Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nurtuje mnie pewien problem związany z GO, wielkością matryc i wartości.a przysłony w obiektywie. Np mam obiektyw o ogniskowej 100mm podpięty do aparatu FF i mam obiektyw 50mm podpięty do aparatu z matryca 4/3. Więc mam ten sam kąt widzenia czyli robiąc zdjęcie z tej samej odległości dostane dwa identyczne kadry (ta sama perspektywa). Ale żeby uzyskać ta samą GO to obiektyw na FF musi mieć wyższa przysłonę o wartość croppa. Np 100mm/16 (FF) będzie odpowiadać 50mm/8 (4/3). Wtedy otwór bezwzględny przysłony jest identyczny. I teraz pytanie czemu tak jest? Czemu GO zależy fizycznego otworu przesłony w przypadku tej samej perspektywy i kadrów a różnej wielkości matrycy? Bardzo chciałbym poznać takie fizyczne uzasadnienie, jakiś dowód. Próbowałem to sobie rozrysować tak jak się rysuje soczewkę z różnymi wartościami przysłony tworzącą obraz na matrycy. Wtedy widać, że zmieniają się kąty i to wpływa na GO. Ale nie wiem jak to zrobić dla różnych matryc. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Jeśli to zły dział to przepraszam, ale nie wiem jaki byłby odpowiedniejszy?
hijax_pl czytałem o krążkach rozproszenia. Ale nie widzę jak z analizy wielkości krążków rozproszenia wynika zależność o którą pytam: stała bezwzględna wielkość otworu przysłony przy różnych formatach matrycy daje tą sama GO (pod warunkiem, że perspektywa i kadr są identyczne). Jeśli wiesz jak to udowodnić to proszę napisz.
I teraz pytanie czemu tak jest? Czemu GO zależy fizycznego otworu przesłony w przypadku tej samej perspektywy i kadrów a różnej wielkości matrycy?
Nie za bardzo rozumiem. Przecież głębia ostrości zależy właśnie od wielkości źrenicy, a że prościej zapisać to jako relację ogniskowej i liczby przysłony?...
Głębia ostrości jest niezależna od konstrukcji obiektywu. Zatem przy Twoim przykładzie różnice będą tylko w dopuszczalnych krążkach rozproszenia, zakładając wykonanie odbitek o tej samej wielkości.
To może zapytam inaczej. Czemu GO zależy właśnie od bezwzględnej wielkości przesłony? Jeśli mamy ten sam obiektyw z tą samą matrycą i jedynie zmieniamy wartość przysłony, to zmieniają się kąty pod jakimi padają promienie na matryce i ładnie widać zmianę GO. Na wiki jest taki obrazek: http://upload.wikimedia.o...tration.svg.png
Ale jak to się ma do tej sytuacji którą opisałem: 100mm/16 na FF i 50mm/8 na 4/3? Przecież dłuższa ogniskowa to większa odległość obiektyw-matryca. Czyli kąty pod jakimi padają promienie powinny być takie same dla 100mm/8 (FF) i 50mm/8 (4/3). 100mm/8 ma fizycznie 2x większy otwór niż 50mm/8 ale tez odległość obiektyw-matryca jest 2x większa.
Po prostu nie wiem jak udowodnić albo jakoś pokazać na rysunku z soczewką i matrycą, że dla 100mm/16 (FF) i 50mm/8 (4/3) Go będzie takie samo.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 11 Gru, 2010
qazwsxedc napisał/a:
Po prostu nie wiem jak udowodnić albo jakoś pokazać na rysunku z soczewką i matrycą, że dla 100mm/16 (FF) i 50mm/8 (4/3) Go będzie takie samo.
Patrząc na podlinkowany rysunek widzę sprawę następująco.
Ten sam bezwględny rozmiar otworu da Ci takie ugięcie promieni. Na FF odległość soczewki od matrycy masz 2x większą, zatem krążek rozproszenia będzie też 2x większy. Ponieważ sensor jest 2x większy, to procentowo krążek zajmie tyle samo miejsca, czyli GO będzie taka sama.
Ale sam się chętnie dowiem jak to jest, bo nie mam pojęcia o optyce, to dla mnie wynika z rysunku... Do tej pory wystarczał mi wzór, nie wnikałem skąd on jest (co oczywiście jest ciekawe, tylko trzeba mieć na to czas )
Czemu GO zależy właśnie od bezwzględnej wielkości przesłony?
Wrócę znów do tych nieszczęsnych krążków. Domykanie przysłony powoduje , że nam się te stożki wyciągają (zmniejsza się kąt wierzchołkowy) - czyli średnice w punkcie przecięcia z płaszczyzną obrazową są coraz mniejsze. A to prowadzi do wniosku, iż bliżej nam do tych krytycznych wielkości krążków uznawanych za ostre.
Zauważ jaki wpływ ma odległość przedmiotowa - im mniejsza tym coraz większy kąt wierzchołkowy stożków. W szczególności, proste biegnące z nieskończoności są "praktycznie równoległe", dając obraz ostry niezależnie od użytej przysłony.
