Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka z dobrym makro za małą kasę
Autor Wiadomość
lukiblack 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010   Lustrzanka z dobrym makro za małą kasę

Witam,

Potrzebuję pomocy w wyborze lustrzanki. Nie jestem fotografem i nigdy się tym nie zajmowałem, niestety obecna sytuacja zmusza mnie do zakupu lustrzanki cyfrowej. Opiszę w czym rzecz. Potrzebuję fotografować małe obiekty z dobrą ostrością (makro) i uzyskać dużą głębię i jakość szczegółów na fotografii większych obiektów - wszystko robione z za szyby. Fotografuję akwaria morskie i ich mieszkańców. Nie mówię tu o ruchomych obiektach jak ryby, wystarczy że zrobię ładne zdjęcie koralowca. Do tej pory wystarczała mi cyfrówka Olympusa, makro wychodzi tam powiedzmy znośne ale przy fotografowaniu całego zbiornika głębia jest prawie żadna.

Nie chcę fotografować łapek żuczków albo roztoczy ;) wystarczy mi że podobne makro jak w Olympusie ale głębia z lustrzanki. Dodatkowo jestem troszkę ograniczony budżetem (biedny student ) i chciałbym znaleźć coś możliwie taniego ale spełniającego ww wymogi. Czy coś takiego da się zrobić ?? Oczywiście nie gardzę używanym sprzętem. Piszę z prośbą o pomoc, na wstępie przyznaję że kompletnie nie znam się na fotografii i nie wiążę z tym przyszłości ;)

Wszystkim chcącym pomóc serdecznie dziękuję

Pozdrawiam
Łukasz Leżuch

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010   

lukiblack napisał/a:
uzyskać dużą głębię

lukiblack napisał/a:
wystarczy mi że podobne makro jak w Olympusie ale głębia z lustrzanki

Zdecyduj się czy chcesz dużą głębię ostrości czy głębię z lustrzanki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dużą głębię dają kompakty właśnie. Lustrzanki - stosunkowo płytką.
Może wytłumacz o co Ci dokładnie chodzi? Co chcesz robić? Zdjęcia rybek tylko?

lukiblack 
Nowy

Witam,

Właśnie nie chodzi mi o zjęcia rybek tylko głębi uzyskanej w akwarium. Cyfrówka nie daje mi wystarczającej głębi i ostrości szczegółów przy zbliżeniu już zrobionego zdjęcia.

Co chcę zrobić - zdjęcia akwarium z odwzorowaniem barw i ostrością szczegółów.

Cyfrówka oferuje lepszą ostrość niż lustrzanka ?? Czyli istnieje możliwość że jako totalny amator nie potrafię wykorzystać sprzętu który posiadam ??

Pozdrawiam
Łukasz Lezuch

MC 

lukiblack napisał/a:
Cyfrówka oferuje lepszą ostrość niż lustrzanka ??

Lustrzanka też może być cyfrówką...
lukiblack napisał/a:
zyli istnieje możliwość że jako totalny amator nie potrafię wykorzystać sprzętu który posiadam ??

Tak.

Może wklej jakieś zdjęcie i przedstaw nam swoje zastrzeżenia do niego.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
Czyli istnieje możliwość że jako totalny amator nie potrafię wykorzystać sprzętu który posiadam ??

Możliwe, że tak.

Aparaty kompaktowe dadzą Ci większą głębię ostrości. Wiele osób zostawia sobie właśnie przyzwoity kompakt do zdjęć makro, bo z lustrzankami to nie dość że trzeba kupować specjalizowany obiektyw (najczęściej niezbyt tani) to jeszcze trzeba go mocniej przymykać, by odpowiednią głębię uzyskać. Wzrost jakości zdjęć z lustrzanką może być odczuwalny przy tym rodzaju zdjęć, jednak za dość wysoką cenę. Moim zdaniem kwestia do przemyślenia. Może lepiej do tego kompaktu dokupić statyw, sprawić sobie jakieś oświetlenie... No i czy jest to kompakt z trybem manualnym?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

lukiblack napisał/a:
Do tej pory wystarczała mi cyfrówka Olympusa, makro wychodzi tam powiedzmy znośne ale przy fotografowaniu całego zbiornika głębia jest prawie żadna.
lukiblack napisał/a:
Czyli istnieje możliwość że jako totalny amator nie potrafię wykorzystać sprzętu który posiadam ??

Łukasz, proponuję Ci przeczytanie kilku zdań na temat głębi ostrości.
Jeżeli robisz zdjęcia z bliska, GO zmniejsza się i dlatego pewnie nie obejmuje Ci całego wnętrza akwarium.

