Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Marumi C-PL + nikkor 18-200 VR II problem
Autor Wiadomość
majer 
Nowy

Wysłany: Nie 09 Sty, 2011   Marumi C-PL + nikkor 18-200 VR II problem

Witam,

Zakupiłem Nikkor'a 18-200 VRII oraz filtr polaryzacyjny Marumi C-PL.

Po założeniu filtra jest problem z ostrością - wydaje mi się że filtr jest felerny. Co wy na to?
foty poniżej.

Kwestię poruszenia można wykluczyć - robiłem też próby na statywie i jest ten sam efekt.

BEZ FILTRA

Z FILTREM

BEZ FILTRA

Z FILTREM

BEZ FILTRA

Z FILTREM

BEZ FILTRA

Z FILTREM

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Nie 09 Sty, 2011   

wywal chłopie ten filtr, ewidentny feler, do ochrony obiektywu służy dekielek

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

lupo57 napisał/a:
do ochrony obiektywu służy dekielek

tylko kolega kupił sobie:

majer napisał/a:
filtr polaryzacyjny Marumi C-PL

raczej nie do ochrony.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majer, przestaw aparat w full manual, ustaw ekspozycję, wyostrz i przyłóż filtr tak na "połowę" kadru. jeśli nie będzie różnicy, to znaczy że filtr dobry. Jeśli teraz przestawisz na automat i się ostrość rozjedzie - powiedziałbym, że to polaryzator liniowy a nie kołowy ;)

Tak czy siak jednak - filtr do wymiany.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

baracuda napisał/a:

filtr polaryzacyjny Marumi C-PL

sorry moja pomyłka, ale w ogóle nie widać żeby działał :razz:
Ostatnio zmieniony przez lupo57 Nie 09 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

majer 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
majer, przestaw aparat w full manual, ustaw ekspozycję, wyostrz i przyłóż filtr tak na "połowę" kadru. jeśli nie będzie różnicy, to znaczy że filtr dobry. Jeśli teraz przestawisz na automat i się ostrość rozjedzie - powiedziałbym, że to polaryzator liniowy a nie kołowy ;)

Tak czy siak jednak - filtr do wymiany.

To zrobię dopiero Jutro - nie ma już światła na zewnątrz. Dam znać.

Na filtrze jest jednak info że to kołowy. Myślę, że chłopaki w fabryce by się nie pomylili.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majer, różne cuda się zdarzają...

P.S
Może mógłbyś wklejać ciut mniejsze zdjęcia? Nie potrzeba pełnych JPGów aby zobaczyć napis CIRCULAR ;)

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

hijax_pl napisał/a:
majer, różne cuda się zdarzają...

a może nie cuda , gra warta świeczki , podróby są wszechobecne ,
majer, może bubel Ci się trafił lub "obrotny" allegrowicz.

majer 
Nowy

baracuda napisał/a:
a może nie cuda , gra warta świeczki , podróby są wszechobecne ,
majer, może bubel Ci się trafił lub "obrotny" allegrowicz.

Kupione w photojocker - wiec chyba nie lecieli by w kulki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majer napisał/a:
Kupione w photojocker
A gdzie to? :shock:

majer 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
majerMoże mógłbyś wklejać ciut mniejsze zdjęcia? Nie potrzeba pełnych JPGów aby zobaczyć napis CIRCULAR ;)

spoko

[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 18:38 ]
Fotojoker.pl w Rybniku.

komor 
Moderator

hijax_pl, na polaryzator liniowy bym nie stawiał, jeśli masz na myśli, że przez ten filtr jest źle ustawiana ostrość. Na środku kadru ostrość jest względnie dobra, ale im dalej od centrum tym większe rozmycie. Przypomina to motion-blur z Photoshopa. Albo przez pomyłkę wylądowała tam szybka z jakimś filtrem efektowym albo po prostu jakiś felernie wykonany ten polar.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, być może, choć ja tej względnej ostrości w centrum nie widzę - zresztą filtry typu Duto czy inne zmiękczające raczej łatwo poznać po strukturze powierzchni. A czy w ogóle to jest polar można łatwo sprawdzić na monitorze LCD ;)

W sumie to czy jest kiepski i rozmazuje też na kompie da się sprawdzić łatwo - wystarczy nawet na taką forumową stronę z kontrastowym tekstem spojrzeć przez szkiełko (z bliska) ;)

majer 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
komor, być może, choć ja tej względnej ostrości w centrum nie widzę - zresztą filtry typu Duto czy inne zmiękczające raczej łatwo poznać po strukturze powierzchni. A czy w ogóle to jest polar można łatwo sprawdzić na monitorze LCD ;)

na LCD przyciemnia przy obracaniu.

hijax_pl napisał/a:
W sumie to czy jest kiepski i rozmazuje też na kompie da się sprawdzić łatwo - wystarczy nawet na taką forumową stronę z kontrastowym tekstem spojrzeć przez szkiełko (z bliska) ;)

jaki adres tej stronki?

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
choć ja tej względnej ostrości w centrum nie widzę

No jak nie widzisz, jak widzisz. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu