Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 Sony Alpha - jaki model kupić?
Witam.
Chcę kupić aparat. Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie)
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha. Tą markę lubię i cenie (mam TV Sony Bravia) a i podobają mi sie wizualnie te aparaty.
Nie wiem jednak jaki typ wybrać i proszę o poradę.
Jestem amatorem i raczej nie bede sie bawił w profesjonalne pstrykanie a raczej to będą zdjęcia z domowych imprez, wakacji czy przy ognisku ze znajomymi.
Chcę mieć możliwość nagrywania filmów HD + wyświetlacz LCD z tyłu.
Stabilizator obrazu i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.
Czy coś możecie polecić?
P.S. Odrazu odpowiadam na pytanie dlaczego chce SONY?
Nie wiem. Po prostu tak mi się ubzdurało. Podoba mi się a przekonanie do marki robi swoje. Niewiem czy to dobrze czy nie.
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 Re: Sony Alpha - jaki model kupić?
daan napisał/a:
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha. Tą markę lubię i cenie (mam TV Sony Bravia) a i podobają mi sie wizualnie te aparaty.
Ręce opadają. To jak ja mam TV Samsunga to ma mi się podobać cała reszta tej firmy?
Za 1500 zł to sobie kup kolego dobry kompakt. Np. Canona SX30IS. Będzie duży zoom, świetna stabiolizacja, cudownie leży w dłoni i na dodatek kręci filmy i ma LCD... z tyłu
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 Re: Sony Alpha - jaki model kupić?
daan napisał/a:
Witam.
Chcę kupić aparat. Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie)
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha.
Chcę mieć możliwość nagrywania filmów HD + wyświetlacz LCD z tyłu.
Stabilizator obrazu i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.
Czy coś możecie polecić?
No to masz bidoku mały, malutki problem, problemik taki...
Żadne Sony alfa dostępne dziś za te pieniądze nie nagrywa filmów.
Sony z wymiennym obiektywem które nagrywa filmy HD i mieści się w cenie to NEX-3 (ale HD - 720 linii)
Jak dodasz 150 PLN do 1700 PLN to nawet dostaniesz Nex'a-5 co potrafi nagrac full HD.
Z tym, że NEX'y co prawda mają wyświetlacz LCD z tyłu, a jakze, tyle, ze nie maja żadnego innego urządzenia do celowania-kadrowania
Ale jeśli musi być Sony, musi nagrywać i ma byc tanie... to tylko i wyłącznie to.
Ale weź sobie kub kompakt. Nawet niekoniecznie Sony. Co za różnica? Jak baaaardzo chcesz to można nawet zakleić brzydki napis Canon ładnym napisem Sony...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010
Sony NEX to bdb pomysł
myślę, że brak wizjera optycznego zrekompensują niskie szumy, bdb matryca, kompaktowe rozmiary, wymienna optyka oferująca możliwości obrazowania jak w lustrzankach i do tego ładnie wykonane solidne body
Jeden to nawet w kicie dają Drugi jest tak drogi, że pewnie nikt by nie kupił takiego zestawu...
Poza tym... 18-200 to wygląda jakby nakręcić telefon komórkowy na słoik z dżemem...
pan.tadeusz napisał/a:
że można tam podpinać bagnet A przez jakąś przelotę
A można można... Adapter kosztuje prawie połowę ceny aparatu
pan.tadeusz napisał/a:
jeśli polityka Sony polega na budowaniu marki ceną to
Bagnet E powstał IMHO pod wideo. A aparaty NEX? No cóż - to taki wybryk konstrukcyjny zupełnie przy okazji
Co do Nex-a to nie kupie bo poprostu mi sie nie podoba ten aparat.
Co do marki to macie rację, może troche przesadziłem z tym uwielbieniem.
Alternatywa którą podaliscie czyli: Samsung NX10 - jest całkiem fajna i spełnia wymagania moje.
Ktoś tez wspominał o Canon czy Nikon........ możecie coś polecić w tej kwocie?
Kiedys myslałem o Nikon Coolpix P90 ale zrezygnowałem z wiadomych względów (brak HD).
Teraz rozważam Panasonic FZ100 no ale to nie lustrzanka zresztą P90 też.... i tak w kółko.
Teraz rozważam Panasonic FZ100 no ale to nie lustrzanka zresztą P90 też.... i tak w kółko.
A jakiez to powody aż tak determinują Cię do zakupu w sumie dużego i nieporęcznego klocka?
Za 1700 złotych nie kupisz (o ile wiem) żadnej lustrzanki która nagrywa filmy. HD czy łotewer...
[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 11:09 ]
hijax_pl napisał/a:
daan napisał/a:
ale to nie lustrzanka
A musi być lustrzanka?
Przy okazji NX10, NEX czy Sony SLT - to też nie są lustrzanki
Lustrzanka robi lepsze zdjecia i to jest powód tego ze chce lustrzanke....
Na poważnie myślałem (i w głębi duszy myslę dalej o Panasonic FZ-100) i pewnie był bym zadowolony z kupna ale patrząc realnie FZ100 kosztuje okolo 1500 zł, to czy nie lepiej dołożyć 200-300 zł i mieć lustrzanke a jakość o wiele lepsza?
przed chwilą znajomy mi zaproponował...." Kup sobie Sony Alphe samo body, a obiektyw sobie dokupisz za 100 zł nawet używany kiedy indziej a na ten czas pozycze Ci swoj z Minolty - bedzie pasował)
może powiem innaczej - załóżmy że...... ehh moge kupić do 2000 zł (ale z obiektywem w zestawie) czy znajde cos co nagrywa w HD i jest lustrzanka a jest dobre?
A moze innaczej sformułuje pytanie:
Lepsza słaba lustrzanka czy wypasiony kompakt (FZ100) ?
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 21 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Lustrzanka robi lepsze zdjecia i to jest powód tego ze chce lustrzanke....
Lustrzanka (czy raczej aparat z większą matrycą, bo sama obecność lustra niczego nie gwarantuje)) zrobi lepsze (jakościowo) zdjęcie z dobrym obiektywem i w rękach osoby, która wie jak się takim zestawem posługiwać.
daan napisał/a:
do 2000 zł (ale z obiektywem w zestawie) czy znajde cos co nagrywa w HD i jest lustrzanka a jest dobre?
Znajdziesz, choć "dobre", jest tu pojęciem względnym.
daan napisał/a:
Lepsza słaba lustrzanka czy wypasiony kompakt (FZ100) ?
Zależy do czego. Generalnie lepsza lustrzanka, w niektórych zastosowaniach (i w rękach niektórych operatorów) lepiej sprawdzi się kompakt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11