Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
manfrotto 055xprob wysokość bez kolumny centralnej
Autor Wiadomość
wsnap 
Uczestnik

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011   manfrotto 055xprob wysokość bez kolumny centralnej

Panowie pytanko jak w temacie: jaką ma wysokość ta frotka z wykręconą kolumną centralną?
Na początku chciałem zakupić sherpe 600R, ale jak pomyślałem, że mam wydać 350 pln, a później przeklinać, że oszczędziłem, to zmieniłem zdanie i waham się pomiędzy 055xprob a 190xprob. Ah...ta pozioma kolumna :mrgreen: Sęk w tym, że nie wiem, czy mnie...do samolotu wpuszczą z 55-tką :oops: trochę latam i za każdym razem nadawać bagaż i martwić się, czy panowie z obsługi naziemnej przypadkiem jej nie uszkodzą to trochę kosztowne się zrobi, zarówno dla portfela, jak i nerwów :wink: chciałem dokupić do niej 804RC2 (w fotorimix mieli w zestawie z pokrowcem za 699, ale obecnie towar niedostępny) lub Manfrotto 486 Compact. W przyszłości myślę o zakupie manualnej 500-tki pod nikona d80-udźwignie któraś z nich?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011   

wsnap napisał/a:
jaką ma wysokość ta frotka z wykręconą kolumną centralną?
jest to podane w specyfikacji: http://www.manfrotto.com/....0.0/055_Series

wsnap napisał/a:
Sęk w tym, że nie wiem, czy mnie...do samolotu wpuszczą z 55-tką
Nigdy nie próbowałem, a latam też dość często- zawsze do walizy wrzucałem.

wsnap 
Uczestnik

Hijax tam jest wysokość złożonego statywu, ale z kolumną centralną. ja chciałbym znać wysokość po zupełnym wykręceniu kolumny.
Co do bagażu: może miałem pecha, ale tak pięknie wgnietli mi walizkę, że jej nie poznałem...nie wspominam już, jak wyglądała jej zawartość...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap napisał/a:
tam jest wysokość złożonego statywu
Jak wyjmiesz kolumnę centralna zyskasz z 2cm może...
wsnap napisał/a:
Co do bagażu:
No niestety. Tak się zawsze zdarzyć może.
Jak będziesz miał za duży podręczny zawsze mogą przełożyć to do głównego i problem wróci ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 22 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

wsnap 
Uczestnik

ok, dzięki.
Poruszając jeszcze temat głowic. Warte swoich pieniędzy? czy lepiej kupić goldphoto?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap napisał/a:
Poruszając jeszcze temat głowic. Warte swoich pieniędzy? czy lepiej kupić goldphoto?
Jedna to 3D druga to kulowa - mają zupełnie inne cechy i wynikające z nich zastosowania. Chodzi Ci o jakąś konkretną głowicę czy jakąkolwiek?

wsnap 
Uczestnik

zastosowań będzie sporo: makro, fotografia ptaków, krajobrazy, portrety...
więc powinna być uniwersalna..

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 20:23 ]
zmienię trochę moje zapytanie, mam nadzieję, że szanowni koledzy ze skóry mnie nie obedrą, ale ilość statywów i głowic dostępnych w necie jest przerażająca i przez to taki trudny wybór...

zastanawiam się nad:
Manfrotto 055XPROB + 804RC2
manfrotto 190XPROB + 804RC2
BENRO EXPLORER A-297m8 + Benro HD-18 (chyba..)

przeznaczenia: makro, portrety, krajobrazy, architektura, wszelkiego rodzaju latające stwory
sprzęt, który będzie osadzany: nikon d80 z nikkorem 18-105 i sigmą 70-300, w przyszłości jakaś 500-tka...

proszę więc szanownych użytkowników i znawców o poradę (obiecuję, że z nową propozycją już nie wyskoczę)

Bobby 
Rozmowny

Wysłany: Sro 23 Mar, 2011   

wsnap,
Jesli statyw ma sluzyc do macro, to dobrze byloby wybrac taki, ktorego nogi odchylaja sie szeroko, i ktory ma odwracana kolumne centralna, zeby mozna bylo aparat umiescic blisko podloza, a nawet odwrocic gora w dol.

