aparat na bezlusterkowca z kontrastowym AF

To można nawet ręcznie ostrzyć w trybie LV... W pentaxach jest nawet focus peaking... :razz:
 
 
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik



Pomógł: 73 razy
Posty: 5232
Skąd: Tychy
Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 19:21   

A czego nie ma w Pentaxach?
 
 
 
mikamika 
Nowy


Posty: 5
Wysłany: Wto 11 Lip, 2017 18:22   

Andrzej.M. napisał/a:

Nie da się tego wszystkiego opędzić jednym obiektywem. Na początek proponuję jednak sigmę 17-50/2,8 do tego stałkę w rodzaju 85mm.


domyślam się, że jeden obiektyw to mało, jednak względy finansowe zmuszają mnie do kompletowania sprzętu powoli :D ciągnie mnie ku 35, by w następnej kolejności dokupić 85mm.

Do tej pory pracowałam na zoomach, chcę nauczyć się czegoś nowego i stąd decyzja o stałoogniskowym obiektywie. Zmusi mnie do chodzenia, do zbliżania się.

Dziękuję także za rady odnośnie sklepów, macie rację, lepiej wybrać sklep z renomą, który dba o klienta oraz o swoją markę.

Może wiecie, czemu w tym samym sklepie sigma 35mm kosztuje 570 funtów oraz 800 funtów, w specyfikacji praktycznie to samo (droższa ma FLD (“F” Low Dispersion) glass element, SLD (Special Low Dispersion) glass element). Obie ostrzą w manualu i z autofocusem. Czy warto więc wybierać droższą tylko dla FLD oraz SLD?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 10:21   

mikamika napisał/a:
domyślam się, że jeden obiektyw to mało, jednak względy finansowe zmuszają mnie do kompletowania sprzętu powoli ciągnie mnie ku 35, by w następnej kolejności dokupić 85mm. Do tej pory pracowałam na zoomach, chcę nauczyć się czegoś nowego i stąd decyzja o stałoogniskowym obiektywie. Zmusi mnie do chodzenia, do zbliżania się.

Szedłem podobną drogą, jeśli sama tak zdecydowałaś, to nie ma w tym nic złego.

mikamika napisał/a:
Może wiecie, czemu w tym samym sklepie sigma 35mm kosztuje 570 funtów oraz 800 funtów, w specyfikacji praktycznie to samo (droższa ma FLD (“F” Low Dispersion) glass element, SLD (Special Low Dispersion) glass element). Obie ostrzą w manualu i z autofocusem. Czy warto więc wybierać droższą tylko dla FLD oraz SLD?

Podaj konkretne modele, nazwy, oznaczenia. Nie ma dwóch tak podobnych Sigm. Jest Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM, bardzo dobry obiektyw, ale moim zdaniem kupno go do aparatu DX nie ma sensu, chyba że naprawdę niedługo planujesz przesiadkę/dokupienie FX. Jeśli nie masz tego w przewidywalnie bliskich planach, to lepiej kupić Sigmę A 30 mm f/1.4 DC HSM, a za zaoszczędzone pieniądze wziąć Nikkora 85/1.8 czy 50/1.8.
 
 
mikamika 
Nowy


Posty: 5
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 10:37   

komor napisał/a:

Podaj konkretne modele, nazwy, oznaczenia. Nie ma dwóch tak podobnych Sigm. Jest Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM, bardzo dobry obiektyw, ale moim zdaniem kupno go do aparatu DX nie ma sensu, chyba że naprawdę niedługo planujesz przesiadkę/dokupienie FX. Jeśli nie masz tego w przewidywalnie bliskich planach, to lepiej kupić Sigmę A 30 mm f/1.4 DC HSM, a za zaoszczędzone pieniądze wziąć Nikkora 85/1.8 czy 50/1.8.


to jest ta sama sigma 35mm, ale w dwóch cenach:
1) SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM A Standard Prime Lens - for Nikon kosztuje 580 funtów,
2) SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM Standard Prime Lens - for Nikon kosztuje 800 funtów.

W specyfikacji obiektywów jest praktycznie to samo, oprócz wspomnianych FLD oraz SLD w droższej wersji. Teraz zauważyłam, ze tańsza ma literkę "A", czy to ma znaczenie? W rozpisce z linku http://www.optyczne.pl/52...%B3w_Sigma.html nie ma samodzielnie litery "A".

