Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 Aparat Analogowy - Pomoc w wyborze
Witam serdecznie wszystkich,
Jestem kompletnym laikiem, do tej pory dobiłem zdjęcia zwykłą małpką cyfrową.
Tylko kilka razy miałem w ręku lustrzankę.
Osoba z którą miałem zajęcia o fotografii poleciła mi bym najpierw kupił sobie lustrzankę analogową. Chciał bym kupić jakiegoś nikona ale mam kilka pytań?
1. Gdzie będę mógł znaleźć info na temat jak robić zdjęcia analogiem
2. Trochę poczytałem i nie wiem czy nie będę miał problemu z obiektywami da się jeszcze gdzieś kupić obiektywy do analogów a jak tak to czy są ona jakoś specjalnie oznaczone
3. Co byście polecali z nikona ? I jakie szkła na początek ?
Gdzie będę mógł znaleźć info na temat jak robić zdjęcia analogiem
Na tym forum.. A także na szeroko pojętym internecie
RTL2000 napisał/a:
Trochę poczytałem i nie wiem czy nie będę miał problemu z obiektywami da się jeszcze gdzieś kupić obiektywy do analogów a jak tak to czy są ona jakoś specjalnie oznaczone
Z drugiej ręki - pełno komisowego. Niektórzy producenci nadal produkują manualne obiektywy... Z drugiej strony, jest sporo lustrzanek analogowych współpracujących z nowymi obiektywami - trzeba jednak pamiętać, że te puszki nie korygują winietowania czy aberracji
RTL2000 napisał/a:
Co byście polecali z nikona ? I jakie szkła na początek ?
F80/N80 + 50/1.8D
ale..
RTL2000 napisał/a:
Osoba z którą miałem zajęcia o fotografii poleciła mi bym najpierw kupił sobie lustrzankę analogową.
Do nauki? IMHO lepiej jednak kupić lustrzankę cyfrową EL. Tylko w ten sposób szybko i organoleptyczne załapiesz co się dzieje gdy kręcisz przysłoną i jaki efekt daje nastawienie takiego a nie innego czasu migawki. Analog jest bardzo fajny - ale jeśli tych podstaw nie masz - będzie Ci po prostu ciężko...
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
RTL2000, nauka na analogu jest trudniejsza i bardziej kosztowna. Mówię to z praktyki, bo sam używam manualnej lustrzanki ze stałkami. Często (ostatnio zbyt często ) mam sytuacje, w których chciałbym poeksperymentować (np. zdjęcia pod światło, kontrastowe sceny, panoramowanie...), jednak nie robię tego, bo wymaga to zbyt wielu kosztownych prób. W rezultacie ograniczam się do oklepanych zdjęć, o których z góry wiem, że na pewno wyjdą.
Tak jak pisze hijax_pl, lepiej kupić lustrzankę cyfrową. Albo bezlusterkowca. Z kitowym obiektywem (bo w zestawie nie kosztuje wiele, a może się przydać), ale polecam do tego ekwiwalent pięćdziesiątki na małą matrycę, u Nikona będzie to np. 35/1.8.
Jeśli chodzi o przysłonę i czas migawki to spoko bardziej boje się obsługi samego aparatu, pamiętam że ważne jest by miał dobry pomiar światła i że to wyświetla się w wizjerze, ale nie pamiętam tego na tyle dokładnie by wziąć do ręki i cykać zdjęcia.
Do lustrzanki długo nie musicie mnie przekonywać sam o tym myślałem, tylko tam wszystko o 3- 5 razy droższe
Myślałem o D90 + 18-105 jest teraz taki zestaw za 3200, myślałem też o używanym aparacie ale boje się że może mieć matryce zniszczoną , ale przy używanym mógł bym mieć już 2 obiektywy np. 50 mm + np. 18-105
Polecicie coś z używanego lub nowego sprzęty tak do 3200
RTL2000, skoro masz 3200 i do tego rozważałeś D90 z obiektywem 18-105 to nie pozostaje nic innego jak przyklasnąć pomysłowi. 50/1.8 nie jest aż taki drogi, żeby nie dało się na niego uskładać nawet uczniowi, czy studentowi tak mi się wydaje przynajmniej.
pamiętam że ważne jest by miał dobry pomiar światła i że to wyświetla się w wizjerze,
A jak się nie wyświetla i aparat nie mierzy? To przecież nie oznacza, że zdjęć się nie zrobi. Poczytaj o regule Sunny/16 - wbrew pozorom to żadna magia a daje całkiem dobre rezultaty.
RTL2000 napisał/a:
myślałem też o używanym aparacie ale boje się że może mieć matryce zniszczoną
Co masz na myśli?
RTL2000 napisał/a:
Polecicie coś z używanego lub nowego sprzęty tak do 3200
]myślałem też o używanym aparacie ale boje się że może mieć matryce zniszczoną
Co masz na myśli?
Myślałem o D80 już cyfrowym np.http://allegro.pl/nikon-d80-super-stan-100-sprawny-i1413912399.html ale boje się tak kupować że będzie miał uszkodzoną matryce czy coś.
Za D 80 zapłacę koło 1200 - 1400 zł + 18-105 około 700 zł + 50 mm około 600 zł
razem wydam 2500- 2700
Za D 90 z 18-105 dam 3300
inaczej mówiąc chciał bym za jak najmniej aparat którym da się robić dobre zdjęcia. A jak wcześniej opisałem to aparat do nauki.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 24 Sty, 2011
Jak ktoś powiedział Ci, żebyś kupił sobie aparat analogowy, prawdopodobnie chciał Cię zachęcić do zdjęć bez użycia zooma - i ja Cię do tego zachęcam
Hm... moja propozycja:
d80 1200
35/1.8 - 600zł
Odpowiednik 50/2.8 na pełnej klatce - masz dość ładnie rozmyte tło, uniwersalną ogniskową, przy której najwygodniej się uczyć i światło, dzięki któremu będziesz mógł robić zdjęcia w wielu warunkach.