Usjwo 
Optyczny

Taka odwracana koluman to jest dobra dla tych co makro nie robia, bo uzywanie jest starasznie upierdliwe i mozna uzywac, ale rzadko :mrgreen: .
Do makro ja bym wolal taka z wysuwana kolumna poziomo w bok i szerokie nogi.
Sam mam cos takiego
http://www.benro.cn/ensit...0&ProductId=440
co do stabilnosci to z 40D+70-200 f/2.8IS nawet "nie drgnie" to juz przechylanie kolumny lub odwracanie jest upierdliwe.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap, Frotka 190xprob wystarczy w zupełności. Nogi sie na plasko rozkładają, kolumne centralna możesz położyć lub zamontować odwrotnie. No i nie jest zbyt duży poz złożeniu wiec z transportem nie bedzie problemu.
Tylko ta glowica... Jak już chcesz 3D to zgrabniejsza jest 460MG

wsnap 
Uczestnik

widzę, że koledzy są uzależnieni od forum, skoro od czwartej nad ranem już t są. Może trzeba założyć stowarzyszenie AO - Anonimowych Optycznych :mrgreen:

Teraz wracając do tematu.
Hijax oglądałem wspomnianą głowicę - nie będzie się trzęsła przy nikosiu z wysuniętą sigmą 300? Podobne obawy mam wobec 804RC. To nie jest tak, że się upieram do 3d,a le chyba jest bardziej uniwersalna, prawda? Nie miałem do czynienia z kulową, więc z drugiej strony jej uniwersalność trudno mi ocenić. Co do statywu, to masz rację, 190 wystarczy, aż tak duży jak 055 nie będzie mi potrzebny, a i chodzenie po fjordach z pewnością będzie łatwiejsze ze 190-tką.

Bobby Frotkę można położyć zupełnie płasko, a dzięki poziomej kolumnie zdjęcia można robić przy samej ziemi.
Usjwo zazdroszę :mrgreen: jednak już frotka to dla mnie duży wydatek i sporo musiałem się nad nim zastanowić. Co do zastosowania do makro, to wydaje mi się, że statywy z kolumną poziomą mają większe możliwości, ale to moja subiektywna ocena.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wsnap napisał/a:
widzę, że koledzy są uzależnieni od forum, skoro od czwartej nad ranem już t są. Może trzeba założyć stowarzyszenie AO - Anonimowych Optycznych
No cóż.. jest coś takiego jak strefy czasowe ;)
wsnap napisał/a:
nie będzie się trzęsła przy nikosiu z wysuniętą sigmą 300?
Tu nie chodzi o wysunięcie jako takie ale o obciążenie i położenie środka ciężkości. Sigma 70-300 to raczej nie jest coś co wymagałoby mega-statywu
wsnap napisał/a:
dzięki poziomej kolumnie zdjęcia można robić przy samej ziemi.
Weź pod uwagę, że położenie do poziomu centralnej zmienia też oś, na której jest zamontowana głowica - w takich przypadkach przydaje się L-bracket albo adapter kątowy na statyw. W tym drugim przypadku musisz doliczyć wysokość głowicy - to będzie minimalna wysokość z której możesz robić zdjęcia ;)

dr11 
Optyczny

460MG jest w porządku. Głowica nie będzie się trzęsła nawet jak przypniesz aparat (700g) i większe tele (1300g). I to za aparat, nie za mocowanie statywowe obiektywu. Także z Sigmą da radę. Trząść się mogą nogi. 190 ma stosunkowo cienkie ostatnie sekcje, dłuższe czasy z teleobiektywem należy robić z wstępnym podniesieniem lustra i wyzwalaczem 2-10sek.
Używam 190 i 460 jako podstawowego statywu do fotografii krajobrazu, architektury, zdjęć nocnych i makro.

hijax_pl napisał/a:
Weź pod uwagę, że położenie do poziomu centralnej zmienia też oś, na której jest zamontowana głowica - w takich przypadkach przydaje się L-bracket albo adapter kątowy na statyw.
Głowica 3D bez problemu pozwala wtedy ustalić poziom bez dodatkowego sprzętu.

wsnap 
Uczestnik

Dr11 czyli już żadnych adapterów itp. cudów nie trzeba kupować? Czasami myślę, że łatwiej byłoby wejść na Everest, niż wybrać statyw ;)

Hijax nie tłumacz kolegów strefami czasowymi ;) tak serio to nie zauważyłem, ale mam nadzieję, że tłumaczy mnie kilkudniowe zmęczenie ciągłym przesiadywaniem i poszukiwaniem odpowiedniego statywu i głowicy....
"Sigma 70-300 to raczej nie jest coś co wymagałoby mega-statywu". Sigma poczuła się obrażona :P

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

wsnap, jak czuje sie obrazona to niech idzie pogadac z sigma 120-300 ;)

Odpowiedz do tematu