Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 29 Lis, 2010
Co wybrac A900 czy D700.
Autor Wiadomość
Monte Christo 
Nowy

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010   Co wybrac A900 czy D700.

Witajcie.
Juz czas na pelna klatke cyfrowa.
Fotografia zajmuje sie juz jakis czas, ale czysto amatorsko.
Jestem juz jakis czas w systemie Minolty, wiec szkla mam od minolty.
Mam 50 f1.4, 70-210F.2.8, to z pelnej klatki.
Zeisa mam 16-80, i Tamrona 17-50f,28.
W obecnej chwili mam a700, ale chcialbym juz pelna klatke.

Co jesli mielibyscie kupic, wybralibyscie wy ??
a700 nie sprzedawalbym, zostawilbym sobie go jako awaryjny sprzet.

Wiem, ze znajda sie zwolennicy i tego system i tego, ale mnie chodzi o jakosc,
Wiekszosc zdjec to pejzaz.
(wiem, ze to pro body, ale potrzebuje je wykorzystac na wyprawy w gory, trekking itp, wiec wytrzymalosc,waga, przy -20 zeby dzialal dlugo itp tez sa dla mnie bardzo wazne.)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010   

Monte Christo napisał/a:
zostawilbym sobie go jako awaryjny sprzet

Aż tak źle z nim? :razz:
Zeissa i Tamrona bym radził sprzedać - szkoda trzymać szkła tylko do cropa.
Flynta i 50/1,4 ładnie rysują na pełnej klatce.

Pytanie najważniejsze - czego potrzebujesz w aparacie? Dużej rozdzielczości? Świetnego AFa? Małych szumów na wysokim iso? Świetnego niskiego iso?

Marian 
Optyczny

Ja bym to uzależnił od tego jak chcesz oglądać pliki: na ekranie czy na odbitkach?

W pierwszym przypadku czekałbym.
W drugim przypadku masz kilka wariantów postępowania ale nie będę się rozpisywał, bo może odbitki cię nie interesują.

komor 
Moderator

A ja uzależniłbym to od przewidywanej szklarni (i budżetu na nią). Swego czasu pokazywał tu swoje zdjęcia osobnik z A900 i paroma Zeissami i bardzo mi się podobały. Szumy nie szumy, obrazki krajobrazowe były przednie i była to nie tylko zasługa fotografa, bo jakość rozmyć itd. – bardzo mi się podobała.

Luke_S 
Maniak

Ja, kiedy wybierałem sprzęt, byłem już o krok od zakupu A850. Podobają mi się te Soniaki, nawet pomimo kilku wad. Jakość zdjęć na niskim iso jest rewelacyjna, jak na mój gust lepsza niż w 5DII i D700. Sytuacja odwraca się powyżej iso 800, ale nie każdy potrzebuje takich czułości. Sony nie ma bardzo rozbudowanej szklarni, ale ma kilka ciekawych obiektywów. Fajny jest ten tani 28-75 f/2,8 (który jest jeszcze tańszy w wersji Minolty i Tamrona), naprawdę dobry optycznie. Do tego szkła Zeissa - ultra szeroki kąt i strandardowy zoom, o jakości nie ustępującej odpowiednikom Canona czy Nikona. No i stabilizacja obrazu w korpusie... Za tym patentem po zmianie systemu tęsknię najbardziej. Ci, którzy podważają jej użyteczność, zwyczajnie nie mieli okazji z niej korzystać na co dzień i nawet nie wiedzą, co tracą ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
No i stabilizacja obrazu w korpusie... Za tym patentem po zmianie systemu tęsknię najbardziej. Ci, którzy podważają jej użyteczność, zwyczajnie nie mieli okazji z niej korzystać na co dzień i nawet nie wiedzą, co tracą ;)
Bawili się, nie tylko soniaczami, ale też i pentaxkami i jakoś to im nie przeszkadza focić i nawet - o zgrozo - wyłączać stabilizację :D

Swoją drogą jedyne co mi się podoba w systemie soniacza to ten patent na obracaną lampę błyskową ;) No ale dla jednej lampy się systemu nie zmienia :D

