Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hi. W drugie święto moje dziecko będzie miało chrzest.
Chciałbym uwiecznić ten moment jakimiś dobrymi zdjęciami a że chrzest będzie zimą w kościele to światła za wiele nie będzie.
Osobiście z wiadomych powodów nie będę mógł robić zdjęć więc aparat dam znajomemu.
Będzie robić na manualu (Canon 40D) czas 1/60 i f5.6 (najlepsza rozdzielczość oraz zadowalające GO). Lampa (580EX) będzie ustawiona na ETTL +2/3. Obiektyw T17-50. Zdjęcia jak zwykle w RAW + jpg.
Czy powyższe ustawienia dadzą radę. Kościół jest mały i niezbyt jasny.
Jak ustawić palnik?? Sufit wysoko więc odbić nie ma od czego, na wprost małemu dziecku po oczach nie wypada. Sztuczny sufit to za bardzo profi. Pozostaje dyfuzor??
Jak tak to jaki polecacie i jak ma być palnik odwrócony.
Wszystko ma być ustawione na sztywno, bo zdjęcia będzie robił laik (prawie jak ja) i chce mieć jakąś porządną baze do obróbki w Lightzone.
Będzie robić na manualu (Canon 40D) czas 1/60 i f5.6 (najlepsza rozdzielczość oraz zadowalające GO).
F/5.6 zeżre Ci też 2EV dostępnego światła, czyli zmniejszy ilość docierającą do matrycy 4x, co zamiast czułości ISO800 zmusi Cię do ustawienia ISO3200, by naświetlić zastanym na tym samym poziomie... F/2.8 daje na APS-C wystarczająco dużą GO.
Gangster napisał/a:
Lampa (580EX) będzie ustawiona na ETTL +2/3.
Tego zabiegu nie rozumiem, ale ja nie używam Canonów.
Gangster napisał/a:
Jak ustawić palnik?? Sufit wysoko więc odbić nie ma od czego
W zależności od sytuacji - ale jeśli nie ma od czego odbić, to konieczny będzie:
Gangster napisał/a:
Sztuczny sufit
ewentualnie mały reporterski softbox. Koniecznie coś co zwiekszy powierzchnie źródła światła.
Gangster napisał/a:
Pozostaje dyfuzor??
Na niewiele się zda w opisanej sytuacji.
Gangster napisał/a:
Wszystko ma być ustawione na sztywno
Tak się nie da - fotograf musi wiedzieć jak zaadaptować się do zastanej sytuacji, jeśli nie wie, a bardzo zależy Ci na zdjęciach, zatrudnij po prostu profesjonalistę.
Tak się nie da - fotograf musi wiedzieć jak zaadaptować się do zastanej sytuacji, jeśli nie wie, a bardzo zależy Ci na zdjęciach, zatrudnij po prostu profesjonalistę.
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010
Po pierwsze o ktorej godzinie bedzie chrzest? Moze swiatla bedzie sporo? Jezeli tak to mozna wysunac z lampy papier i moze wystarczy do doswietlenia.
Po drugie macie pozwolenie od ksiedza na robienie zdjec. Niektorzy potrafia wyrzucic z kosciola. No chyba ze masz papier na zdjecia.
Po trzecie. Jezeli mozesz to udaj sie wczesniej i porob sam z roznymi ustawieniami. Wtedy mozesz ustawic na sztywno komus kto sie nie zna.
Po czwarte za Jaadem przeslona 5.6 to przesada. Otworz bardziej. Czas tez mozna zjechac.
Po piate moze da sie odbic swiatlo od scian?
Po szoste ustawienia lampy musisz dobrac podczas uroczystosci lub podczas prob. Nie da sie powiedziec czy jak podbijesz do +2/3 to bedzie ok. Zalezy od czego bedziesz odbijal i czy uzyjesz soft boxu czy papierka z tylu.
Co do papieru to ja jak i osoba która fotografuje ma.
A co do lampy to znalazłem co by było leprze od stefana a i tak się nie rzuca w oczy. Mianowicie Gary Fong Lightsphere II CLEAR. I czy dyfuzor od 550ex będzie pasować do mojej 580EX?
Jak znajdę to podam jak ten kościół wygląda to może ocenicie czy da się coś zrobić.
[ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 19:13 ]
Jak obiecałem zdjęcia kościoła.
A co do lampy to znalazłem co by było leprze od stefana a i tak się nie rzuca w oczy. Mianowicie Gary Fong Lightsphere II CLEAR.
Guzik prawda. Lightsphere działa na tej samej zasadzie, co Omnibounce Stofena, czyli odbija światło od ścian wokół. Jeśli ściany są za daleko - nie działa. Od Stofenów różni się tylko nieco wiekszą powierzchnią źródła, ale wciaż mniejszą, niż sztuczny sufit, a do tego mnóstwo światła marnuje na wysylanie go dookoła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11