Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tenpa czy Dk-21M?
Autor Wiadomość
ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011   Tenpa czy Dk-21M?

Znalazłem takie coś:
http://cgi.ebay.com/TENPA...=item335f44f4c4

Czy ktoś z Was używa?
Cena i (najprawdopodobniej) możliwości w stosunku do DK21M są znacznie ciekawsze.

Chyba się szarpnę...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011   

Chyba miałeś na myśli DK-17M ;)

Mam DK-17M skręcone razem z DK-19, powiększa 1,2x i na początku trzeba się przyzwyczaić bo jak się nie zbliży dość dobrze oka to nie widać np linii statusowej ;)

Zatem przy powiększeniu 1.36x będzie jeszcze gorzej...

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011   

Jednak DK-21M. DK-17M jest do FX.
Cytat:
Compared to the performance of the OEM magnifier, tests have shown that TENPA viewfinder magnifier was able to magnify the view to 1.36x and see the whole frame. It will bring you nearly full-frame cameras experience on APS and 4/3 cameras, makes it easier to precisely focus by making the camera's small viewfinder bigger.
For glasses wearers, the 1.22x model is recommended. Dark corners on 1.36x model will be more than 1/4, while the 1.22x model is about 1/6-1/8 or less.

To mnie zaciekawiło. Poza tym Tenpa wydaje się być lepszej jakości niż oryginał...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
For glasses wearers, the 1.22x model is recommended. Dark corners on 1.36x model will be more than 1/4, while the 1.22x model is about 1/6-1/8 or less.
i własnie o tym zmniejszeniu pola widzenia mówię ;-)

ov_Darkness 
Rozmowny

Ale to tylko przy okularach. A ja szczęśliwie mam perfekcyjny wzrok. :D

A jak zacytowałem powyżej, w przeciwieństwie do Nikona, tenpa powiększa o 1.36x tak, że można zobaczyć całą klatkę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ov_Darkness napisał/a:
Ale to tylko przy okularach. A ja szczęśliwie mam perfekcyjny wzrok. :D
Tu nie chodzi o wzrok, ale o odległość punktu ocznego...
ov_Darkness napisał/a:
że można zobaczyć całą klatkę.
Raczej, że będziesz miał o tak powiększony wizjer, że wydawać się będzie, że to FF ;)

komor 
Moderator

hijax_pl, w cytacie stało:

TENPA viewfinder magnifier was able to magnify the view to 1.36x and see the whole frame.

Czyli będzie winieta, ale nic się nie schowa, jak się patrzy bez okularów. Tak ja to rozumiem.

ov_Darkness 
Rozmowny

Ale mnie paypal swędzi....

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Używam muszli 1.2x z K10D, który ma wizjer bardzo podobny do S5... Obawiam się, że 1.36x to jednak przesada...

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011   

jaad75: używasz konkretnie tej Tenpy?
Nosisz okulary?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011   

ov_Darkness, nie, używam orginalnej muszli Pentaksa z powiększeniem 1.2x... Nie polecam jednak kupowania czegoś z jeszcze większym powiększeniem, bez spróbowania. I nie, nie noszę okularów. Tyle, że nie wierzę, że można bezkarnie uzyskać aż tak duże powiększenie.

dr11 
Optyczny

ov_Darkness, przeczytaj opinie z wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=60067
Powinny Ci nakreślić obraz tegoż ustrojstwa.

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11, jeśli opinie tych użytkowników są tyle warte, co ich opinie o wizjerach D80 vs. 50D (0.59 vs. 0.56), czy D300 vs. 40D (0.63 vs. 0.56), to szkoda je w ogóle czytać... :lol:

Już przy muszli 1.2x w K10D jest wyraźnie obniżony punkt oczny. Widać oczywiście pasek stanu i cały kadr (choć nie obejmujesz go już jednym spojrzeniem), ale myślę, że nawet minimalnie większe powiększenie byłoby już męczące, przy tej wielkości wizjerach.
Dla przypomnienia, wizjer w K10D, to 0.60 (0.95x, 95%, na cropie 1.5) przy punkcie ocznym 20mm, a w S5 0.59 (0.94x, 95%, crop 1.5) przy 19.5mm (niższy punkt oczny działa tu na niekorzyść). Po prostu polecałbym gdzieś to najpierw wypróbować - kupienie muszli 1.2 jest znacznie bardziej bezpieczne.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
jeśli opinie tych użytkowników są tyle warte, co ich opinie o wizjerach D80 vs. 50D (0.59 vs. 0.56), czy D300 vs. 40D (0.63 vs. 0.56), to szkoda je w ogóle czytać...

Nie wiem jak D80, ale porównując bezpośrednio jedno po drugim D300 i 40/50D różnica jest uderzająca. Nie wiem jak ten gościu może twierdzić, że wizjer w D300 jest gorszy. Jest wyraźnie lepszy, choć na cyferkach cytowanych przez Jaada może tego tak nie widać.

Tak czy owak kusi mnie ta Tenpa, może być 1.22, zawsze to coś. Na Allegro jest obecnie zero, czyli co, zamawiać z ebay.com? Sprzedawcy i tak są z Chin, z tego co widzę (Apexcam) więc chyba to najprostsza droga.

dr11 
Optyczny

komor, napisz do tego ktosia z CB, może ma coś na stanie.
jaad75, mam gdzieś opinie o wizjerach jakiegoś jednego maniaka, dla mnie każdy w cyfrówce jest mały :P
Odnosiłem się do doświadczeń z patrzeniem przez tego dodatkowego judasza.

Odpowiedz do tematu