Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Sty, 2011 canon 5D mark II czy nikon D700 do fotografii studyjnej
Witam,
bardzo proszę o pomoc w wyborze aparatu do fotografii reklamowej/studyjnej. Fotografuję produkty - raczej niewielkie, szkło, butelki, kieliszki, płyny, dania itp. na potrzeby reklamy - od ulotek do plakatów B1, itp.
Sercem jestem za Nikonem ale nie dają mi spokoju te 21Mpix w Canonie - co lepsze. (w obiektywy zainwestuję w zależności od wybranej puszki)
Z góry dzięki za pomoc.
Do tego typu fotografii wybór jest raczej oczywisty - 21MP, ISO50 mówi samo za siebie... Ewentualnie do rozważenia są jeszcze tanie Sony A900 i A850... Wszystkie lepsze studyjne rozwiązania są znacząco droższe.
Fotografuję produkty - raczej niewielkie, szkło, butelki, kieliszki,....
Mi również zdarza się fotografować podobne rzeczy i to dość często.
Aktualnie używam Canona 5D Mk II głównie z EF24-70mm f/2.8L USM, choć zdarza się EF24-105mm f/4L IS USM (co podleci - ten drugi ma wygodną stabilizację). Do mniejszych detali używam EF100/2.8L Macro IS USM.
W tej np. Galerii Decoupage Retro Drobiazgi wszystkie pstrytki są mego autorstwa.
Moim zdaniem zakres ogniskowych 24-105mm jest bardziej użyteczny i taki obiektyw proponuje kupić na początek. W zestawie z 5D2 kosztuje dużo mniej niż oddzielnie, a do takich prac nie potrzebujesz schodzić poniżej f/4 bo głębia robi się "papierowa".
Poniżej fotka przy f/5.6:
Przyklad.JPG
Plik ściągnięto 8002 raz(y) 306,5 KB
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Sty, 2011
cocoa, tez bym brał canona i raczej z 24-70/2.8, do tego zastanowiłbym się nad trzepaczką jakąś(drugie body) - wiadomo zlecenia są różne, czasem to szkoda migawki na niektóre ...... a fotki wali się w setkach i nie potrzeba tylu pixeli, dlatego nawet stary 30D czy nawet 450D wystarczy. Oczywiście lampki, tła, stoliczek, czasem przy masówce statyw ułatwia pracę i jeszcze pare innych gadżetów, o które za niedługo zapytasz (nie wspominając już o jakimś szkle makro )
kozidron, migawka do 5d mkII nie jest bardzo droga.
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 20:50 ]
chociaz jeszcze taniej do 40d, znalazłem za 261 pln.
kozidron [Usunięty]
sigmiarz napisał/a:
kozidron, migawka do 5d mkII nie jest bardzo droga.
..... a pracowałeś kiedyś jak puszka była 2 tygodnie na żytniej/ badź w innym serwisie albo dłużej ? Wiesz ile kosztują przestoje, szczególnie małe studio ? Bo o programie wsparcia, pozwolisz nie będziemy dyskutować bo to fikcja ulotkowa
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 20:56 ]
sigmiarz napisał/a:
chociaz jeszcze taniej do 40d, znalazłem za 261 pln.
a to pewne źródło, bo ja jakiś czas temu miałem do czynienia z takimi "tanimi magikami" właśnie przy okazji 40D(i wymiany migawki), jak ja nie trawie takiego podejścia "a'la wszystko wiem z google", może kiedyś tak z autopsji byś mnie zaskoczył albo oswiecił mnie własnym doświadczeniem w jakiejś materii a nie wujkiem google
to wynika z moich doświadczeń ale nie mogę znaleźć tego sklepu z częściami.
niech kupuje trzepaczkę... ale to kolejny wydatek - teraz przy i tak powaznym (5dmkII)
do tego obiektywy dla aps-c są dłuższe, co akurat w studio moze nie będzie problemem
kozidron [Usunięty]
sigmiarz napisał/a:
niech kupuje trzepaczkę... ale to kolejny wydatek - teraz przy i tak powaznym (5dmkII)
zwróci się, serio są różne zlecenia- jedne warte wiekszej ilości pixeli inne zdecydowanie nie.
sigmiarz napisał/a:
do tego obiektywy dla aps-c są dłuższe, co akurat w studio moze nie będzie problemem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13