Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka dla pasjonata .
Autor Wiadomość
siubul22 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   Pierwsza lustrzanka dla pasjonata .

Witam , zabieram się do zapuku lustrzanki , dotychczas fotografowalem :
- makra
- krajobrazy
- portrety
- czasem ujecia sportowe ,
i tego wymagam od lustrzanki , chciałbym też nagrywać filmy (nie dluższe niz 30 minut) ,
do wydania mam mniej niż 3000 zł .
Bardzo przystępna wydaje mi się Sony A33 (a55 odrzucam ponieważ gps jest mi zbędny) , Co myślicie o tym aparacie , czy dobrz nada się dla początkującego fotoamatora z zamilowania ;) .

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   

Każda lustrzanka EL nada się dla początkującego fotoamatora. Idź do sklepu i się pobaw.

Nie patrz na aparaty, poszukaj w jakim systemie znajdziesz szkła, które by Cię interesowały. Zresztą podobnych tematów na forum znajdziesz pełno, wystarczy poczytać.

Swoją drogą - te Soniaki nowe to kurcze albo są tak dla amatorów ciekawe same w sobie, albo sprzedawcy mają z nich niesamowite prowizje...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Sprawna kampania reklamowa...
Inaczej nie ogarniam tego zjawiska. Dwucyfrowe alfy to chyba ostatnie aparaty jakie brałbym pod uwagę...
siubul22, przejrzyj chociaż ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13484

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Magia reklamy robi swoje, moja niespełniona miłość to reklamuje, a to jednak znana twarz w TV, więc ludzie wierzą jej :razz:
Ja sam napaliłem się na 10 kl/s A55, ale teraz już nieco ochłonąłem :wink:

siubul22 
Nowy

Baku ten link już przeczytałem wczoraj , wiecie co na mnie reklama nie działa bo a55 odrzucam na starcie bo nie potrzebny mi gps , a wystarczy 7 klatek na sekundę ;) , tak jak już mówiłem aparatu używam praktycznie co weekend a , że teraz ceny trochę spadną na święta jak co roku to zdecydowałem się na lustrzankę (choć niektórzy tu a33 nie chcą nazwać lustrzanką :) ) Wujek a czy jesteś posiadaczem a55 ?

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

siubul22 napisał/a:
Wujek a czy jesteś posiadaczem a55 ?

A uchowaj Boże! Chcesz, aby egzorcyzmy trzeba było nad Wujkiem odprawiać? :mrgreen: :razz:
A, tak na poważnie - maput, dobrze prawi...:
maput napisał/a:
Każda lustrzanka EL nada się dla początkującego fotoamatora. Idź do sklepu i się pobaw.

Nie patrz na aparaty, poszukaj w jakim systemie znajdziesz szkła, które by Cię interesowały. Zresztą podobnych tematów na forum znajdziesz pełno, wystarczy poczytać.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie stałem się niestety jej posiadaczem, rozstałem się z bagnetem A jakieś 6 lat temu. Kompletnie nie żałuje :razz:

Oj przepraszam bardzo, mam Minoltę Dynax 7, to też bagnet A. :grin:

siubul22 
Nowy

właśnie problem w tym że a33 miałem w ręku i bardzo wygodnie mi się ją trzyma dużo lepiej niż canona EOS 550d , ale niestety gościu w sklepie nie chciał mi dać baterii żebym sobie oblukał menu itp ale w sobotę wybiorę się do Mediamarktu może tam będą mieli jakiś ciekawy testowy egzemplarz :) , a co do obiektywu to na start wystarczający będzie 18-55 , ale z innymi obiektywami nie powinno być problemu ponieważ w Tarnowie jest dość dużo sklepów z akcesoriami i obiektywami jak i samymi Lustrzankami .