Co trzeba zrobić?
Posiadać aparat z możliwością ustawienia trybu manualnego (nie musi to byc wcale lustrzanka), albo choćby tzw. preselekcji przysłony (Av, czy inaczej w Olku), zwiększyć przysłonę (ustawić jej wyższy numer) i spróbować.
Zwiększając numer przysłony (przymykając obiektyw aparatu) wydłuży się czas naświetlania (mniej światła wpada przez obiektyw na matrycę) i może się okazać, że zdjęcie wyjdzie już poruszone. Wtedy trzeba użyć statywu i np. samowyzwalacza.
Oczywiście musisz kontrolować czułość ISO aby nie było zbyt wysokie bo będą widoczne szumy na zdjęciu.

Musi wyjść fotka. :smile:
Powodzenia.

RB 

pooglądaj i posłuchaj co ma do powiedzenia o makrofotografii Marek Wyszomirski (a on umie makrofoty robić) i... kup odpowiedni kompakt + duperele.
http://www.fototv.pl/wide...rski-macro.html

lukiblack 
Nowy

Witam,

Dzięki wszystkim za pomoc !

Bogdan - tak jak piszesz właśnie się dzisiaj bawiłem - tj. ustawienie najmniejszej przysłony (najwyższy numer) i kliknąłem kilka fotek przy minimalnym ISO - zdjęcia niestety wychodzą bardzo ciemne - potrzeba więcej światła a ja niestety już wiele więcej nie dam rady dodać.
Przeczytałem w jednej z książek o fotografii będąc w empiku - przyjechałem i spróbowałem. Natomiast ustawienie największej przysłony powinno dać mi małą głębi tj. rozmycie wogół fotografowanego obiektu - niestety tego efektu nie uzyskałem i ładniejsze fotki niż na manualu chychodzą w trybie makro- zdjęcia podwodne.

RB - jestem już po tej "lekturze" - aż trudno uwierzyć jakim sprzętem gość robi fotki.

Mój aparat to Olympus SP 550 UZ. Panowie jestem totalnie zielony w fotografii, myślę nad zakupem konwertera makro Raynox'a - pytanie tylko czy na tym sprzęcie coś pomoże.

Najważniejsze cechy
18-krotny szerokokątny zoom optyczny (odpowiednik zakresu ogniskowych 28-504 mm w aparacie małoobrazkowym
35 mm) 1:2.8-4.5
Podwójna Stabilizacja Obrazu (Dual Image Stabilization)
Matryca 7.1 megapikseli
Monitor LCD o przekątnej 6,4 cm / 2.5”, 230.000 pikseli
Tryb Super Makro (zdjęcia nawet z odległości 1 cm)
Tryby ekspozycji P/A/S/M
Technologia BrightCapture poprawiająca jakość zdjęć wykonywanych przy słabym oświetleniu
– dostępna także w trybie zapisu sekwencji wideo
23 programy tematyczne (włącznie z programami Portret, Zdjęcia sportowe, Sceny nocne)
Menu w 25 wersjach językowych zainstalowanych w aparacie
Pamięć wewnętrzna plus gniazdo kart xD-Picture
Aparat dostarczany z oprogramowaniem Olympus Master i 4 ogniwami AA

Pozdrawiam
Łukasz Leżuch

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

lukiblack napisał/a:
tak jak piszesz właśnie się dzisiaj bawiłem - tj. ustawienie najmniejszej przysłony (najwyższy numer) i kliknąłem kilka fotek przy minimalnym ISO - zdjęcia niestety wychodzą bardzo ciemne - potrzeba więcej światła a ja niestety już wiele więcej nie dam rady dodać.

No dobra, to napisz teraz po kolei:
- jaką ustawiłeś te przysłonę?
- jaki czas?
- jaką miałeś ogniskową?
- jaka odległość aparatu od obiektu (akwarium, czy raczej jego środka)?

Jeśli zdjęcie było niedoświetlone, to pewnie czas był ustawiony zbyt krótki i trzeba go wydłużyć. Twój aparat może dać maksymalnie 15 s naświetlania lub ręcznie dowolny w trybie B, ale wtedy potrzebujesz wężyk spustowy aby np. po 30s wyłączyć naświetlanie. Oczywiście musisz mieć statyw. :smile:

Z przysłoną nie ma co przesadzać.
Przykładowo dla Twojego aparatu jeżeli ustawisz f/8, to dla ogniskowej 10mm (60mm w ekwiwalencie) dla odległości 1 metra masz głębię ostrości od 0,8 do 1,5 metra, czyli 0,7m. Spokojnie mieści się spore akwarium. :smile:

lukiblack 
Nowy

Wysłany: Pią 03 Gru, 2010   

Witam,

Troszkę pochodziłem i znalazłem sprzęt w miarę odpowiadający moim oczekiwaniom. Problem polega na tym że nie znam się na fotografii i na wszystkich parametrach tego aparatu - stąd też kolejna prośba o pomoc.