Co do porównywania wielkości matryc może prościej będzie wyobrazić sobie to w ten sposób: masz aparat FF, obiektyw np 100mm i użytą przysłonę np f/5.6. Robisz zdjęcie - dla uproszczenia niech będzie to negatywowa klisza, z którego wykonujesz odbitkę w formacie 20x30cm. Co jest krążkiem rozproszenia? Ano to co widzisz na wydruku jako punkt. A teraz zmieniamy nastawy powiększalnika tak aby na papierze 20x30cm znalazła się tylko środkowa część kadru (powiększamy dwukrotnie). I co się okazuje? Powiększamy krążki. To co wcześniej było ostre zaczyna wchodzić nam w nieostrość.
Taki sam eksperyment - ale myślowy można przeprowadzić w drugą stronę. Tym razem zmniejszamy obraz dwukrotnie, tak aby oryginalna klatka FF weszła nam w obszar APS-C (czyli zmniejszamy dwukrotnie). Zauważamy, że więcej elementów jest ostrych - i tak też jest; dwukrotne pomniejszenie spowodowało, że głębia się dwa razy zwiększyła.
I tak też się dzieje, gry porównujemy kadry FF i APS-C. Jeśli mamy to samo odwzorowanie - mamy tą samą głębię (ale inne kadry). Jeśli mamy takie same kadry, to mamy inne odwzorowanie i zarazem inną głębię.
hijax_pl z matrycy 4/3 powiększasz obraz 2x bardziej niż z FF aby otrzymać taki sam wydruk. Czyli w myśl Twojego rozumowania to obrazy z mniejszej matrycy będą miały większą GO, a przecież jest odwrotnie. Poza tym APS-C nie jest 2x razy mniejsze od FF, coś Ci się miesza.
dr11 ja już kiedyś przeglądałem forum canonowców ale tam konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Praktyczne różnice między formatami znam. Ale jak narysować sobie te promienie przechodzące przez soczewkę i padające na matryce w obu przypadkach tak żeby było widać odpowiednie kąty i ich wartości to nie wiem. A właśnie to by wytłumaczyło wszystko. Pytanie nie jak jest ale dlaczego jest właśnie tak!
qazwsxedc, tu wszystko ustawisz, zobaczysz jak się mają obrazy do długości ogniskowej, wielkości otworu, jedynie zmianę wielkości sensora musisz sobie wyobrazić.
http://phet.colorado.edu/...-optics_en.html
dr11 fantastyczną stronę podałeś. Na prawdę znakomity symulator soczewki. Co prawda nadal nie wiem czemu o GO decyduję bezwzględna wielkość otworu przysłony. Próbowałem to dzisiaj cały dzień sobie narysować i policzyć i nic. Może jutro się uda
Czyli w myśl Twojego rozumowania to obrazy z mniejszej matrycy będą miały większą GO, a przecież jest odwrotnie
Ale przecież ustawiając taki sam kadr na FF i APS-C czy 4/3 de facto zmniejszasz - wciskasz obraz z FF do ramki 4/3, czyli zwiększasz GO. Opisałem to w kontekście zwiększania, bo posłużyłem się przykładem powiększalnika i kliszy.
qazwsxedc napisał/a:
Poza tym APS-C nie jest 2x razy mniejsze od FF, coś Ci się miesza.
Spójrzmy na powierzchnie matryc:
FF - 36x24mm = 864mm²
APS-C (Nikona) - ok 23.6x15,7mm = ok 370mm²
4/3 - 17.3x13mm = 225mm²
Czyli 4/3 do FF ma się tak 225/864 = 0,26 albo inaczej 864/225=3,84. Wynika z tego że powierzchniowo FF jest prawie 4x większa od 4/3.
qazwsxedc napisał/a:
Co prawda nadal nie wiem czemu o GO decyduję bezwzględna wielkość otworu przysłony.
Możesz jakiś swój rysunek wstawić? Coś tak podskórnie czuję, że myli Ci się liczba przysłony i źrenica... Mam nadzieję, że to mylne przekonanie.
Ale przecież ustawiając taki sam kadr na FF i APS-C czy 4/3 de facto zmniejszasz - wciskasz obraz z FF do ramki 4/3, czyli zwiększasz GO.
Ale potem ten pomniejszony obraz (z FF do 4/3) musisz bardziej powiększyć żeby uzyskać wydruk np a4.
Najpierw pomniejszasz 2x a potem powiększasz o 2x bardziej niż powiększałbyś obraz z matrycy FF.
hijax_pl napisał/a:
qazwsxedc napisał/a:
Poza tym APS-C nie jest 2x razy mniejsze od FF, coś Ci się miesza.
Spójrzmy na powierzchnie matryc:
FF - 36x24mm = 864mm²
APS-C (Nikona) - ok 23.6x15,7mm = ok 370mm²
4/3 - 17.3x13mm = 225mm²
Czyli 4/3 do FF ma się tak 225/864 = 0,26 albo inaczej 864/225=3,84. Wynika z tego że powierzchniowo FF jest prawie 4x większa od 4/3.
Ale trzeba porównywać przekątne a nie powierzchnie matryc
hijax_pl napisał/a:
Możesz jakiś swój rysunek wstawić? Coś tak podskórnie czuję, że myli Ci się liczba przysłony i źrenica... Mam nadzieję, że to mylne przekonanie.
Nie myli mi się:) Poza tym jeśli nie znasz odpowiedzi na moje pytanie to nie mieszaj. Proszę.
ps
prawdopodobnie odpowiedź na moje pytanie jest w książce Stroebel - może ma ją ktoś w pdf?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11