18-55 VR 300zł
ten obiektyw to najtańsze rozwiązanie, gdy potrzebuje się szerokiego kąta - na 18mm jest dość ostry i wygodny - do robienia zdjęć z wycieczek, krajobrazów czy innych kreatywnych zdjęć.
i.. hm... manualny 105/2.5 (500zł) albo ewentualnie samyang 85/1.4 (700zł)
to typowo obiektywy do portretu, ewentualnie jako krótkie tele - ta ogniskowa pozwoli Ci rozwijać się jako portrecista, oczywiście jeśli tego potrzebujesz
No i teraz wpadł mi do głowy jeszcze jeden wariant:
Mir 35/2 - podobnie, jak nikkor 35/1.8, ale dwa razy tańszy i całkowicie manualny (za to ślicznie rozmywa)
oraz
Tamron 60/2 - tutaj miałbyś szerszy portret + macro, na wakacje z pewnością się przyda
Natomiast jeśli mimo wszystko ta osoba chciałaby, żebyś nauczył się focić analogiem, od siebie polecę Ci system Minolty MC(MD) - puszki są solidne i po prostu śliczne a optyka jeszcze tania i fajna No i co pewnie najważniejsze - świetnie mierzą światło
ja radzę nie ładować kasy w cyfrowe body (jeśli chcesz fotografować analogiem), tylko kupić d80 z 35/1.8 (jak radzi mavierk) i 50/1.8 i po jakimś czasie, jak ogarniesz sprawę, kupisz analoga, do którego podepniesz ową 50tkę.
A ja radzę dać sobie spokój z analogiem do nauki. Droga edukacji nie dwa, a dziesięć razy dłuższa, niewspółmierne koszty i czasochłonność, a do tego skazanie się na wtórność i oklepane schematy przez wiele lat zanim nie nauczysz się fotografować na tyle, byś nie bał się eksperymentów. Naucz się fotografować cyfrą (dowolna), a jak kiedyś będziesz miał taką fanaberię, to kupisz analoga, wiedząc już dokładnie czego chcesz.
A ja radzę dać sobie spokój z analogiem do nauki. Droga edukacji nie dwa, a dziesięć razy dłuższa, niewspółmierne koszty i czasochłonność, a do tego skazanie się na wtórność i oklepane schematy przez wiele lat zanim nie nauczysz się fotografować na tyle, byś nie bał się eksperymentów. Naucz się fotografować cyfrą (dowolna), a jak kiedyś będziesz miał taką fanaberię, to kupisz analoga, wiedząc już dokładnie czego chcesz.
jaad75 napisal:
"A ja radzę dać sobie spokój z analogiem do nauki. Droga edukacji nie dwa, a dziesięć razy dłuższa,..."
A niby dlaczegoz to? Prawa optyki i rejestrowanie oswitlenia scen pozostaja niezmienne. Wszystko sprowadza sie do wzajemnej zaleznosci miedzy parametrami expozycji: przyslona/czas migawki/ISO, nezaleznie od metody "zapisu" sceny (film czy matryca cyfrowa). I od tego nie uciekniesz.
RTL2000 mial intructora polecajacego kupic analoga. Nie bez powodu. Fotoaparat analogowy posiada "selfexplanatory controls" (pierscien przyslony na obiektywie, pokretlo czasu migawki i pokretlo ISO na body, moze jeszcze tarczka compensacji naswietlenia). Zatem, nauka jest latwiejsza a nie trudniejsza, poniewaz nie ma tam tylu "ulatwien" odwracajacych uwage fotografujacego od "istoty rzeczy samej".
Zupelnie inna sprawa to fakt ze analog raczej staje sie przezytkiem. I moze tylko z tego powodu, majac ograniczone fundusze, lepiej jednak kupic cos co bedzie sluzylo przez dluzszy czas. W koncu, uczyc mozna sie na czymkolwiek, niezaleznie od tego co ktos doradza lub poleca. D80 to byla w swoim wlasnym czasie dobra "puszka". D90 to model wciaz produkowany. (Ja tam np. mam D70s i D200, oba juz nie produkowane.) 18-105 jest dobry optycznie i bedzie dobrze sluzyl na wiekszosc ogolnych potrzeb. Nauke jednak polecalbym zaczac na 35ce, odpowiedniku 50ki na FF, a potem dopiero robic uzytek z 18-105 i nabytych umiejetnosci, ulatwiajac sobie zycie.
Prawa optyki i rejestrowanie oswitlenia scen pozostaja niezmienne.
Tak, tyle, że w analogowej fotografii od wyzwolenia migawki do obejrzenia rezultatu potrafi upłynąć w najlepszym przypadku parę dni podczas gdy cyfrówka pokazuje obraz natychmiast. A to dzięki tej natychmiastowości właśnie szybciej praktycznie poznać różnicę między przysłoną f/2 i f/22, czasem 1/10s i 1/1000s...
Bobby napisał/a:
Zatem, nauka jest latwiejsza a nie trudniejsza, poniewaz nie ma tam tylu "ulatwien" odwracajacych uwage fotografujacego od "istoty rzeczy samej".
Dobry korpus ze stałką, tryb M, AWB i .. jaka różnica? Wizjer... i gałkologia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10