Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do Nikona > 70mm
Autor Wiadomość
reo 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010   Obiektyw do Nikona > 70mm

Witam.
Zanoszę się z zamiarem kupna obiektywu dziewczynie pod choinkę o ogniskowej większej jak 70mm. Przeszukałem forum i praktycznie nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Na razie posiada Nikona D90 z Sigmą DC 17-70mm 1:2.8-4.5 Macro HSM, ale często słyszę ze brakuje jej "wiekszego zooma" :P Znalazłem dość tanio Sigme 70-300mm F4-5.6 DG MACRO i właśnie nie wiem co o tym obiektywie sądzić. Mam dość ograniczony budżet bo tylko 400zł. A w fotografii skupia się na portretach, zwierzętach, krajobrazy i macro. Jeśli nie znajdę żadnego obiektywu to pewno pozostaje mi kupić jakaś lampę błyskową.

Z góry dziekuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 29 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

js70 
Uczestnik

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010   Re: Oniektyw do nikona 70+

Mam tą sigmę i szczerze powiem, że to średni obiektyw. Podobno dużo lepsza jest Sigma w wersji APO (ale pewnie w swoim budżecie raczej nie dostaniesz). Co do wad to dość wolny AF (nie jest to napęd HSM) i trochę mydli powyżej 200 mm. Co do makro to ma skalę odwzorowania 1:2, więc do robaczków raczej się nie nadaje, co najwyżej do obiektów wielkości kwiatów.
Reasumując biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość (nowy ok 600 zł) to nie jest to zły wybór. W kwocie, którą podałeś możesz szukać jeszcze jakiegoś używanego Nikkora 70-300 AF. D 90 ma wbudowany silnik, więc nie potrzebuje obiektywów z własnym napędem.

reo 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010   

Właśnie mam okazje kupić używkę za ok 400zł z odbiorem osobistym. Właśnie tą wersje DG MACRO. Właśnie też zastanawiam się nad lampą Nissan Di622 widzę ze taką posiadasz.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

400zl to bardzo niewiele zarowno jesli chodzi o obiektyw jak i lampe, poza tym z tego typu prezentami latwo nie trafic i moze sie okazac, ze wydasz kase na cos czego nie bedzie uzywac bo np sama zbiera na tele tyle ze jakies porzadniejsze. mysle, ze ma palcach jednej reki mozna policzyc obiektywy za 400-500zl ktore naprawde warto miec i zaden z nich to tele. skoro interesuje ja makro to moze jakis zestaw pierscieni posrednich albo raynoxa (choc tu nie jestem pewna, czy zmiescisz sie w budzecie), cos skromniejszego ale za to fabrycznie nowego. moze cos innego? komplet filtrow? skorzany pokrowiec? ksiazke o fotografii? kurs fotografii?

reo 
Nowy

W sumie to juz odemnie dostała Body obiektyw WW w zeszłym roku, a teraz czas na lampe, jakis tele i torbe tyle ze teraz troche mniej kasy odłożone. Jednak jak to kobieta torba musi spełniać warunkji o których ja nie mam zielonego popjęcia, zawsze jak jej jakąś torbe pokazuje to słysze "nie taki kolor, a tu nie takie zamykanie, bla bla :P "

js70 
Uczestnik

reo napisał/a:
W sumie to juz odemnie dostała Body obiektyw WW w zeszłym roku, a teraz czas na lampe:P"

Jeśli chodzi o lampy to w tej cenie jedyny sensowny wybór to Nissin Di622. Za ok 400 zł dostaniesz już nowego w pierwszej wersji, wyprzedają zapasy, bo weszła nowa wersja 622 mark II. Nowa wersja to ok 540 zł (w sumie warto dopłacić, bo ma dodanych parę przydatnych funkcji). Do amatorskich zastosowań ta lampa wystarczy, nawet starszy typ. No i nowa, więc na prezent lepiej się nadaje niż używany sprzęt

Odpowiedz do tematu