Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 22 Sie, 2007 jaki telezoom do eos350d? sigma tokina czy canon
uzytkuje 350d i potrzebuje dokupic tele zoom
zastanawiam sie pomiedzy
sigma 135-400
tokina 80-400
Canon 70-300 IS USM
czy ktos wie jak one spprawdzaja sie z canonem
pozdrawiam
Uszczypnij się troszkę kolego i przestań patrzeć na same szkiełka bo od tego to amatorzy tylko ślinotoku dostają a napisz nam łaskawie jaki rodzaj fotografii chcesz tymi szkiełkami uprawiać (czyli co nabardziej fotografować). Dla Ciebie pytanie może bez sensu, ale ono może bardzo pomóc w doborze właściwego obiektywu.
Hmm... Jak przy takim rodzaju fotografii 200mm to za mało to ja proponuję zmienić troszkę styl fotografowania niż szukać dłuższych ogniskowych. W tej roli znakomity by był 70-200/4L plus ewentualnie dokupiony później telekonwerter 1.4. Będziesz miał niezawodny obiektyw ze stałym światłem, jaśniejszy od Twoich propozycji (a tutaj raczej światło potrzebne a nie stabilizacja) z możliwością "wydłużenia" ogniskowej i zachowania pracy AF. Z tamtymi szkłami tak się nie da, przynajmniej "przepisowo" się nie da.
A tak poważnie to też polecam 70-200/4. Szkoda że go nie robią czarnego. A może 200/2.8 L II ona jest czarna. Tyle,że trzeba się nalatać bo zoomu niet.
MM - a czemu canon 70-300 IS sie nie nadaje? brak swiatla na koncu nadrabia tu chyba stabilizacja ktora wg naszych testow dobrze dziala do ponad 3EV. poza tym jest te 300mm na ktorym speleo2000 zalezy, a przy konwerterze z L-ka mamy mniej bo 280mm poza tym uzywajac konwertera swiatlo spada do 5.6. dodatkowozestaw L-ka + konwerter jest prawie 2000zl drozszy
i tu sie zgodze z Robertem - finanse to tez wazna sprawa w moim przypadku sa ograniczone poza tym przy moim tamronie 200 jest lekko rozmydlone i to mi nie odpowiada wiec chcialbym miec sprawny zoom do 300. pozdrawiam
MM - a czemu canon 70-300 IS sie nie nadaje? brak swiatla na koncu nadrabia tu chyba stabilizacja ktora wg naszych testow dobrze dziala do ponad 3EV. poza tym jest te 300mm na ktorym speleo2000 zalezy, a przy konwerterze z L-ka mamy mniej bo 280mm poza tym uzywajac konwertera swiatlo spada do 5.6. dodatkowozestaw L-ka + konwerter jest prawie 2000zl drozszy
Czemu? Ma być długo czy krótko?
Jak krótko to praktyka. Ja wolę mniej testów i teorii a więcej zdjęć robić.
Jak długo to.........
Street foto to też ludzie a ich stabilizacja nie zatrzyma drogi Robercie. Akurat ja robię ludziom tysiące zdjęć w mieście na ulicy i wiem jak bardzo mi światła brakuje. I to nie f/4 tylko f/2.8. A oprócz światła brakuje mi szybkości i precyzji AF. I właśnie robię te zdjęcia rónież takim 70-300 IS USM i generalnie to jak już wiele razy pisałem mam wielką ochotę położyć ten obiektyw na torowisku i poczekać aż przyjedzie tramwaj.
Cena 70-300 IS jest zbliżona do 70-200/4. Kupno TC 1.4 np. Kenko po pierwsze nie jest tak koszmarnie drogie po drugie ja je proponuję jako ewentualne przedłużenie zasięgu jak już ktoś tego tak bardzo czasami potrzebuje. Do street foto jest ono moim zdaniem po prostu zbędne i 200mm wystarczy. A jeżeli o TC pomyślimy to 280mm czy 300mm to naprawdę jest w praktyce to samo.
Ja polecam GOŁY 70-200/4 L i odpowiednie podejście do tematu. Jeżeli ktoś jest uparty i chce więcej milimetrów to na drugim miejscu jest 70-300 IS USM.
Jak komuś kolor przeszkadza to zawsze może sobie ten obiektyw obkleić czarną taśmą (niektórzy tak robią).
Przy 200 mm na tej L-ce nie będzie nic rozmydlone, będzie żyleta w której się zakochasz. I będzie bardzo ostro już od f/4. Spokojnie zdjęcia przy tej jakości zdjęć można mocno cropować. Ja nie mam wątpliwości co lepsze. Wybór należy do kupującego.
Ostatnio zmieniony przez MM Sro 22 Sie, 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czemu? Ma być długo czy krótko?
Jak krótko to praktyka. Ja wolę mniej testów i teorii a więcej zdjęć robić.
Jak długo to.........
No wlasnie potrzebne bylo mi to dlugo, bo nie do konca rozumialem czemu tak a nie inaczej.
teraz juz wszystko jasne i nie dyskutuje, bo u mnie z ta praktyka na razie cienko a i z teorii wiele brakow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10