Luke_S 
Maniak

Nie chodzi o to, żeby się przy okazji pobawić stabilizacją, tylko nauczyć się z nią pracować na co dzień, bo można dzięki niej wiele zyskać. Ale cóż, jeśli ktoś jej nie ma, to się nie nauczy ;)

Co do lampy, to faktycznie jest pomysłowo skonstruowana. Mi się jednak bardziej podoba intelligent preview, wyprofilowanie gripa, dżojstik i wizjer. Górny ekran w Alfie jest śmiechowy i mogłoby go nie być, albo mógłby wyświetlać inne informacje, jeśli już. Szkoda, że nie ma LV.

Marian 
Optyczny

Skoro jesteś w Minolcie i masz A700 to zaskakuje mnie wymienienie przez ciebie D700. Po co ci to?

Zamiast nad D700 pomyśl o kamerze.

Jeśli będziesz oglądał zdjęcia na ekranie, to raczej bym pomyślał o nowych kamerach HD z wymiennymi obiektywami i dużymi sensorami. Będzie tu Sony, ale i Panasonic wart uwzględnienia bo jest tańszy i prawie jest, a Sony dopiero będzie.

Do oglądania na ekranie lub monitorze aparat foto niepotrzebny. Kamera HD z dużym sensorem też zrobi zdjęcie wystarczającej jakości, a poza tym kręci filmy.

Co innego gdy myślisz o odbitkach czy też wydrukach, i to dużych rozmiarów, wtedy bym poczekał do przyszłego roku, na następcę A900.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
Nie chodzi o to, żeby się przy okazji pobawić stabilizacją, tylko nauczyć się z nią pracować na co dzień, bo można dzięki niej wiele zyskać. Ale cóż, jeśli ktoś jej nie ma, to się nie nauczy ;)
Jak nie ma w body to często jest w obiektywie, i jak się okazuję mam on pewne zalety nad rozwiązaniem korpusowym ;)

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
...często jest w obiektywie

Ja to widzę inaczej: często nie ma w obiektywie...

hijax_pl napisał/a:
...i jak się okazuję mam on pewne zalety nad rozwiązaniem korpusowym ;)

No ma, ale głównie w teleobiektywach.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Marian napisał/a:
Zamiast nad D700 pomyśl o kamerze.
A która kamera ma AF porównywalny z D700 i np. obsługuje lampy błyskowe na podobnym poziomie?... :razz:

[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 15:36 ]
hijax_pl napisał/a:
Jak nie ma w body to często jest w obiektywie, i jak się okazuję mam on pewne zalety nad rozwiązaniem korpusowym ;)
Podobnie jak rozwiazanie korpusowe ma pewne zalety nad tym obiektywowym...

Marian 
Optyczny

jaad75 autor wspomniał tylko o pełnej klatce, więc nie wiadomo czy mu ten AF z D700 jest niezbędny. Może AF z kamery Panasonica by mu wystarczył.

W każdym razie będąc w Minolcie i mając A700 nie pchałbym się teraz w D700. Następca A900 jest na dodatek w drodze.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Marian, ale pisze też:
Monte Christo napisał/a:
Wiekszosc zdjec to pejzaz.
(wiem, ze to pro body, ale potrzebuje je wykorzystac na wyprawy w gory, trekking itp, wiec wytrzymalosc,waga, przy -20 zeby dzialal dlugo itp tez sa dla mnie bardzo wazne.)
Myślisz, że kamera sprawdzi się w takich warunkach lepiej niż D700?

Marian 
Optyczny

A to zależy na czym te pejzaże będzie oglądał. Jeśli na ekranie HD, to wystarczy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Marian napisał/a:
A to zależy na czym te pejzaże będzie oglądał. Jeśli na ekranie HD, to wystarczy.
Powiedzmy... A wytrzymałość, waga, uszczelnienia, długość pracy na baterii, czy wreszcie możliwość zapisu RAW?... :smile:

Odpowiedz do tematu