Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lampa błyskowa do 500 zł
Autor Wiadomość
luki88 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010   Lampa błyskowa do 500 zł

Witam. Szukam odowiedniej lampy do danego modelu (Canon 1000D), czy ktoś może polecić coś dobrego w granicach 500zł?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 08 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010   

Najlepsza była by systemowa speedlite 430EXII, ale to wydatek rzędu 800 zł. Do 500 zł będzie np. Nissin Di622.

komor 
Moderator

luki88, zmieniłem tytuł wątku na bardziej ogólny, bo w sumie nie jest ważne do jakiego aparatu, tylko jakie granice cenowe Cię interesują. Tę samą lampę za 500 zł użyjesz do Canona 1000D ale też do 50D, wszystko w ramach systemu. Podobny wątek już zresztą był, jak znajdę to scalę do jednego, bo Ordnung muss sein.

luki88 
Nowy

ok, dzięki za rady.

Dessper23 
Nowy
Dessperus

Wysłany: Pon 08 Lis, 2010   

Witam! Stworzyłem nowy wątek na temat lampy Nissin Di 466...i albo mi się wydaje albo nikt jej nie używa :sad: .Szukam taniej lampy (około 350-400zł-mieszkam w Anglii-to jakieś 70-85 funtów) z LP minimum 30 do Canona 50D na imprezy w domu jak i na zewnątrz.
Możecie coś doradzić???

skasowany
[Usunięty]

Dessper23, cierpliwości, to nie F1, wątek założyłeś raptem kilka godzin temu...

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Dessper23, jest niedziela po polnocy a tamten watek zalozyles pol godziny wczesniej, cierpliwosci ;) mogles ten czas poswiecic na poszukanie informacji w google, szybciej by ci czas zlecial, a znalazlbys np to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99697 albo to http://www.digitalrev.com...dlite-4279.html

Dessper23 
Nowy
Dessperus

eee...no tak...może troszeczkę się pospieszyłem... :zalamany:

Forum nikoniarzy już jakiś czas temu przeglądałem i widziałem właśnie temat do którego link tutaj wrzuciłaś.

Błagam nie strzelajcie :zalamany: Obiecuję że już tak nie będę robić.

WIELKIE PRZEPRASZAM :mrgreen:

marekcmarecki 
Uczestnik

Wysłany: Pon 27 Gru, 2010   

To i ja się podłączę, pod ten wątek, bo zainteresowałem się lampą do Nikona firmy Sigma.
Pełna nazwa to SIGMA EF 530 DG ST. Cena to ok 500zł. Liczba przewodnia 53.
Nie mam do tej pory żadnej lampy, ale ta mi się wydaje rozsądnym wyborem jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. I górną granicę cenową do ok. +/_ 500PLN.
Proszę o opinie osoby które mają już jakieś doświadczenie z tym modelem.
Może ktoś ma jakieś dobre doświadczenia z innymi lampami w cenie do 500PLN i pasującymi do Nikona, a które są godne polecenia.
Nissin Di622 Mark II ma liczbę przewodnią 44 a więc słabiej.
SB-900 liczba przewodnia 34 dla ISO100, a wiec najsłabsza, ale najlepszaa. Czyli nie tylko o moc chodzi. Tak sobie piszę i myśli pozbierać próbuję...
SB-900 nie kupię, bo 3x droższa od tamtych dwóch...

To teraz tak!
Nissin czy Sigma???
Na forum lepszą opinnią cieszy sie Nissin, ale może ktoś ma Sigmę i może coś na ten temat nam tu napisać.
Jakoś nie wiele znalazłem na ten temat na forum, ale może po prostu słabo szukałem :roll:

js70 
Uczestnik

Cytat:
Nissin czy Sigma???

Sigmy nie miałem, czytałem różne opinie. Za to nissina mogę z czystym sumieniem polecić.
Sam używam pierwszej wersji i jestem zadowolony. Oczywiście ma swoje minusy o których sporo można przeczytać na forach fotograficznych, ale łatwo to skorygować i daje powtarzalny błysk. Mark II ma z tego co widziałem większe możliwości.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

marekcmarecki napisał/a:
Pełna nazwa to SIGMA EF 530 DG ST.
Omijaj wersję ST szerokim łukiem.
marekcmarecki napisał/a:
SB-900 liczba przewodnia 34 dla ISO100, a wiec najsłabsza, ale najlepszaa. Czyli nie tylko o moc chodzi.
GN jest podawana w relacji do kąta rozsyłu palnika SB-900 ma 34, ale jeśli dobrze pamiętam, to dla 35mm, a ta Sigma 53, ale dla 85, albo nawet 105mm... :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
GN jest podawana w relacji do kąta rozsyłu palnika SB-900 ma 34
A dla 200mm to już GN56 (przy standardowym rozkładzie światła ;) ), dla 105mm jest to odpowiednio GN49,5 (lub GN53 przy centralnym rozkładzie)
jaad75 napisał/a:
a ta Sigma 53, ale dla 85, albo nawet 105mm...
105mm

marekcmarecki 
Uczestnik

Jaad75 a potrafisz napisać dlaczego omijać ST?
Zalezy mi bo mam mało czasu na podjęcie decyzji.

Sigma liczba przew. 53 dla 105 i ISO 100
Redukcja mocy od pełnej do 1/16

Nissin liczba przew. 44 dla 105 i ISO 100
siła błysku regulowana w 6-ciu poziomach do 1/32 (z tego co komor pisał)

to dla porównania ile będzie miała SB-900 przy 105 i ISO 100?

Tylko jak juz piszecie to proszę tak ...żebym zrozumiał :razz:

Aha! Lampę którą kupię będę uzywał z D60.
I tak się zastanawiam, czy TTL będzie działał, bo D60n nie ma wstępnych błysków chyba, tylko jeden główny :???: , a jeden to chyba nie wzbudzi lampy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marekcmarecki napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
dla 105mm jest to odpowiednio GN49,5 (lub GN53 przy centralnym rozkładzie)
;)
marekcmarecki napisał/a:
I zastanawiam sie czy TTL działać będzie, bo w D60 nie ma chyba wstępnych błysków,
A jak to sprawdziłeś? :shock:
marekcmarecki napisał/a:
a jeden to chyba nie wzbudzi lampy?
A jak chcesz wyzwalać? Zdalnie?

marekcmarecki 
Uczestnik

marekcmarecki napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
dla 105mm jest to odpowiednio GN49,5 (lub GN53 przy centralnym rozkładzie);)
Okay... :mrgreen: Czyli moc jest porównywalna... prawie

marekcmarecki napisał/a:

I zastanawiam sie czy TTL działać będzie, bo w D60 nie ma chyba wstępnych błysków,
hijax_pl napisał/a:
A jak to sprawdziłeś? :shock:
nie sprawdziłem. Po prostu wydaje mi sie, ze raz błyska tylko :razz: a jeden to chyba nie wzbudzi lampy?

hijax_pl napisał/a:
A jak chcesz wyzwalać? Zdalnie?

np lampą wbudowaną chciałem wyzwalać. Fajnie by było....

"Lampa posiada wbudowana fotocelę, pozwalającą na wyzwolenie lampy nie zamocowanej na aparacie. W trybie S1 fotocela automatycznie pominie przedbłyski pomiarowe, natomiast w trybie S2 wyzwoli się na "pierwszy błysk". W czasie używania trybów bezprzewodowych moc lampy ustawia się manualnie, a palnik ustawi się automatycznie na ogniskową 35mm."

Czyli w trybie S2 powinno zadziałać.
Ostatnio zmieniony przez marekcmarecki Pon 27 Gru, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu