Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony Alpha - jaki model kupić?
Autor Wiadomość
daan 
Nowy

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   Sony Alpha - jaki model kupić?

Witam.

Chcę kupić aparat. Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie)
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha. Tą markę lubię i cenie (mam TV Sony Bravia) a i podobają mi sie wizualnie te aparaty.

Nie wiem jednak jaki typ wybrać i proszę o poradę.

Jestem amatorem i raczej nie bede sie bawił w profesjonalne pstrykanie a raczej to będą zdjęcia z domowych imprez, wakacji czy przy ognisku ze znajomymi.

Chcę mieć możliwość nagrywania filmów HD + wyświetlacz LCD z tyłu.
Stabilizator obrazu i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

Czy coś możecie polecić?

P.S. Odrazu odpowiadam na pytanie dlaczego chce SONY?
Nie wiem. Po prostu tak mi się ubzdurało. Podoba mi się a przekonanie do marki robi swoje. Niewiem czy to dobrze czy nie.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   Re: Sony Alpha - jaki model kupić?

daan napisał/a:

Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha. Tą markę lubię i cenie (mam TV Sony Bravia) a i podobają mi sie wizualnie te aparaty.

Ręce opadają. To jak ja mam TV Samsunga to ma mi się podobać cała reszta tej firmy? :shock:

Za 1500 zł to sobie kup kolego dobry kompakt. Np. Canona SX30IS. Będzie duży zoom, świetna stabiolizacja, cudownie leży w dłoni i na dodatek kręci filmy i ma LCD... z tyłu :mrgreen:

RB 

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   Re: Sony Alpha - jaki model kupić?

daan napisał/a:
Witam.

Chcę kupić aparat. Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie)
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha.

Chcę mieć możliwość nagrywania filmów HD + wyświetlacz LCD z tyłu.
Stabilizator obrazu i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

Czy coś możecie polecić?

No to masz bidoku mały, malutki problem, problemik taki...
Żadne Sony alfa dostępne dziś za te pieniądze nie nagrywa filmów.

Sony z wymiennym obiektywem które nagrywa filmy HD i mieści się w cenie to NEX-3 (ale HD - 720 linii)
Jak dodasz 150 PLN do 1700 PLN to nawet dostaniesz Nex'a-5 co potrafi nagrac full HD.
Z tym, że NEX'y co prawda mają wyświetlacz LCD z tyłu, a jakze, tyle, ze nie maja żadnego innego urządzenia do celowania-kadrowania :-)

Ale jeśli musi być Sony, musi nagrywać i ma byc tanie... to tylko i wyłącznie to.

Ale weź sobie kub kompakt. Nawet niekoniecznie Sony. Co za różnica? Jak baaaardzo chcesz to można nawet zakleić brzydki napis Canon ładnym napisem Sony...

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010   

Sony NEX to bdb pomysł :idea:
myślę, że brak wizjera optycznego zrekompensują niskie szumy, bdb matryca, kompaktowe rozmiary, wymienna optyka oferująca możliwości obrazowania jak w lustrzankach i do tego ładnie wykonane solidne body :)

http://www.optyczne.pl/13...Sony_NEX-5.html

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

daan napisał/a:
Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie) Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha.
daan napisał/a:
Czy coś możecie polecić?

Tu nie ma co polecać, tylko kupować co dają. :wink:
Widzę, że koledze google wyłączyli, to może kliknie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
Sony NEX to bdb pomysł
Pomysł w sumie fajowy, ale co z:
daan napisał/a:
i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

:?: :roll:

[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 06:49 ]
pan.tadeusz napisał/a:
wymienna optyka oferująca możliwości obrazowania jak w lustrzankach
A ja myślałem, że to dzięki matrycy...

RB 

hijax_pl napisał/a:
ale co z:
daan napisał/a:
i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

:?: :roll:

A co, hijax, to niby zuma do nexa nie ma? Nawet całe dwa zumy są :mrgreen: :mrgreen:

pan.tadeusz
[Usunięty]

racja, chodzi również o rozmiar matrycy ;)

co do szkieł również muszę się zgodzić :neutral:
cholera byłem przekonany, że można tam podpinać bagnet A przez jakąś przelotę, a z tego co widzę duupa :roll:

szkła trzy na krzyż i do tego cena 18-200 jak... z bajki :???:
jeśli polityka Sony polega na budowaniu marki ceną to :roll:

hmm
zatem lepszą alternatywą wydaje się Samsung NX10
do tego ma bardzo fajny ten naleśnik 30 mm

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
Nawet całe dwa zumy są
Jeden to nawet w kicie dają ;) Drugi jest tak drogi, że pewnie nikt by nie kupił takiego zestawu...
Poza tym... 18-200 to wygląda jakby nakręcić telefon komórkowy na słoik z dżemem... ;)
pan.tadeusz napisał/a:
że można tam podpinać bagnet A przez jakąś przelotę
A można można... Adapter kosztuje prawie połowę ceny aparatu ;)
pan.tadeusz napisał/a:
jeśli polityka Sony polega na budowaniu marki ceną to
Bagnet E powstał IMHO pod wideo. A aparaty NEX? No cóż - to taki wybryk konstrukcyjny zupełnie przy okazji ;)

daan 
Nowy

Dziekuje za odpowiedzi.

Co do Nex-a to nie kupie bo poprostu mi sie nie podoba ten aparat.
Co do marki to macie rację, może troche przesadziłem z tym uwielbieniem.

Alternatywa którą podaliscie czyli: Samsung NX10 - jest całkiem fajna i spełnia wymagania moje.

Ktoś tez wspominał o Canon czy Nikon........ możecie coś polecić w tej kwocie?

Kiedys myslałem o Nikon Coolpix P90 ale zrezygnowałem z wiadomych względów (brak HD).
Teraz rozważam Panasonic FZ100 no ale to nie lustrzanka zresztą P90 też.... :-( i tak w kółko.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

daan napisał/a:
ale to nie lustrzanka

A musi być lustrzanka?

Przy okazji NX10, NEX czy Sony SLT - to też nie są lustrzanki ;)

RB 

daan napisał/a:

Teraz rozważam Panasonic FZ100 no ale to nie lustrzanka zresztą P90 też.... :-( i tak w kółko.

A jakiez to powody aż tak determinują Cię do zakupu w sumie dużego i nieporęcznego klocka?
Za 1700 złotych nie kupisz (o ile wiem) żadnej lustrzanki która nagrywa filmy. HD czy łotewer...

[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 11:09 ]
hijax_pl napisał/a:
daan napisał/a:
ale to nie lustrzanka

A musi być lustrzanka?

Przy okazji NX10, NEX czy Sony SLT - to też nie są lustrzanki ;)

SLT ma lustro! Jest lustrzanką!

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
Za 1700 złotych nie kupisz (o ile wiem) żadnej lustrzanki która nagrywa filmy. HD czy łotewer...
Ale już za 1800 tak...

daan 
Nowy

No nie łapcie mnie aż tak za słówka.....:-)

Lustrzanka robi lepsze zdjecia i to jest powód tego ze chce lustrzanke....

Na poważnie myślałem (i w głębi duszy myslę dalej o Panasonic FZ-100) i pewnie był bym zadowolony z kupna ale patrząc realnie FZ100 kosztuje okolo 1500 zł, to czy nie lepiej dołożyć 200-300 zł i mieć lustrzanke a jakość o wiele lepsza?

przed chwilą znajomy mi zaproponował...." Kup sobie Sony Alphe samo body, a obiektyw sobie dokupisz za 100 zł nawet używany kiedy indziej a na ten czas pozycze Ci swoj z Minolty - bedzie pasował)

może powiem innaczej - załóżmy że...... ehh moge kupić do 2000 zł (ale z obiektywem w zestawie) czy znajde cos co nagrywa w HD i jest lustrzanka a jest dobre?

A moze innaczej sformułuje pytanie:

Lepsza słaba lustrzanka czy wypasiony kompakt (FZ100) ?
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 21 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

daan napisał/a:
Lustrzanka robi lepsze zdjecia i to jest powód tego ze chce lustrzanke....
Lustrzanka (czy raczej aparat z większą matrycą, bo sama obecność lustra niczego nie gwarantuje)) zrobi lepsze (jakościowo) zdjęcie z dobrym obiektywem i w rękach osoby, która wie jak się takim zestawem posługiwać.
daan napisał/a:
do 2000 zł (ale z obiektywem w zestawie) czy znajde cos co nagrywa w HD i jest lustrzanka a jest dobre?
Znajdziesz, choć "dobre", jest tu pojęciem względnym.
daan napisał/a:
Lepsza słaba lustrzanka czy wypasiony kompakt (FZ100) ?
Zależy do czego. Generalnie lepsza lustrzanka, w niektórych zastosowaniach (i w rękach niektórych operatorów) lepiej sprawdzi się kompakt.

Odpowiedz do tematu