Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 07 Gru, 2010
Nikonem D90 czy coś inego, jakie obiektywy?
Autor Wiadomość
xdd-smile 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   Nikonem D90 czy coś inego, jakie obiektywy?

Hey ;)
Chciałabym zająć się fotografią na wyższym poziomie (do tej pory używałam zwykego kompaktu Olimpusa).. I mam proźbe żeby ktoś napisał mi co jest najważniejsze na początku do zakupu (chodzi mi o obiektywy itd.) i mniej więcej w jakich cenach może to występować..
Jak narazie zastanawiam się nad Nikonem D90.. Czy uważacie że to dobry aparat dla początkującej osoby ?
Bardzo dziękuję za pomoc ;** ; )
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 07 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   

Aparat jest dobry, ale to nie jest ten dział. Jak już znajdziesz właściwy, to masz lekturę na kilka dni.

goltar 
Optyczny

Przeniosłem do właściwego działu i zmieniłem tytuł na bardziej sensowny.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

xdd-smile, tak - D90 to dobry aparat. Obiektywy? Zależy do czego, inne będą do ptaków siedzących na drzewie, inne do chrabąszcza na listku a jeszcze inne do widoczków w górach czy portretu rodzinnego. Jak się nie wie czego się szuka - na początek najlepszy jest ten dodawany w komplecie. Szczególnie 18-105VR.
To jaki będzie następny będzie zależało od tego co najczęściej fotografujesz. I w jakich warunkach ;)
xdd-smile napisał/a:
i mniej więcej w jakich cenach może to występować..

Co do tego to najprościej oferty z jakichś internetowych sklepów sobie poprzeglądać...

arietiss 
Optyczny
arietiss

A ja bym radził jakiś bardziej konkretny i taki, który zostanie z Tobą na dłużej. :wink:

jaroch 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010   

Kilka tygodni temu, mialem ten sam dylemat. Zatanawialem sie nad d90 i d7000, kupilem tego drugiego na poczatek z kitem 18-105. (doradzono mi wlasnie tutaj) Jestem bardzo zadowolony! Mam nadzieje ze dlugo bede sie nim cieszyl. Pewnie jak wybralbym d90, to tez bylbym zadowolony, przesiadajac sie z panasonica.

pietro 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

Posiadam D90 od dwóch lat wraz z nikkorami 16-85Vr,70-300Vr i sigmą 10-20 f4-5,6 i jest OK. dla amatora taki zestaw jest wystarczający, chyba że chcesz robić jakieś makro czy dobre zdjęcia przyrodnicze, portretowe będziesz musiał postarać się o obiektyw odpowiedni do tych zadań, ale to już wyjdzie w trakcie

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

xdd-smile, masz już doświadczenia z fotografowaniem Olympusem. Ja też przechodziłem z kompaktu Olego i wiedziałem co mi przeszkadza, co chciałbym dodatkowo, ale przede wszystkim wiedziałem co lubię fotografować.
Świadomość swoich własnych fotograficznych upodobań determinuje optymalny wybór obiektywów (choć na początek możesz kupić np. tylko jeden) oraz korpusu spełniającego określone cechy. W każdym z popularnych systemów (Canon, Nikon, Pentax, Sony) znajdziesz odpowiedni sprzęt, który zaspokoi Twoje wymagania, z tym że różnice w cenie mogą być bardzo znaczące.
Na początku więc określ ulubione zakresy ogniskowych i typ fotografii (statyczna/dynamiczna). To będzie punktem wyjścia do wyboru najlepszych obiektywów mieszczących się w Twoich możliwościach finansowych. Na samym końcu dobierzesz sobie do tego korpus. Może wyjdzie D90, a może 50D, K-R lub A550...

Odpowiedz do tematu