Do Wujek : a gdyby przyszedł do Pana 19 letni amator z prośbą o doradę i wyżej wymienionymi wymaganiami co by Pan polecił ?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

siubul22 napisał/a:
właśnie problem w tym że a33 miałem w ręku i bardzo wygodnie mi się ją trzyma dużo lepiej niż canona EOS 550d ,

Niestety, trzymanie a33 itede bez baterii nie ma sensu. Brak baterii po prostu uniemozliwia sprawdzenie na 'własnych oczach' najbardziej kontrowersyjnego elementu tego aparatu. Wizjera.
A po jaka cholerę Ci 7 klatek na sekundę, że śmiem zapytac

siubul22 
Nowy

7 klatek mi potrzebne bo jestem "pomocnikiem" trenera piłki ręcznej i często pasuje zrobić szkoleniowe zdjęcia np. zwodu , wyskoku i akurat do tego bo puszczanie filmu zrobionego kamerą analogową (taka posiadam) zatrzymując klatkę nie ma sensu w dzisiejszych czasach.
Tak wiem że nie ma sensu "zabawa"aparatem bez baterii ale dzięki temu sprawdziłem sobie to jak leży w mojej dłoni i wg. mnie w tym elemencie wygrywa z Eos'em 550d

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

siubul22 napisał/a:
Do Wujek : a gdyby przyszedł do Pana 19 letni amator z prośbą o doradę i wyżej wymienionymi wymaganiami co by Pan polecił ?

Z Sony poleciłbym np. A580.
siubul22 napisał/a:
Tak wiem że nie ma sensu "zabawa"aparatem bez baterii

Dlatego nie masz bladego pojęcia o wizjerze tego aparatu, tu Twoje emocje co do tego modelu(A33) powinny się mocno ostudzić :razz:

siubul22 
Nowy

a możecie mi tak w skrócie powiedzieć czym się różni a33 od a580 oprócz Ceny :( , a o co chodzi z tym wizjerem ? bo nie rozumiem , ja sam nie zawsze patrzyłbym w wizjer tylko też używał podglądu na żywo z "monitora"

RB 
Temu Panu już podziękujemy

siubul22 napisał/a:
7 klatek mi potrzebne bo jestem "pomocnikiem" trenera piłki ręcznej i często pasuje zrobić szkoleniowe zdjęcia np. zwodu , wyskoku i akurat do tego bo puszczanie filmu zrobionego kamerą analogową (taka posiadam) zatrzymując klatkę nie ma sensu w dzisiejszych czasach.

Cóż, jeśli ten parametr jest dla Ciebie bardzo istotny, to przy takim funduszu masz małe pole manewru.
Oczywiście - istnieje jeszcze 'mały' problem. Odpowiedniego obiektywu którym te wyskoki w hali będziesz fotografował i poprawnego działania autofokusa. Ale szybkostrzelności dwucyfrowych alf za stosunkowo małe pieniądze po prostu gdzie indziej nie znajdziesz.

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 19:39 ]
siubul22 napisał/a:
a o co chodzi z tym wizjerem ? bo nie rozumiem , ja sam nie zawsze patrzyłbym w wizjer tylko też używał podglądu na żywo z "monitora"

w a33 nie masz wizjera optycznego tylko patrzysz na malutki ekranik na którym jest wyświetlany obraz z matrycy. W a580 patrzysz przez układ wyłącznie optyczny.
Jeśli dotychczas nie miałeś większych doświadczeń z lustrzankami - to nie sądzę byś bardzo cierpiał w a33.

siubul22 
Nowy

RB 7 klatek ma też a450 tylko że ona odpada ze względu na brak filmów :( , a580 to też dość ciekawa propozycja ale niestety cenowo odpada ponieważ a33 z karta 16gb pokrowcem dwiema bateriami i gwarancja na 5 lat mogę miec za 2750 , a a580 body plus 18-55 z 2 letnia gwarancja to koszt ok 3200 .

Edit , z lustrzankami to ostatnio 3 godziny współpracy z eosem 550d bardzo udanej lecz nie wygodnie mi się trzymało ten aparat , oraz kilka dni zabawy nikonem d40 , i jakoś nikony do mnie nie przemawiają , nawet dlatego ze serwis jest dość "kulawy"

Luke_S 
Maniak

Kup tę A33, dobra będzie dla Ciebie.

Odpowiedz do tematu