Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Mar, 2013 Przekonajcie mnie do lustrzanki - Nikon D5100 vs Sony Nex 5N
Witam.
Czas na wymianę sprzętu. Obecnie fotografuje aparatem Canon A610. Jestem bliski zakupu Sony Nex 5N. Jednak żonie bardziej podoba się Nikon D5100 z obiektywem 18-105. Przekonajcie mnie, że warto kupić jednak lustrzankę bo wg mnie przewagę ma Sony Nex 5N:
- mniejsze szumy na wyższych ISO (po porównaniu na dpreview)
- 500 zł tańszy
- mniejszy
- chyba jednak lepsze filmy
- dotykowy ekran (ustawianie ostrości)
Fotografuje krajobrazy i od niedawna małe dziecko, tu potrzebny dobry autofokus, który Nex 5N ma.
Nie potrzebuje lampy i wizjera.
Dokupię kiedyś jakąś jasną stałke do portetów i szeroki kąt, wiem, że pod Nexa można podpiąć też obiektywy Nikona przez adapter.
Spróbujcie mnie przekonać, że lepiej jednak wybrać lustrzankę inaczej wybór padnie na Nex 5N
Nie jest dobre to, co jest dobre, ale to co się komu podoba. Trudno jest przekonywać na siłę. Jeśli sam się nie przekonasz do D5100, no to d...
Dla mnie przewagą D5100 nad Sony jest właśnie wizjer, przez który możesz kadrować w pełnym słońcu na plaży w Pogorzelicy. Używając LV w takiej sytuacji możesz się jedynie domyślać, że to, co widzisz, to jest tym, na co patrzysz... znaczy się, nic nie widać D5100 ma dostęp do wszelkiej maści akcesoriów, czy to Nikona, czy to jemu dedykowanych.
Nie chce i nie zamierzam kupować nic na siłę, zdaje sobie sprawę, że obydwa te aparaty są dobrej w swojej klasie. jeżeli jednak ktoś mnie przekona, że warto wydać te 500 zł więcej (za które mógłbym kupić np, filtr polaryzacyjny i adaptery do innych szkieł) to się głęboko zastanowię
To jakie obiektywy planujesz zakupić do tego Nex`a?
kyniu napisał/a:
Nie potrzebuje lampy i wizjera.
Lampy i tak oba aparaty mają/nikon lepszą/, ale skąd takie przekonanie?
Co do obiektywów to do końca jeszcze nie wiem, wiele zależy od ich cen a przedewszystkim stosunku ceny do jakości, wybiorę coś ok 50 mm i ewentualnie 12-20 mm (dla pełnej klatki). Wszystko zależy na ile sprawdzi się ten kitowy. Jeżeli będzie mi czegoś brakowało to dokupię.
Aszex - żona mi tylko namieszała w głowie, nie myślałem że rozmiary dla niej mniej ważne, ważne by lepiej się go trzymało
Wydaje mi się, że trochę się kolego mieszasz w zeznaniach.
Piszesz, że nie potrzebujesz lampy i wizjera - dla mnie to oznacza, że potrzebujesz prosty aparat i nie zamierzasz w niego inwestować.
Dalej piszesz, że chcesz kupić obiektyw do portretów, filtr polaryzacyjny i redukcje do innych obiektywów, czyli piszesz jak ktoś kto planuje dłuższą przygodę z fotografią.
Krótko mówiąc, nie wiem jakie masz zamiary.
Zakładając, że Twoja przygoda z fotografią będzie dłuższa, kup N D5100.
Myślę, że i tak kupisz lampę, a do NEX-a nie można podpiąć dobrej lampy. Brak możliwości podłączenia silnej lampy w moim poprzednim aparacie dokuczała mi najbardziej. Dokuczyła raz i kupiłem inny aparat.
wybiorę coś ok 50 mm i ewentualnie 12-20 mm (dla pełnej klatki). Wszystko zależy na ile sprawdzi się ten kitowy
Czyli uważasz, że wizjer i lampa w ogóle Ci niepotrzebne, a AF wystarczy Ci w obiektywie kitowym? To pewnie lepszy uchwyt oraz nieco mniejsze szumy i nieco więkasza DR matrycy nikona też Cię nie przekona
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sob 23 Mar, 2013
kyniu, bierz nikona. Później łatwiej będzie ją namówić na dodatkowe obiektywy.
Wydaje mi się, że trochę się kolego mieszasz w zeznaniach.
Piszesz, że nie potrzebujesz lampy i wizjera - dla mnie to oznacza, że potrzebujesz prosty aparat i nie zamierzasz w niego inwestować.
Dalej piszesz, że chcesz kupić obiektyw do portretów, filtr polaryzacyjny i redukcje do innych obiektywów, czyli piszesz jak ktoś kto planuje dłuższą przygodę z fotografią.
Zoom - do tej pory używałem Canon A610, z wizjera nie korzystałem nigdy, lampę używałem tylko i wyłącznie do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych w domu ale efekty były mizerne.
Skoro chce kupić aparat z wymienna optyką lub lustrzankę tzn, że chce mieć w przyszłości możliwość podpięcia lepszych obiektywów i prawdopodobnie z takiej możliwości skorzystam.
Kompakta już nie chce, chce mieć coś z lepsza matrycą i lepszymi zdjęciami przy wyższym ISO. Możliwość kręcenia dobrych filmów też jest dla mnie ważna bo chce w ten sposób zastąpić starą kamerę.
Jeżeli ktoś ma ochotę to wpiszcie kyniu78 w plfoto, tam zobaczycie na jakim obecnie jestem poziomie jeżeli chodzi o zdjęcia.
Aszex - tymi porównywarkami ciężko się sugerować, ta do której dałeś link pokazuje znaczną przewagę nikon nad nex, natomiast wg dxomark już nie ma takiej przepaści.
Jutro wybieram się do miejskiej macalni w MM, Do poniedziałku decyzja musi być podjęta. Trzeba sobie sprawić prezent na święta.
Z lampą wbudowaną w kompakt, błyskającą na wprost, efekty są zawsze mizerna, albo przeważnie mizerne.
Dlatego moim zdaniem kupowanie nietaniego aparatu, do którego nie można dokupić dobrej lampy jest kiepskim pomysłem i w przyszłości może powodować hmm.. wkurwienie.
Skoro chce kupić aparat z wymienna optyką lub lustrzankę tzn, że chce mieć w przyszłości możliwość podpięcia lepszych obiektywów i prawdopodobnie z takiej możliwości skorzystam.
Dlatego choćby ze względu na wybór obiektywów lepiej żebyś wybrał puszkę nikona, a nie kombinował z przejściówkami do Nex`a.
kyniu napisał/a:
z wizjera nie korzystałem nigdy, lampę używałem tylko i wyłącznie do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych w domu ale efekty były mizerne
I dlatego na razie wydaje Ci się, że są zbędne. To błędne przekonanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10