W miejscowym MediaMarkt dostrzegłem Fuji film Fine PIX HS 10 - czytałem jego test na optyczne.pl - tylko oczywiście nie wiele z tego zrozumiałem.
http://www.optyczne.pl/12...HS10-Wstęp.html

w linku są główne parametry aparatu - dalej w teście na niektóre narzekają. Dla mnie ważne jest że bez tulejek mogę podpiąć do obiektywu Raynoxa.

W komentarzach na samym końcu jeden z userów napisał coś w stylu - "I wciąż moja leciwa Minolta A 200 nie chce się dać wymienić na nowy model..." - Konika Minolta A200 - czy to jest lepszy sprzęt od ww Fuji Film ??

Szczerze powiem że czuję się jak dziecko błądzące gdzieś w lesie - potrzebuję sprzętu na którym kompletnie się nie znam - mam nadzieję że pomożecie.

Pozdrawiam
Łukasz Leżuch

dragossani 
Entuzjasta

Trudno będzie Ci wybrać sprzęt gdy nie rozumiesz, który parametr jak wpływa na Twoje zdjęcia. Najpierw musisz zrozumieć podstawowe zależności. Przymknięta przysłona (np. f/16) da Ci dużą głębię ostrości (wszystkie plany ostre), a otwarta szeroko (np. f/2) małą głębię czyli rozmycie wszystkich planów oprócz tego na który masz ostrość. Rozmiar matrycy też ma wpływ (im mniejsza matryca tym łatwiej o dużą głębię ostrości). Małe matryce masz w kompaktach, duże w lustrzankach.

Ciebie nie interesuje typowe makro bo fotografowanie akwarium to trochę inna skala. Chcesz natomiast wydobyć wszystkie szczegóły. Czego zatem potrzebujesz? Przede wszystkim światła. Można dłużej naświetlać zdjęcie (np. migawka otwarta na 2 sekundy i aparat na statywie) ale wtedy ruchliwe rybki Ci się rozmyją na zdjęciu. Lepiej będzie dostarczyć światła lampami błyskowymi. Twój zestaw marzeń to ustawiony na statywie kompakt z ostrym obiektywem i matrycą o wysokiej rozdzielczości, wyposażony w gorącą stopkę dla lampy błyskowej. Do tego sterownik do lamp i dodatkowe lampy wokół akwarium dla uzyskania odpowiedniego światła. Możesz poszukać półśrodków ale dobre oświetlenie powinno być dla Ciebie priorytetem.

P_M_ 
Maniak

Problemem bedzie tu raczej oswietlenie. Kompakty maja licha czulosc i szumia bardzo, ale lustrzanka tez nie bedzie miala lekko, kiedy domknac przyslone. Czasy beda dlugie i wysokie iso tez wiele nie da.
Niestety, ale czasy musza byc krotkie, zeby zlapac zywe stworzenia. Ryby raczej nie zastygaja w kompletnym bezruchu.
Podczas dokonywania doboru sprzetu trzeba tez uwzglednic rozmiar akwarium.

lukiblack 
Nowy

Witam,

Może troszkę konkretów. Będę fotografował obiekty nie ruszające się - korale morskie i to na nich chcę uzyskać jak najlepsze makro. Przykład

moja fotka zrobiona Olympusem SP 550 UZ. Chciałbym kupując lepszy sprzęt + obowiązkowo konwerter Raynox 250 uzyskać coś na wzór tego

fotka kolegi z forum
To tylko przykład.
Zastanawiam się nad dwoma modelami Fujifilm FinePix HS10 i Fujifilm FinePix S200EXR - oba trzymałem w ręce i wydają się zbliżone do siebie zarówno wyglądem jak i parametrami. Fotki makro w testach również podobne ale skłaniam się ku młodszemu HS10..

Pozdrawiam
Łukasz Leżuch

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Sob 04 Gru, 2010   

Spoko da rade. Wazne, zeby byl RAW (jest) i dalo sie dolozyc konwerter makro. Nie wiem, jaka jest wielkosc tych korali i czy oferowane powiekszenia cie zadowola. Do wiekszych odwzorowan to jednak lustrzanka, bo makro 1:1 w kompaktach to z bardzo bliska (soczewka na fotografowanym przedmiocie). W testach pewnie widziales, ze z odleglosci 1cm powiekszenie super makro jest takie sobie (5lz miesci sie w kadrze - slabizna).
Tu bedziesz mial klopot z akwarium, bo nie mozesz tak bardzo przysunac sie do obiektu, wiec - lustrzanka.
Po taniosci to jakis d40 lub podobne, pierscienie posrednie i jasna szklo (70 - 100mm). Do statycznych ujec nadadza sie. Ewentualnie jakis obiektyw makro.

Odpowiedz do tematu