Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, poszukuje pomocy przy wyborze lustrzanki do zdjec mojej dwojki maluchow. poza tym robie duzo zdjec dzieciom - mam prywatne przedszkole i zlobek
funkcja nagrywania tez by sie przydala
Musze kupic sprzet taki zeby byl po czesci niespodzianka dla mojego meza ktory osobiscie filmuje super hiper kamera hd z nagroda eisa wiec prosze o wsparcie bo przeczytalam wiele postow i calkiem nie wiem co wybrac.
zdjecia glownie wewnatrz
teraz mam canona eos 300 nic specjalnego
ulega, troche reklamie alfy 55 ale zapewne bedziecie mieli mnie ciekawsze propozycje...
Witam, poszukuje pomocy przy wyborze lustrzanki do zdjec mojej dwojki maluchow. poza tym robie duzo zdjec dzieciom - mam prywatne przedszkole i zlobek
funkcja nagrywania tez by sie przydala
Musze kupic sprzet taki zeby byl po czesci niespodzianka dla mojego meza ktory osobiscie filmuje super hiper kamera hd z nagroda eisa wiec prosze o wsparcie bo przeczytalam wiele postow i calkiem nie wiem co wybrac.
zdjecia glownie wewnatrz
Na początek wystarczy zestaw Canon EOS 5D Mark II + EF 24-70/2.8L USM + 580 EX II
Potem dokupicie sobie jakieś dodatkowe obiektywy, np EF 85mm/1.8 USM.
4000 pln to max im taniej tyl lepiej wiecej zostanie na prezenty...
[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 23:08 ]
BOGDAN - przecenij mnie Pan niestety ceny powyzej 7tys no chyba ze wezme kredyt tylko czy warto bedzie?
Ujmę to tak: filmowanie lustrzanką nie polega na naciśnięciu przycisku rec.
Do takiej zabawy lepiej kupić sobie kompakt z jasnym obiektywem (np. canon s95).
Bardzo dobra kamera - gratuluję wyboru.
Z takim budżetem wybór jest bardzo duży i w zasadzie mógłbym zaproponować coś ciekawego z każdego systemu, jednak zostawię pola dla innych i sam skoncentruje się na Canonie.
Zacznę od obiektywów:
- Canon EF-S 15-85IS (2200 zł) - ponieważ jest niezły optycznie, oferuje bardzo wygodny zakres ogniskowych, stabilizację i prawdziwie szeroki kąt, który może być użyteczny w pomieszczeniach.
- Sigma 17-70 OS HSM (1650 zł) - troszkę gorsza optycznie (słabszy zakres tele), węższy zakres ogniskowych (zwłaszcza szkoda tych 2 mm różnicy na dole), ciut gorsza stabilizacja, ale za to lepsze światło w całym zakresie i dobre f2.8 na 17 mm (to istotne). Do tego niższa cena.
A korpusy to:
- Canon 60D - nowy model (3350 zł), obracany ekran, zaawansowane opcje filmowania, niezły wizjer, sporo bajerów ułatwiających fotografowanie (polecam lekturę specyfikacji)
- Canon 550D (2600 zł), brak obracanego ekranu, matryca identyczna jak w 60D (filmowanie też takie samo), mniej bajerów, mniejsza obudowa, brak górnego lcd.
Można sobie z tych ingrediencji zrobić zestaw budżetowy za 4250 zł lub droższy za 5550 zł.
Skoro korzystacie z kamery nagrodzonej nagrodą EISA, to możecie sobie też kupić lustrzankę nagrodzoną TIPA http://www.canon.pl/For_H...l_SLR/EOS_550D/
[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 09:29 ]
A jak ma być bardzo budżetowo i z lampą błyskową to:
Canon 500d + EF 18-135IS + 430EXII = 3850 zł.
propozycje od BOGDANA jednak poza moim zasiegiem finansowym a 1D to 11tys piekny sprzet ale dla profesjonalistow, ktorzy potrafia na nim zarobic ale mnie korci zeby takie cos kupic
550d ma takie sobie opinie - czy ktos z was go uzytkuje na biezaco?
[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 22:39 ]
hijax_pl napisał/a:
Nikon D90 + 18-105VR + SB900 za ok 4500zł
ten zestaw zapowiada sie obiecujaco tylko to nie nowinka z tego rolu -ale czy to znaczenie?
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010
Zosia napisał/a:
ten zestaw zapowiada sie obiecujaco tylko to nie nowinka z tego rolu -ale czy to znaczenie?
owszem
sprawdzona konstrukcja, masa rzetelnych recenzji, sampli i opinii użytkowników
To niezbyt wiele, zważywszy, że dobry jasny obiektyw standardowy kosztuje ponad 3000 zł.
Chcesz fotografować dzieci we wnętrzach, pewnie w ich naturalnych pozach, bawiące się, uśmiechające, to fajnie by było nie rozpraszać ich zbyt często błyskiem lampy - do tego potrzebny jest dość jasny obiektyw (np. zoom o świetle f/2.8 albo stałoogniskowy f/1.4, czy f/1.8) i stosunkowo wysokie używalne ISO (1600, 3200,..). Wtedy efekty będą naprawdę imponujące, a rodzice ... zachwyceni.
Zdjęcia z aparatu np. 500D z ciemnym obiektywem o świetle np. f/4, mogą nie dać takiego zadowolenia, ani fotografującemu, ani oglądającym.
Aby trochę z "ukrycia" fotografować dzieci i zbytnio nie skakać nad nimi, warto mieć zoom. Jeśli zoom to przy matrycy APS-C obowiązkowo f/2.8. Canon ma odpowiedni np. EF-S 17-55/2.8 IS USM, ale kosztuje ok. 3300 zł. Pomyśl może warto wydać więcej? Do tego najlepiej by było kupić 7D. Być może mężowi bardziej by odpowiadał większy korpus i bardziej ergonomiczny? No ale cena idzie w górę ...
Gdzie? W takiej cenie to biegnę i kupuję, bo do tej pory były po 15k!
A tak całkiem poważnie - przy takim budżecie, to ja bym pomyślał nad 500D i 50mm f/1.4 do portretów w ruchu przy słabym oświetleniu plus akumulator na zapas - zamkniecie się w trochę ponad 3k. A jakie szkło używacie na tym Canonie 300, że nie jesteś zadowolona?
Podejrzewam, że ciemny i mocno przeciętny obiektyw kitowy (bodaj 28-90).
Z tym co pisze B o g d a n to oczywiście racja, jednak znacznie podnosi wartość całego zestawu.
Żeby się zmieścić w 4000 zł to trzeba kombinować jakoś tak:
Tamron 17-50/2.8 (1250 zł) + Canon 550D (2450 zł) + Nissin di466 (350 zł) = 4050 zł.
Nie wiem skąd te "takie sobie" opinie o 550D. Jedynym "trzycyfrowcem", który Canonowi ewidentnie nie wyszedł to 450D. D90 jest większy i "bardziej profi" od 550D (choć w filmowaniu mu nie dorówna) jednak D90 kosztuje niemal 700 zł więcej. W kwocie 4000 zł nie kupisz D90, jasnego zooma i lampy błyskowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11