Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samyang f/1.4 UMC czy Nikkor 85 f/1.8
Autor Wiadomość
Tadeuszek
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   Samyang f/1.4 UMC czy Nikkor 85 f/1.8

Do nikona d90

Głównie do portretu w plenerze.

Nie ukrywam, że jakoś bardziej skłaniam się ku samyangowi, tylko nie wiem czy słusznie.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   

Tadeuszek, słusznie, o ile nie przeraża Cię MF oraz brak światłomierza ;)

Tadeuszek
[Usunięty]

hijax_pl, o ile dobrze zrozumiałem to potwierdzenie ostrości i światłomierz z nową wersją samyanga działa również z d90

Cytat:
Najnowsza wersja wyposażona została w chip przekazujący do aparatu wszystkie dane potrzebne do pomiaru światła oraz pozwalający na sterowanie przysłoną z poziomu aparatu. Warto podkreślić, że rozwiązanie to pozwala również na używanie pełnaj automatyki lampy błyskowej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tadeuszek, nowsza - ta ze stykami tak. Tyle, że ona jest droższa i prawdę mówiąc raczej bym się już mocno zastanawiać bo różnica w cenie już niewielka ;)

P_M_ 
Maniak

Niby roznica niewielka, jesli masz na mysli nikona z drugiej reki. Wez jednak pod uwage jeszcze to, ze te nikony sa nierowne i czesto nierzadko mydlane, jesli nie domkniesz.
Ten SY jest faktycznie lux. Wersje z chipem (UMC) sam bym przygarnal, gdyby nie dziura w finansach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

P_M_, SY są nierówne z definicji. Niestety....

komor 
Moderator

Nikkora 85/1,8 nie znam, ale mi osobiście bardzo podoba się rozmycie z Samyanga. Najczęściej używam go na f/2 i generuje wtedy obrazki, które wg mnie są ładne. Oczywiście dobór egzemplarza być może jest problemem, ale mój, niewybierany, okazał się OK.
Dla mnie to jest przede wszystkim decyzja czy chcemy mieć bezpieczny sprzęt z AF (Nikkor 85/1,8) czy dla nieco lepszego światełka i być może lepszych niektórych własności optycznych (ostrość, być może rozmycie, ale na pewno nie praca pod światło) zaryzykujemy zabawę w manualne ustawianie ostrości oraz manualny pierścień przysłony – i związane z tym niedogodności. Przy zabawie w studio przeszkadza mi praca na roboczej przysłonie – w wizjerze jest ciemno, więc jak ktoś nie stosuje światła ciągłego lub lamp studyjnych z pilotami, to jest kłopot z pracą na mocniej domkniętym obiektywie.
Wybierając rozwiązanie bezpieczne (systemowy 85/1,8, Canon czy Nikkor) mamy AF i bezproblemową pracę z wizjerem. Fajnie byłoby porównać jednocześnie dwa szkiełka w tych samych warunkach, żeby ocenić te rzeczy, których nie ma w testach, czyli np. bokeh.

Tadeuszek
[Usunięty]

Mi również bardziej podoba się nieostrość z samyanga
http://forum.nikoniarze.p...07&postcount=32

Cytat:
manualny pierścień przysłony

Podobno w wersji umc przysłoną można kierować z body.

Co do 'studio' to akurat mnie nie dotyczy bo w pokoju na 50mm mogę co najwyżej headshoota zrobić.

Nie jestem przekonany do nikkora, bo według optycznych testów rozdzielczości, tą samą użyteczną ostrości samyang osiąga na pełnej dziurze a nikkor dopiero od ~2.2 (co potwierdzają również użytkownicy)
Różnica jest spora...

Max chciałbym przeznaczyć 2000zł. Może jest jeszcze jakaś inna alternatywa? Może jakieś szkło makro?
Chciałbym po prostu kupić jakieś szkło które, przebije jakością obrazka moje dotychczasowe, jeżeli trzeba się będzie 'męczyć' z manualem i zrezygnować z dynamicznych scen to trudno.

P.S.
Jeszcze pytanie co do tej nowszej wersji UMC samyanga w aukcjach piszą, że jest pomiar światła no i to jest pewne, ale czy na pewno wbudowany CHIP da mi potwierdzenie ostrości D90? Bez tego nie widzę sensu kupna szkła dla niskich wartości przysłony bo i tak trafienie będzie graniczyło z cudem :P

[ Dodano: Pią 26 Lis, 2010 23:36 ]
komor napisał/a:
Oczywiście dobór egzemplarza być może jest problemem, ale mój, niewybierany, okazał się OK.

Przy szkłach manualny też może być tak że jeden obiektyw będzie mniej ostry od drugiego?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010   

Tadeuszek napisał/a:
Przy szkłach manualny też może być tak że jeden obiektyw będzie mniej ostry od drugiego?

A co to za różnica czy manualny czy nie? Soczewkę można źle wykonać, źle osadzić w torze optycznym, źle wykonać tubus metalowy… itd.

maput 
Optyczny

Tadeuszek napisał/a:

Szkła trzeba przebierać nie tylko ze względu na to, czy występuje BF/FF, ale też ze względu na zwykłą niepowtarzalność egzemplarzy. W każdym aspekcie - jakości optyki, mechaniki...
To że jedna sztuka jest ostrzejsza, a inna mydlana wcale nie jest niestety rzadkością.

P_M_ 
Maniak

maput napisał/a:

To że jedna sztuka jest ostrzejsza, a inna mydlana wcale nie jest niestety rzadkością.

Ze wszystkim tak jest. Nawet jakosc mercedesa nie zawsze jest niemiecka.
To juz nie sa zabawki dla zamoznych i zawodowcow. Wszystko jest tansze kosztem czegos. Zazwyczaj jakosci.
IMHO Samyang jest wykonany solidniej niz nikon 85/1.8.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tadeuszek napisał/a:
No byłem świadkiem, gdzie jedna sztuka miała chyba źle bagnet zmontowany ;)
W innym faktycznie krzywo była soczewka osadzona (po lewej bardziej mydlił niż po prawej)

komor 
Moderator

Oj hijax_pl, bo Ty po jakichś targach chodzisz, gdzie rzucają na stół wybrakowane egzemplarze, na wypadek gdyby sztuka zaginęła czy upadła… ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, no cóż... nie ma hipermarketów ze sprzętem fotograficznym to się posiłkuję targami :D

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Czw 02 Gru, 2010   

Bawilem sie przed chwila Samyangiem umc. troszke ciezko chodzi pierscien ostrosci. ostrzenie na matowce bez mikrorastra i trafienie przy f/1.4 z ostroscia jest bardzo trudne, przynajmniej dla mnie. chyba sie jednak zdecyduje na cos z AF...

Odpowiedz do tematu