Co do FX i DX - w przyszłosci planuję przesiąść się na pełne klatki, niestety nie wiem jak szybko to nastąpi.
Czy sigma 35mm zamontowana na body DX będzie dawała złe zdjecia? O nikkorach czytałam, że AF nie jest tak skuteczny jak w sigmach.
 
 
Negatyw 
Entuzjasta



Pomógł: 13 razy
Posty: 613
Skąd: Reda
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 11:14   

Litera A oznacza linię obiektywów Art. Różnice to wygląd i materiały użyte do budowy obiektywów linii Art. Przeczytaj:
http://fotoblogia.pl/7758...lo-recenzja,all
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 11:25   

mikamika napisał/a:
to jest ta sama sigma 35mm, ale w dwóch cenach:
1) SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM A Standard Prime Lens - for Nikon kosztuje 580 funtów,
2) SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM Standard Prime Lens - for Nikon kosztuje 800 funtów.

Nie ma dwóch takich modeli. Albo sklep coś popindolił, albo nie wiem. Dasz wreszcie linki do sklepu, czy nadal będziemy teoretyzować? :)

mikamika napisał/a:
Czy sigma 35mm zamontowana na body DX będzie dawała złe zdjecia?

Nie, będzie dawała dobre zdjęcia, tyle że zapłacisz za coś, czego do końca nie użyjesz (różnica w cenie między Sigmą A 30/1.4 a Sigmą A 35/1.4 jest spora), no i będziesz miała o 5 mm węziej. Na małej matrycy wolałbym mieć 30 mm a potem albo 50 albo 85. Tak zresztą miałem, Sigmę 35 mm kupiłem dopiero po przejściu na większą matrycę. Decyzja należy do Ciebie, po przejściu na pełną klatkę Sigmę 30mm trzeba będzie sprzedać.
 
 
mikamika 
Nowy


Posty: 5
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 11:34   

komor napisał/a:

Nie ma dwóch takich modeli. Albo sklep coś popindolił, albo nie wiem. Dasz wreszcie linki do sklepu, czy nadal będziemy teoretyzować? :)


dam, dam :P

http://www.pcworld.co.uk/...124550-pdt.html
http://www.pcworld.co.uk/...164518-pdt.html

et voilà!
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4046
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 11:36   

mikamika napisał/a:
o tej pory pracowałam na zoomach, chcę nauczyć się czegoś nowego i stąd decyzja o stałoogniskowym obiektywie. Zmusi mnie do chodzenia, do zbliżania się.

To kupże sobie Nikkora 35/1,8 - bardzo dobre szkło pod DX - wiecej naprawdę nie trzeba! A kosztuje niewiele i pozwoli na zakup razem z 85/1,8. Po co komplikować życie z drogimi i cięzkimi sigmami. Dla 1/3 przysłony więcej? Tego nie odczujesz. Na dodatek to szkło da się używać również na FF gdybyś kiedyś zmieniała puszkę.
 
 
Negatyw 
Entuzjasta



Pomógł: 13 razy
Posty: 613
Skąd: Reda
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 12:03   

mikamika napisał/a:
...
to jest ta sama sigma 35mm, ale w dwóch cenach:
1) SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM A Standard Prime Lens - for Nikon kosztuje 580 funtów,
2) SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM Standard Prime Lens - for Nikon kosztuje 800 funtów...
Dokładnie to jest ta sama Sigma. Dlaczego dwie różne ceny?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 12 Lip, 2017 23:37   

Andrzej.M. napisał/a:
To kupże sobie Nikkora 35/1,8 - bardzo dobre szkło pod DX - wiecej naprawdę nie trzeba! A kosztuje niewiele i pozwoli na zakup razem z 85/1,8. Po co komplikować życie z drogimi i cięzkimi sigmami.

Kupno tego Nikkora nie jest złym pomysłem, sam nieraz go polecałem, ale jak ktoś ma ciut więcej kasy niż potrzeba na tego Nikkora to naprawdę Sigma 30/1.4 jest moim zdaniem lepszym pomysłem. Nie jest wiele droższa, nie jest wcale wielka i ciężka, a jednak daje więcej moim zdaniem.

mikamika, co do linków do PC World, to jeden z nich ma cenę nieaktywną, przynajmniej u mnie więc jak rozumiem nie da się kupić. To jakiś błąd sklepowy, jest tylko jeden model tej Sigmy, w takiej obudowie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13